Depresyon hastaları ile iletişim nasıl olmalı?
Ailenizde,çevrenizde depresyon tanısı almış bir insan var ise ve onunla nasıl iletişim kuracağınızı,yani nasıl konuşacağınızı bilemiyorsanız bu yazı ise yardımcı olabilir.
Depresyonun türleri ve şiddeti farklı olmakla birlikte,depresyon hastalarında görülen benlik ve iletişim sorunları benzerdir.Dolayısı ile, depresyon hastası yakınıza (eş,anne,baba,çocuk,arkadaş) sağlıklı yollarla yaklaşırsanız, onun daha hızlı iyileşmesine katkı sağlamış olursunuz.
Depresyonda olan insanlara nasıl yaklaşmalı ? Neler söylemeli?
Senin benim/bizim için değerlisin
Depresyonda olan insanların yaşadığı en büyük kayıplardan birisi benlik saygısıdır…Kendini değersiz ve önemsiz gördüğü için diğer insanlara yük olduğunu,onlara eziyet verdiğini düşünür.
Aşırıya kaçmadan,çok yüzeysel davranmadan onun sizin için önemli olduğunu vurgulamanız,onun hayatınızdaki değeri ve önemi ile ilgili yaşanmış örnekler vermeniz,kendisine olan saygısının artmasına yardımcı olacaktır.
Senin için ne yapabilirim?
Derin bir suçluluk yaşayan depresyon hastası da sonuçta insandır …Sadece ilaç ve doktor terapileri bu suçluluk duygusunu yenmeye yeterli olmayacaktır.
Çevrenizde veya ailenizde depresyon hastası var ise,ona samimi bir yardım eli uzatın.Onun kendisini iyi hissetmesi için neler yapabileceğinizi açıkça sorun.Çoğu depresyon hastası bu teklife olumsuz yanıt verseler dahi,bu yardım teklifini duymak isterler.
Senin şu özelliklerini beğeniyorum…
Düşük özsaygı ve yüksek suçluluk hisleri,yukarıda açıkladığım üzere depresyon hastalarının ortak duygularıdır.
Onun kendisine olan saygısını ve sevgisini yükseltmeye yardımcı olmak için,onda’’ iyi ‘’olarak gördüğünüz tavır ve davranışlardan örnekler verin.Yalnız bu tür konuşmaları yaparken,onun kişiliğinde olmayan şeyleri varmış gibi anlatmayın,olanları da fazla abartmayın…Ölçülü ve dengeli yaklaşım size olan inancını ve güvenini artıracaktır.
Evet kötü bir durum,haklısın
Çoğu insan depresyonda olan bir insanla konuşurken aşırı pozitif ve gereksiz neşeli görünmeye çalışır…Oysa bazen hayata onun baktığı pencereden bakmak gerekir.İçinde bulunduğu durum hakkında empati yapmanız,yaşanılan zorluğu kabul etmeniz ,onu size daha çok yaklaştıracaktır.Bu empatiyi karşılıklı ‘’ağlama seansı’’ olarak değil,umut ve mücadele temelinde ele almanız ise en önemli konu.
Bende buna benzer bir olay yaşamıştım
Gerçekten kendinizi değersiz ve önemsiz hissettiğiniz,insanlardan kaçtığınız bir dönem var ise bunu onunla paylaşın.Bu sorunu aşmak için denediğiniz yöntemler,paylaşmanın ve sevginin önemi ise özellikle vurgulayacağınız noktalar olmalı.