İnternet trolü nedir,trolle nasıl başa çıkılır?
İnternet trollüğü Twitter,Facebook,Google+ gibi sosyal medya araçlarının popüler olması ile hayatımıza girmiş kavramlardan birisi.Yapılan iki bilimsel çalışma internet trollerinin farklı psikiyatrik hastalıklara yatkın olduklarını kanıtladı!
Öncelikle internet trolü ne demek,onu tanımlamaya çalışalım,ardından, yapılan bilimsel çalışmanın ayrıntılarını açıklayalım.
İnternet trolü (troll) ne demek;
Bulunduğu sosyal medya ve forum ortamında insanların hassas olduğu düşünce ,inanç,fizik ve kişilik özellikleriyle dalga geçen,bu konularda insanları rahatsız edeceğini bilerek yorum,analiz,cevap yazan insanlara trol denir.Troll tanımı çok geniş olmakla birlikte,bir sosyal medya trolünün en belirgin özelliği,karşısındaki insanı rahatsız edecek davranışları bilerek ve sürekli olarak tekrarlamaktır.
Peki,İngilizcesi Trolling(zarf atma,yem atma) olan Trollük neden bilerek yapılır? Bu soruyu araştıran Kanadalı bilim insanları çok çarpıcı sonuçlara ulaşmışlar.İşte bu sonuçlar;
Troller ciddi anlamda ruh hastası
1200 gönüllünün internet davranışlarını inceleyen Kanadalı bilim insanları,uyguladıkları testlerle bu davranışları analiz etmişler.Analiz sonuçlarına göre,internette trollük yapan ve bundan zevk alan insanların Narsizm,Makyavelizm,Psikopati ve Sadizm gibi psikiyatrik hastalıklarda görülen davranış skorlarına sahip olduklarını görülmüş.
Bilgi:Bu dört hastalığı tanımlamak için DARK TETRAD (veya DarkTriad) terimi kullanılıyor.Bir insanın DARK TETRAD grubu bir hastalığa sahip olup olmadığını anlamak için test yapılıyor.Bu testin sonuçlarına göre Dark Tetrad skorlaması yapılıyor ve hastalık teşhis ediliyor.
İnternette trollük yapan insanların DARK TETRAD skorları bu hastalıklara sahip insanlarla benzer çıkıyor.Yani sosyal medya trolleri Narsistik,Makyavelist,Psikopat veya Sadist !
Sonuç;Sosyal medyada çok zaman geçiriyorsanız,(özellikle Twitter başta olmak üzere) bu trollerle karşılaşmamanız olanaksız.Ruh sağlığınızı korumak istiyorsanız;
-Sosyal medyada geçirdiğiniz zamanı azaltın(günlük en fazla 1 saat)
-Trollerin ruh hastası olduğunu bilin.
-Trolü muhatap alıp laf yarışına girmeyin.
-Trol tacizlerini görmezden gelin ve engelleyin.
-Trolü ilgili sosyal medya platformuna şikayet edin.
Not:Konuyla ilgili şu yazı da ilginizi çekebilir;İnternet Bağımlılığı nedir,nasıl tedavi edilir? https://guzelimguzel.com/Detay/Saglik-/internet-bagimliligi-nedir-/356