Günlük Tuz ve Şeker Tüketimi Ne Kadar Olmalı?
Varlığı ve yokluğu sorun olan iki beyaz; Tuz ve şeker…Hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alan tuz ve şekeri ne kadar almalıyız? Mineraller ne işe yarar? Tüm sorularınızın cevapları bu yazıda J
Günde Ne Kadar Tuz Tüketilmelidir?
Aşırı miktar tuz tüketimi yüksek tansiyon (hipertansiyon),damar sertliği ve kalbi besleyen damarlar olan koroner damarlarda sertleşme,tıkanmalara neden olarak kalp krizi (enfarktüs) riskini arttırır. Bunun için önerilen günlük maksimum tuz miktarı 6 g.’dır.
İlgili yazı: Tuzun sağlığa zararları
Mineral Nedir? Minerallerin Sağlık İçin Önemi Nedir?
Mineraller; protein, yağ, karbonhidrat gibi organik; yani vücuda girdiğinde parçalara ayrılarak çeşitli reaksiyonlar sonucu enerjiye dönüşen maddeler değildir. Mineraller vücut sıvılarında ya da hücrelerin içinde belli oranlarda bulunarak yaşamsal fonksiyonların devamında yardımcı rolü üstlenir; parçalanmazlar, ayrışmazlar, dağılmazlar. Sadece yer değiştirirler.İnsan vücudunda en çok bulunan mineraller; sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfordur.
Eczanelerde, çeşitli mineraller içeren “Kalsiyum Sandoz”,“Zinc”, “Magnesi”, v.b. gibi birçok ilaç vardır. Bunların hiçbiri normal beslenen bir insan için gerekli değildir. Bunlar ancak, bu mineralleri vücuttan kaybettiren (paratiroid bezi hastalıkları, kronik karaciğer, pankreas hastalıklarıv.b.) hastalıkların varlığında kullanılmalıdırlar.
Şeker ne kadar alınmalıdır?
İki çeşit şeker vardır: Basit şekerler; bildiğimiz çay şekeri, baldaki ve bitkilerdeki şekerdir.
Kompleks şekerse, genellikle işlenmiş gıdalarda bulunur; ekmek,makarna gibi. Basit şekerlerin vücut tarafından yararlanımı daha yüksek olduğu için tercih bu şekerler yönünde olmalıdır.
Şekerde kaç kalori vardır ?
1 gr. şekerde 4 kalori vardır. Bu hesapla örneğin; 1 küp şekerde yaklaşık olarak 16 kalori vardır.
İlgili yazı: Şeker neden kilo aldırır?