Demir eksikliğinin belirtileri nelerdir ?
Ülkemizde kadınların yaklaşık 25 ‘i demir eksikliğine bağlı sorunlardan muzdarip.Demir eksikliği daha çok aktif ve çalışan kadınlar arasında yaygın. Besinlerle aldığımız demir, hemoglobin yapımında kullanılıyor. Hemoglobin,oksijenin akciğerlerden alınıp, tüm vücuda taşınmasını sağlıyor. Eğer yeterince demir almazsak,hemoglobinimiz yeterli sayıda olmuyor ve vücudun her yerine yeterince oksijen taşınmıyor. Bunun sonucu olarakta,yeterince oksijen almayan doku ve organlarda sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir insanın vücudunda yaklaşık 4 gr. demir vardır. Vücut,besinlerle alınan demirin sadece %10-15’lik kısmını emer,geri kalanını dışarı atar.
Demir eksikliği olan insanlar, demirden yoksun beslenme veya demir emilim sorunu yaşıyor olabilirler. Demir eksikliğinin bazı belirtileri vardır. Sizde aşağıdaki belirtileri kendinizde görüyorsanız bir doktora başvurmanızda yarar var.
1-Yorgunluk:
Yetersiz demir alımı nedeniyle yaşayacağınız hemoglobin eksikliği hücrelerin beslenmesini ve oksijen alımını olumsuz etkiler. Yeterince oksijen almayan vücut kronik bir yorgunluk yaşar.
2-Odaklanma güçlüğü:
Demir eksikliği olan kişilerde nörotransmitter sentezi değişebilir ve fonksiyonları azalabilir. Sağlıklı çalışmayan sinir sistemi ,odaklanma sorunu alarmı vererek sizi uyarır.
3-İlgisizlik:
Nörotransmitter sentezi sorunun diğer bir işareti de ilgisizliktir. Demir eksikliği yaşayan bir insan;işine,eşine,hayata,ailesine ilgisiz ve kayıtsız olabilir.
4-Nefes Darlığı :
Demir eksikliğinin en anlaşılabilir belirtilerinden birisidir. Çok yoğun bir spor aktivitesi veya aracınıza kadar yürüyeceğiniz kısa mesafe… Demir eksikliği sorununuz varsa, en ufak fiziksel aktivitelerde dahi darlığı sorunu yaşayabilirsiniz.
5-Aşırı solgun cilt:
Cildiniz korku filmleri karelerindeki bir ifadeye büründüyse, büyük ihtimalle demir eksikliği anemisi sorunu yaşıyorsunuzdur. Yeterince kan hücresi olmayan ve oksijen almayan bir cilt ,aşırı soluklaşarak reaksiyon verir.
6-Fiziksel performansta düşüş:
Rutin olarak yaptığınız spor veya günlük faaliyetleri artık yapamıyorsanız ve bunları yapmak size her geçen gün daha zor geliyorsa, demir eksikliğinin bir habercisi olabilir bu durum.
7-Kas ağrıları :
Demir eksikliğinin en dikkat çeken belirtilerinden birisi de kas ağrılarıdır. Kaslar güç üretmek için oksijen ve enerjiye ihtiyaç duyarlar. Yeterince beslenmeyen kas, günlük işleri yaparken bile yorgun düşer ve ağrılar oluşur.
İlgili yazı: Kramp neden olur, nasıl önlenir?
8-Zayıf ve kırılgan tırnaklar:
Oksijen ve yeterli besini alamayan tırnaklarda demir eksikliğinden nasibini alırlar. Yeterince beslenemeyen tırnak dokusu,zayıf,cılız ve kırılgan olur. Tırnak çevresindeki etlerde sürekli zayıf ve sorunludur.
9-Zayıf bağışıklık sistemi:
Çok sık hasta oluyorsanız,grip ,nezle gibi hastalıklarınız uzun süre geçmiyorsa, demir eksikliği esas neden olabilir. Vücut çoğu zaman bir hastalığı başka bir hastalıkla işaret eder. Önemli olan vücudun gönderdiği mesajları doğru okuyabilmektir.
10-Pembe veya kırmızı idrar:
Günlük yaşamımızda yiyip içtiklerimize bağlı olarak idrarımızın rengi değişir. Ancak uzun süreden beri idrar renginde bir değişim varsa, bu durum alınan demirin vücut tarafından emilemediğinin bir işareti olabilir.
Demir eksikliği ciddi ve yaygın bir sorun olmakla birlikte, uzman bir doktor tarafından muayene ve tetkik yapılarak teşhis edilmeli ve tedavisi yapılmalıdır. Yukarı da da belirttiğimiz gibi,vücut alınan demirin çok az bir kısmını emer. Kendi başımıza başlayacağımız demir eksikliği tedavisi başta sindirim sistemi olmak üzere tüm vücuda ciddi zararlar verebilir.
Bu makalenin amacı demir eksikliği konusunda bilgilendirme sağlamaktır.