Kola içmenin sağlığa zararları
Sanırım kolanın ve kolalı içeceklerin sağlığa zararlarını bilmeyenimiz yok…Sağlık açısından zararları binlerce kez kanıtlanmış olan kola, maalesef günlük yeme içme alışkanlıklarımızın da vazgeçilmezleri arasında.
Kolalı ve asitli tüm içeceklerin tüm organlara yaptığı tahribatı, bilimsel,güncel ve özet bilgilerle bir kez daha paylaşmak istedik.En yeni bilimsel araştırma ve deneylere dayanan bu veriler,umarız kola içme alışkanlığı olanları bu zararlı alışkanlıktan vazgeçirmeye yardımcı olur.Kolanın zararlarını;Organ,sistemler ve psikolojik zararlar olarak üç balık altında ele alalım;
Kolanın organlara zararları
Beyin;Light ve diyet kola içersinde bulunan yapay tatlandırıcıların beyin hücrelerine hasar verdiği yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir gerçektir.
Böbrekler;Hergün bir bardak kola içmek,böbrek taşı oluşma riskini %33 artırıyor.
Rahim içi kanseri (Endometrium kanseri); Menopoz sonrası dönemde düzenli olarak kola içen kadınların rahim içi kanserlere yakalanma riski %78 artıyor.
Prostat ;Günde bir bardak kola içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski %40 artıyor.
Karaciğer;6 ay boyunca günde bir şişe(250 ml) kola içen insanların karaciğer yağlanma oranı kola tüketmeyenlere göre %142 daha fazla.
Göğüsler; Kolanın içindeki katkı maddelerinin (BPA) göğüs kanserini tetikleyen hormonal bozuklukları artırdığı kanıtlanmıştır.
Dişler; Kola diş sağlığının en büyük düşmanlarından.Kolanın içindeki fosforik asit ve sitrik asit,ağız içersindeki PH dengesini bozarak,kalıcı diş hasarlarına ve diş çürüklerine neden olur.
Mide; Kola, yüksek asit içeriği nedeniyle, mide ülserini tetikler, ülser olan midede ise kanamalara neden olabilir.
Kalp; Kola içerisinde bulunan kafein ve diğer uyarıcı maddeler, kalp ritminin bozulmasına, taşikardi gelişmesine neden oluyor.
Pankreas; Günde 500 ml(iki bardak) ve üzeri kola içen insanların pankreas kanserine yakalanma riski %87 oranında artıyor.
Cilt; Tüm kolalı içeceklerde bulunan fosfataz ve fosforik asit, cilt hücrelerini olumsuz etkileyerek, cilt yaşlanmasına ve kırışıklıklara neden olur.
Damarlar; Günde bir bardak içilen kola, trigliserid oranlarını artırır. Bu da, damar yağlanması ve damar sertliği riskinin % 30 oranında yükselmesini sağlar.
Bel ve basen ; 10 yıl devam eden bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre, günde iki bardak diyet veya light kola içen insanların bel ve kalça genişliği %500 oranında artmıştır. Yani diyet yapanların ,kilo vermek isteyenlerin; diyet, light veya zero kola içmesinin bir yararı yoktur. Kolalı ve asitli tüm içecekler kilo aldırır.
Kolanın sistemlere zararları
Dolaşım sistemi; İçilen bir bardak kola bile, kan basıncı değerlerini olumsuz etkilemekte. Sonrasında ise, tansiyon sorunlarına neden olmakta.
Metabolik sendrom riski; Her gün düzenli olarak kola içmek, metabolik hastalıklara yakalanma riskini %36 oranında artırıyor. Diyabet(şeker)hastalığına yakalanma riskini ise %67 oranında artırıyor.
Boşaltım sistemi; Kola içen insanların idrar sıklığı ve idrar kalitesinin içmeyenlere göre daha düşük olduğu kanıtlanmıştır. Kola içmenin sık idrara çıkmaya sebebiyet verdiği de zaten bilinen bir gerçek
Kolanın psikolojik zararları
Depresyon; Düzenli olarak kola içen yaşlılarda depresyona girme riski %36 daha yüksek.
Şiddete eğilim; Haftada 5 ve üzeri kutu kola içen çocuklarda şiddete eğilim, agresif ve kavgacı davranışlar, kola içmeyenlere göre daha yüksek.
Sonuç; Dünyada her yıl gerçekleşen ölümlerin 180.000 kadarının kola ve asitli içecek tüketimi ile bağlantılı olduğu düşünülüyor. Diyet,Light,zero gibi hiçbir etikete aldanmadan kola tüketimini sıfırlayın. Ailemize ve çocuklarımıza kola içirmemek aslında bir sosyal sorumluluk görevi.