Bisphenol A (BPA) sağlığımızı tehdit ediyor !
Bazılarımızın farkında olduğu,bazılarımızın ise ismini yeni duyduğu bir sağlık tehdidi BPA.Gerçi tehlikenin farkında olsak dahi BPA ‘yı hayatımızdan çıkarmak şimdilik pek mümkün görünmüyor.
BPA Nedir?
Çoğu plastik ambalajlarda,plastik kutularda,hatta yazar kasa fişlerinde bile bulunan bir maddedir.Asıl ismi Bisphenol A dır,kısaltılarak BPA olarak kullanılır.
BPA neden zararlıdır?
Bilim dünyasında ‘’sahte östrojen ‘’ olarak adlandırılan BPA , hormon salgılanmasını ve miktarını kontrol eden endokrin sistemini bozabilir.Yalancı hormon işlevi nedeniyle kadınlarda meme bezlerini,erkeklerde ise prostat bezlerini olumsuz etkiler.
Yüksek dozda alınan BPA ‘nın bazı kanser türleri ile ilişkisi kesin olarak kanıtlanmıştır.Ayrıca çok yüksek dozlarda olmasa dahi,BPA hormon dengesini bozduğu için erkeklerde erektil disfonkisyon(iktidarsızlık), kız çocuklarında ise erken ergenliğe girme ve erken adet görmeye neden olur.
Fareler üzerinde yapılan bilimsel bir çalışmada BPA ‘ya maruz kalan dişi ve erkek farelerin cinsel fonksiyonlarının bozulduğu,sekse karşı ilgi ve isteklerinin kaybolduğu kanıtlanmıştır.
BPA Vücudumuza nasıl giriyor?
BPA içeren plastik kutularını,ambalaj maddelerini istesek de istemesek de tutmak zorundayız.Elimize aldığımız,temas ettiğimiz tüm BPA’ lı ürünlerin elimizde biriken kalıntılarını,elimizi her ağzımıza götürdüğümüzde veya cildimize temas ettiğimizde vücudumuza alıyoruz.Ayrıca BPA ‘lı ambalajlarda bulunan ürünleri tüketmekte BPA almamıza neden oluyor.Örneğin;BPA içeren pet şişedeki suyu içmek.
BPA korunmak için neler yapılabilir?
Öncelikle yapılması gereken şey elleri sık yıkamak.Özellikle ellerini sık ağzına ve baş bölgesine götüren çocuklara düzenli el yıkama alışkanlığı kazandırılması çok önemli.
Bunun haricinde yapılabilecekler; Islak mendil kullanımını düzenli hale getirmek,el temizleyici jel taşımak diğer etkili BPA dan korunma yöntemleri.
Aldığınız ambalajlı ürünlerin plastik yerine cam olanlarını tercih etmeniz BPA’ya maruz kalma riskinizi azaltabilir.
BPA ‘lı kutuları ve ambalaj ürünlerini nasıl tanıyabiliriz?
Plastik gıda veya ürün ambalajının etiketinin altında geri dönüşüm işareti ve numarası yazar.Eğer geri dönüşüm numarası 3,6,7 ise o ambalaj yüksek ihtimalle BPA içeriyordur.
Günlük BPA limiti nedir?
Bir günde istemeden de olsa maruz kalabileceğimiz maksimum Bisphenol A limiti 3,5 miligramdır.
BPA en çok kimler için risk?
BPA bebek ve çocukları tehdit ediyor.Kanada ve ABD ‘nin bazı eyaletleri BPA içeren tüm ambalaj maddelerinin kullanımını yasaklamışlardır.Özellikle biberon,çocuk maması gibi ürünlerin ambalajlarında bulunan BPA ,ülkemiz için acilen çözülmesi gereken bir sağlık sorunudur.
Sonuç;BPA’dan korunmanın en etkili yolu taze gıda ürünleri tüketmek,paketli/ambalajlı tüm yiyeceklerden uzak durmaktır.