Aşırı Meyve Tüketimin Faydaları ve Zararları Neler?
Hemen-her diyet listesinde yer alan ‘’günde bir porsiyon meyve tüketin’’ tavsiyesi tarih olacak gibi görünüyor…Sağlık alanında belirli yiyecekler için sürekli değişen ‘’yararlı-zararlı’’ifadeleri,meyveleri de kapsayacak şekilde genişliyor.
Çok meyve yemenin ve özellikle diyet yaparken meyvelerle beslenmenin bazı sağlık risklerini artırdığına dair yeni klinik çalışmalar yayınlandı.
‘’Bu riskler neler?’’ sorusunu özet bilimsel veriler eşliğinde, anlaşılır şekilde ele almaya çalışalım;
Doğada üç çeşit şeker bulunuyor. Bunlar;
Glikoz(glükoz da denir);Vücuda alınan çoğu besinde bulunan ve kanda aktif olan tek şeker türüdür. Karbonhidratların tümü glikoz vücutta gilokza dönüşür. Üzüm suyu şekeri olarak da bilinir.
Fruktoz; Meyve şekeri olarak bilinen früktoz, karaciğderde metabolize olur. Yani,vücudun emebileceği şekilde işlenir. Fruktoz neredeyse tüm meyvelerde bulunur.
Sakkaroz(sükroz da denir);Bildiğimiz çay şekerinin adıdır. Günlük yaşamda sofra şekeri olarak da adlandırılır. Glikoz ve früktozun karıştırılmasıyla elde edilir.
Glikoz için söylenecek yeni bir şey yok…Çoğumuzun malumu olduğu üzere, karbonhidratlar(un,pirinç,ekmek v.d) kanda glikoza evrilip,aşırı tüketildiğinde insülin direncine neden olmakta.İnsülin direnci ise şeker hastalığını tetiklemekte.
Göz ardı edilen konu ise;Fruktoz,yani meyve şekeri…’’istediğiniz kadar meyve tüketebilirsiniz.’’türü telkinlere kulak asmamak en doğrusu gibi görünüyor…Çünkü;
Meyvelerden alınan şeker karaciğerde metabolize edildikten sonra,trigliserid olarak yağ hücrelerinde depolanıyor. Diğer bir deyişle, ne kadar früktoz alırsak,o kadar yağ depolamış oluyoruz! Sağlık problemleri de bu noktada ortaya çıkıyor…Aşırı früktoz alımının neden olduğu en yaygın sağlık problemlerinin başında karaciğer yağlanması gelmektedir.
Diyet yaparken fazla meyve tüketen insanların bırakın kilo vermeyi, kilo almalarının da en büyük nedeni, früktozdur.
Peki günde ne kadar meyve tüketmek gerekli;
Bilim insanları bu soruya;’’Günde 2-3 porsiyon meyve yemek yeterli.’’ Yanıtını vermekteler.Ama porsiyonun 100 gram civarında olması ve iki porsiyon arasında en az 3 saat olması diğer önemli noktalar.
Sıkça sorulan bir diğer soru da;’’Meyve suyumu yoksa meyve mi?’’
Hekimler,meyveleri işlenmemiş ve kabuklu olarak yemenin daha sağlıklı olduğunu ifade etmekteler.Sıvı olarak vücuda alınan meyveler(tazı sıkılmış olsa dahi),daha kolay emilir ve vücutta fazla işleme tabi olmadan daha kolay trigliseride çevrilip depolanır. Oysa katı meyveler lif ve posaları sayesinde sindirim sistemine karışıp daha faydalı ve daha yavaş metabolize edilirler.