Vajina hakkında doktorların en çok cevapladığı 8 soru!
Vajina sağlığı ve estetiği ile ilgili kadınların merak ettiği sorulara doktorların verdiği bilimsel cevaplar şu şekilde;
Bazen vajinamdan kötü kokmayan akıntı oluyor bu normal mi?
Vajina ve üriner sistem enfeksiyonlarının en önemli belirtisi vajinal akıntılardır.Kötü kokulu,ağrılı ve sancılı bir seyir izleyen akıntınız var ise, bir jinekoloğa görünmeniz faydalı olabilir.
Bununla birlikte,yumurtlama (ovülasyon) dönemi sonrasında,adet döneminin hemen öncesinde kadın vücut salgıları artar.Kokusuz,yumurta akı kıvamında olan bu tür periyodik akıntılar normaldir.
Tüm vajinalar aynı şekilde midir?
Nasıl her insanın göz,burun dudak gibi organları kendine özgüyse,vajina görünümü ve yapısı da kişiye özeldir.
Bazı kadınların klitorisi daha büyük,vajina dudakları (Labia Minora) dışa açık olabilirken,bazı kadınların vajina dudakları kapalı ve klitorisleri ufak olabilir.
Vajina şeklini belirleyen en önemli etken genetik yapıdır.Genetik yapıya ilaveten;Doğum yapmak,cinsel hayatın aktifliği,mastürbasyon (özellikle genç kızların klitoral mastürbasyonu aşırı yapması),yaşam tarzı alışkanlıkları (diyet,spor,beslenme v.b) gibi etkenler vajina şeklinin değişmesinde rol oynarlar.
Yiyecekler ve içecekler vajina kokusunu ve tadını değiştirir mi?
Evet yiyecek ve içecekler vajenin kokusunu ve aromasını değiştirebilirler.Vajina ortamının PH dengesine etki eden en önemli faktörlerden birisi yeme-içme alışkanlıklarıdır. Örneğin fazla et yemek,alkol tüketmek vajinanın kötü kokmasına neden olabilir.
Vajinanın güzel kokması için bol meyve tüketmeniz faydalı olabilir.Özellike kavun,karpuz,ananas,elma gibi meyveler vajinanın güzel kokmasına yardımcı olurlar.Sevişirken erkeğin vajina kokusundan rahatsız olmaması,oral seksi rahatça yapabilmesi için vajina kokusu önemlidir.
Vajinal sıvılarla derinlemesine vajina temizliği yapmak zararlı mı?
İngilizcede ‘’vaginal douching’’ denilen derinlemesine vajinal temizlik,sürekli yapılır ise vajina doğal ortamını (florasını) bozar ve mantar enfeksiyonlarına neden olabilir.Aynı şeyi genital bölge temizliğinde kullanılan anti bakteriyel hijyen ürünleri (mendil,roll-on,losyon v.d) içinde söylemek mümkün.
Eğer ciddi bir sağlık sorununuz yok ise,doktorunuz bu tür ürünleri kullanmanızı önermediyse,hijyen sağlamak adına yapacağınız vajina temizliği sağlığınıza zarar verebilir.
Doğumdan sonra vajina genişler mi?
Evet,doğum sonrası vajinada genişleme olur ancak vajina kasları esnektir,belirli bir süre sonra kendini toparlayıp eski haline döner.
Vajinanın ortalama uzunluğu 7,5-10 cm arasıdır.Ancak esneme kabiliyeti sayesinde hem doğumda hem de cinsel ilişki esnasında boyunun 10 katı kadar genişleyebilir.
Diğer bir konu da,kadınların doğum sonrası yaşadıklarını söyledikleri vajinada duyarsızlık hissidir.Bu durum gerçek yaşamda çok olası değildir.Psikolojik faktörler ve doğum esnasında uygulanan cerrahi müdahaleler geçici bir his kaybına neden olabilir ancak kalıcı bir duyarsızlaşma (başka bir sağlık sorunu yok ise) ihtimali yoktur.
Vajinal kuruluk neden olur nasıl önlenir?
Vajinal kuruluğun başlıca nedeni vücudun östrojen hormonu salgılamasındaki azalmadır.Yeteri kadar östrojen hormonu salgılanmayınca ,kayganlaşmayı sağlayan vajinal sıvılar salgılanmaz ve kadın cinsel ilişki esnasında acı duyar.
Diğer önemli vajinal kuruluk nedeni ise doğum kontrol haplarıdır…Sürekli vajinal kuruluk yaşayan ve seksten bu nedenle soğuyan bir kadınsanız bir jinekoloji uzmanına görünmeniz faydalı olabilir.
Vajinal kuruluk nedeniyle cinsel ilişkiden zevk yerine acı duyuyorsanız,ön sevişme süresini uzatmak,su bazlı kayganlaştırıcılar kullanmak,tahrik edici seks fantazileri denemek sorunun çözümüne katkıda bulunabilir.
Genital bölge kılları için ağda veya lazer epilasyon yaptırmak sağlığa zararlı mı?
Genital bölge kıllarının sağlık açısından bazı yararları vardır.En önemli görevleri ise;Seks esnasında yaşanan sürtünmeyi azaltıp tahrişi önlemek ve vajinayı zararlı mikroplardan korumak için ön bariyer oluşturmaktır.
Günümüzde çoğu kadın lazer epilasyon ve ağda ile pürüzsüz bir vajinaya sahip olmak istiyor.Bu istek estetik kaygılar için iyi bir çözüm olsa da,eğer yeteri kadar özen gösterilmez ise vajina tahrişlerine ve vajinal enfeksiyonlara yakalanma riskini artırabilir.
2013 yılında yapılan bilimsel bir çalışmada, genital bölge kıllarını ağda ve epilasyonla alan kadınların daha fazla vajina enfeksiyonuna ve vajinal doku hasarına yakalandıkları kanıtlanmıştır.
İdeal olan ;kısa,sağlıklı ve temiz olarak vajinal tüy ve kılları korumaktır.
Vajina içine kaçan cisimler (tampon, prezervatif v.b) vücudun başa bölgelerine ulaşır mı?
Bazen yanlışlıkla veya dalgınlıkla bu tür cisimlerin vajina içine kaçması normaldir…Özellikle tamponu içeride unutmak ve sonrasında sevişmek,prezervatifin vajina içinde yırtılmaı ve bir kısmının içeride kalması en sık karşılaşılan yabancı cisim vakalarıdır.
Bu cisimler vajinadan başka bir yere gitmezler (yumurtalık,rahim,mide).Vajina içinde kalırlar ama bir uzman tarafından oradan çıkarılmaları gerekir.Eğer çıkarılmazlar ise çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler.
Diğer yaygın bir sorun ise salatalık,patlıcan,muz gibi penis görünümlü sebze ve meyveler ile yapılan mastürbasyonda bu yiyeceklerin vajina içinde kırılması ve bir parçalarının orada kalmasıdır.
Çoğu kadın ve genç kız bu durumdan utanıp kimseye söylemezler durumu akışına bırakırlar.Oysa, içeride kalan meyve/sebze parçası vajina içinde ciddi ve yaşamı tehdit edebilecek enfeksiyonlara neden olur.Böyle bir durumda utanmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.