Alkolü bıraktığımızda vücudumuzda ne gibi değişiklikler olur?
Alkolizm dünyada en yaygın görülen bağımlılık…Alkolü bırakmak ise, sanıldığı kadar zor değil…Genelde erkeklerde görülme sıkılığı(insidansı) daha yüksek olsa da, yapılan klinik gözlem çalışmaları gösteriyor ki, kadınların alkol bağımlılığı oranları her geçen yıl artmakta.
Ülkemizde AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) başta olmak üzere, alkol bağımlılığı tedavisi psikiyatri hekimlerince yapılmakta.
Bu yazımda, alkolü bırakan bir insanda görülen fiziksel ve psikolojik değişimleri ele alacağım. Dilerim, bu yazı alkolü bırakmak isteyenlere motivasyon kaynağı olur.
Alkolü bırakan bir insan ilk başlarda huzursuzluk yaşar
Yıllarca alkol içen bağımlı, aniden alkolü bırakmaya karar verdiyse, ’’geri çekilme’’ ve ‘’yoksunluk’’ denilen etkileri yaşar. Geri çekilme etkisi, bırakılan tüm bağımlılıklarda görülür. Çünkü vücut alınan o maddeye alışmıştır ve yoksunluğu halinde geçici tepkiler verir. Örneğin, beyin alkollün salınımını tetiklediği bazı kimyasalları ve hormonları daha az veya daha çok salgılatabilir. Bunun sonucunda ise; Öfke,halsizlik, terleme, çarpıntı gibi huzursuzluk semptomları görülebilir.
Eğer ileri derecede alkol bağımlısı iseniz, bu tür geri çekilme etkilerini daha hafif şiddette atlatmak için bir hekimin gözetiminde alkolü bırakmanız tavsiye edilir.
Alkolü bırakmak uyku kalitesini artırır
Alkol alıp sızan birisinin daha derin ve uzun uyuduğu düşünülür…Oysa bu bir yanıltmacadır. Çünkü alkollüyken uykuda geçirilen süre fazla olsa dahi, derin uyku yaşanmaz. Beyin ve vücut tam olarak dinlenemez. Bu durumun en önemli nedeni; Uyku halinde beynin yaydığı alfa dalgaları, alkolün etkisiyle azalır ve derin uyku gerçekleşmez.
Alkolü bırakınca hızla kilo verirsiniz
Aslında bu durumun nedeni basit…Bir duble rakının veya bir büyük bardak biranın yaklaşık 400 kilo kalori olduğu düşünülürse, her gün binlerce kalori alan bir bünyenin alkolü bırakınca hızlı kilo vermesi normaldir… Özellikle ‘’rakı&bira göbeği’’ denilen yağlanmanın ortadan kalkması gayet doğal.
Alkolle vedalaşmak cildi gençleştirir
Alkol en güçlü diüretiklerden birisidir. Yani vücuttan sıvıları uzaklaştırır. Alkol içtikten sonra yaşanan ağız kuruluğu ve susuzluğun en büyük nedeni de bu etkisidir.
Sürekli su atılımı sağlayan alkol, cilt hücrelerini en önemli besini olan sudan mahrum bırakır. Yeterli hidrasyon(nemlenme) sağlayamayan ciltte kuruluk, çatlak, kırışıklık, leke oluşumu belirgin bir hale gelir.
Özellikle kadınlar başta olmak üzere, alkolü bırakan her insanda hızlı bir cilt restorasyonu yaşanır ve bu durum gözle görülür netlikte yaşanır.
Alkolü bırakan insanların kan şekeri seviyeleri normale döner
Alkolle, diyabet(şeker hastalığı)arasındaki korelasyon yapılan onlarca klinik çalışma ile kanıtlanmıştır. Alkol insülin salınımını düzenini bozar. Vücudun şeker depolamasına neden olur ve bu da,tip2 diyabet denilen şeker hastalığını tetikler. Diğer yandan çoğu alkollü içecek yüksek oranda glikoz(şeker) içerir.
Alkolü bırakmak, kan çekeri seviyelerinin normal değerlere dönmesini sağlar. Böylelikle, diyabete yakalanma riski de azalır.
Alkolü bırakan insanlarda kansere yakalanma riski azalır
Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, ağır alkol bağımlılığı ile bazı kanser türleri arasında direk bağlantı olduğunu açıklamıştır.Bu kanser türleri; Ağız, dudak, karaciğer, kolon, göğüs ve rektal kanserlerdir…
Sürekli yüksek doz alkole maruz kalan hücrelerin yapısı ve işlevi bozulur. Hücre yapı ve işlev bozukluğunun diğer adı ise kanserdir.
Alkolü bırakmak, hücrelerin normal hale dönmesine yardım eder. Vücut savunma sistemi mevcut durumunu korumaya ve iyileştirmeye odaklanır. Hasarlı hücreleri ise sağlıklı hale döndürmeye çalışır.
Sağlıklı bir yaşam dileklerimle…