B 12 Vitamini hakkında bilinmeniz gereken 8 şey!
B12 vitamini kendine has bazı özellikleri nedeniyle diğer vitaminlerden ayrılır. Sağlığımız için son derece önemli olan B12 vitamini yeteri kadar alınmaz ise, vücudumuz,bazı hastalıkların belirtilerine çok benzeyen tepkiler verebilir.
Bu yazımda,B12 Vitamini hakkında bilinmesi gereken en önemli noktaları soru-cevap şeklinde ele alacağım;
B12 Vitamini nedir?
B12 Vitamini vücudumuzun kendini koruması ve varlığını devam ettirmesi için temel ögelerden birisidir dersem,sanırım abartmış olmam.B grubu vitaminlerden en önemlisi olan B12, vücudumuzda şu işlerin yapılmasında direk yada dolaylı söz sahibidir;
B12 Vitamini ne işe yarar ?
B12 Vitamini, soyumuzun devamı için temel yapı taşı olan DNA yapımında kullanılır. Ayrıca,beyin ve kan hücrelerinin yapımında da B12 vitaminine ihtiyaç vardır .Özetle,insan vücudunun en önemli hücrelerinin yapımı, bağışıklık sisteminin güçlü olması gibi kritik görevler B12 vitamini olmadan yerine getirilemez.
B12 Vitamini hangi yiyecek ve içeceklerde bulunur?
B12 Vitamini kayda değer oranlarda sadece hayvansal gıdalarda bulunur. Et,süt ve süt ürünleri yumurta,balık,beyaz et,kabuklu deniz ürünleri B12 vitamini deposudurlar.
Bu tür hayvansal besinleri tüketmeyenler,sindirim sistemi problemi olanlar (Ülseratif kolit,mide yanması/ekşimesi,Crohn hastalığı,Çölyak hastaları ,Gut hastaları) ve Vejetaryenler B12 vitamini eksikliği riskine en yatkın insanlardır.
B12 Vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
Yazıma başlarken de belirttiğimgibi,B12 vitamini gerek işlevi gerekse eksikliğinde vücudun gösterdiği tepkiler nedenleriyle diğer vitaminlerden ayrılır. Kişiden kişiye değişebilen eksiklik belirtileri bile mevcuttur.Ama genel olarak şu semptomlar (belirtiler)görülür;
Yorgunluk,halsizlik,depresyon,isteksizlik,demans (bunama) benzeri unutkanlıklar, öfke,sinirlilik,iştahsızlık.
Vücudumuzun günlük ne kadar B12 Vitaminine ihtiyacı vardır?
Yetişkinlerin günlük 0,1-0,15 mg B vitamini alması gerekir. Bu miktar hamile ve emziren kadınlarda %10 daha yüksek olmalıdır.
Günlük ihtiyacımız olan B 12 vitaminini ise şu yiyeceklerden alabiliriz;1 Bardak yarım yağlı süt,günlük B12 vitamini ihtiyacımızın %18 ‘ini karşılar.1 adet haşlanmış yumurta günlük B 12 vitamini ihtiyacımızın %10 ‘unu karşılar.
Bir porsiyon ;büftek,somon,hindi,alabalık,karides ise günlük B 12 vitamini gereksinimimizin tamamını karşılamak için yeterlidir.
B 12 Vitamini eksikliğinde diğer risk faktörleri nelerdir?
Mide ekşimesi (yanması) için kullanılan ilaçlar,B 12 vitaminin vücuda alınmasında kilit rol oynayan mide asitlerini azalttığı için,B 12 emilimini olumsuz etkilerler. Yaşlılarda mide asidi üretiminin azalması da B12 vitaminin vücuda alımını azaltır. Ayrıca,sürekli ve yüksek miktarlarda alkol tüketmekte,B12 vitaminin ayrıştırıldığı karaciğerin çalışmasını bozabilir ve B12 vitamini eksikliğine neden olabilir.
B 12 Vitamini eksikliği nasıl teşhis edilir?
B12 Vitamini eksikliği kan tahlili ile teşhis edilmektedir.
B12 Vitamini eksikliği için multivitaminler etkili mi?
En doğru yol, bir doktora gidip, onun önereceği tedaviyi uygulamaktır. Hekim kontrolünde kullanılmayan ilaçlar sağlığımıza zarar verebilirler.