Zika Virüsü Nedir,Nasıl Bulaşır,Korunma ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
2016 Yılı ile birlikte hayatımıza yeni bir salgın hastalık dahil oldu…Geçtiğimiz yılın pandemik hastalığı olan Ebola’nın yerini Zika Virüsü ve Zika Hastalığı alacak gibi görünüyor.
A.B.D Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi(CDC) Zika Virüsü hakkında merak edilen soruları bir duyuru ile yanıtladı.İşte O duyuru ve Zika hakkında bilmeniz gerekenler;
Zika Hastalığı Nedir?
Zika hastalığı ( Zika ateşi olarak da bilinir),Zika virüsünün neden olduğu bir hastalıktır.
Zika Virüsü Nasıl Bulaşır?
Zika,daha çok tropikal iklimlerde yaşayan Aedes türü sivrisineğin ısırması ile insanlara bulaşan ve insandan insana geçen bir virüs türüdür.
Zika Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Çoğu viral enfeksiyona benzer bir tabloda seyreder.Tipik belirtileri;Yüksek ateş,eklem ağrısı,deri döküntüsü ve konjuktivittir(kırmızı göz).
Zika Hastalığı Ne Zaman Belirti Verir?
Sivrisinek ısırmasından sonraki 2 ila 7. Gün arası belirtiler görülmeye başlanır.
Zika Hastalığı Öldürücü müdür?
Zika genellikle hafif ve orta şiddette seyreden bir hastalıktır ve ölümcül değildir.Enfeksiyona yakalanan her 5 kişiden 1 ‘i hastanede tedaviye gereksinim duyar.Çoğu insan hastalığı hafif şiddette atlattığı için,virüsü kaptığının farkında bile değildir.
Zika Yeni bir Virüs Türü mü?
Hayır değil.Daha önceleri Orta Afrika,Pasifik Adaları ve Güney Asya’da görülmüş bir hastalıktır.
Zika Hastalığı için En Riskli Ülkeler Hangileri?
Zika Vürüsü 2015 yılından başlayarak Orta ve Güney Amerika ülkelerinde yayılmaya başlamıştır.En riskli ülkeler;Brezilya;Honduras,Ekvador,Panama,Meksika ve Nikaragua.
Zika Virüsünün aşısı var mı?
Hayır şu an için spesifik bir aşı ve ilaç yok.
Zika Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Öncelikle Zika virüsü açısından riskli bölgelere seyahat edilmemeli…Eğer zorunluluktan dolayı riskli bölgelere seyahat edilecekse açık kıyafetler giyilmemeli,sinek kovucu kullanılmalı ve mümkün olduğunca kapalı alanlarda kalınmalı.
Türkiye’de Zika Virüsü Salgını Olma İhtimali Var mı?
Tropik bölgelerde yaşayan bir sivrisineğin ülkemizde yaşama ihtimali çok düşük…Bununla birlikte,gittiği riskli bölgelerden virüsü kapan bir insandan hastalığın geçmesi ve salgına dönüşmesi riski vardır.
Zika Virüsü Neden Özellikle Hamileler İçin Tehlikeli?
Zika,anneden bebeğe geçebilen bir virüs türüdür.Gebelikte veya doğum esnasında virüsü kapan bebeklerde Mikrosefali isimli hastalığa neden olabilir.
Mikrosefali nedir ?
Bebeğin kafa çevresinin akranlarına nazaran daha küçük olduğu nörogelişimsel bir bozukluktur.Başka farklı nedenlerle de görülebilen Mikrosefali,yaşam süresinin kısalmasına ve beyin fonksiyonlarının azalmasına neden olan ciddi bir hastalıktır.
Zika Hastalığı İçin En Riskli Grup Hangisidir?
Özellikle yukarıda adı geçen ülkelere seyahat edenler,sık uçak seyahati yapanlar,hamileler,vücut direnci düşük olan hastalar,yaşlılar ve çocuklar en riskli grubu oluşturmaktadır.