Sağlığa en zararlı 9 gıda katkısı
Günlük beslenmemizde bu katkı maddelerini bilerek veya bilmeyerek tüketiyoruz.Sağlımız açısından son derece zararlı olan bu katkı maddelerini eğer bilerek tüketiyorsak hiç tüketmemiz veya çok az tüketmemiz şart. Bilmeden zararlı katkı maddesi tüketiyorsak, aşağıdaki katkı maddelerinin aldığımız ürünlerde olup olmadığını kontrol ediyor olmalıyız. İşte sağlığa en zararlı katkı maddeleri;
1-Aspartam
Kanserojen etkisi olduğu pek çok bilimsel yayında belirtilen Aspartam yapay tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.Güçlü nörotoksik etkileri dolayısı ile,Aspartam(E951) beyin ve sinir hücrelerine de hasar vermektedir.
2-Yüksek fruktozlu mısır şurubu
Fruktoz yiyecekleri tatlandırmak için kullanılan bir katkı maddesidir. Doğal şeker glikozunun maliyetinden kaçınan firmalar,fruktoz tercih etmekteler. Fruktoz kalitesiz şişeli içeceklerde, merdiven altı üretilen tatlılarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Obezitenin en büyük nedenlerinden birisi de fruktozdur. Örneğin,120 kalori glikoz içeren bir besinin 1 kalorisi yağ olarak depolanırken,120 kalori fruktoz içeren bir besinin 40 kalorisi yağ olarak depolanmaktadır.
3-Monosodyum Glutamat (MSG)
Son yıllarda en popüler katkı maddelerinden birisidir. Sağlığa zararları sıkça medyada yer almaktadır.MSG beyinde iki türlü tahribat yapar. Birincisi; MSG içeren yiyecekler bağımlılık yapar. İkincisi; Beyin,MSG içeren besinlerin daha çok tüketilmesini söyler. Bu şekilde kimyası bozulan bünyemiz sürekli ve daha çok MSG li yiyecek tüketmek ister. Özellikle Uzakdoğu’nun paketlenmiş yiyeceklerinde yoğun olarak MSG bulunmaktadır. Bazı çalışmalarda bilinen fast food ürünlerinde de MSG kullanıldığı kanıtlanmıştır.
İlgili yazı: Noodle sağlığa zararlı mı?
4-Yapay renklendiriciler
Yiyecek ve içeceklerin görüntüsünü daha cazip hale getirmek için kullanılan yapay renklendiricilerin çoğu kömür katranı ile elde edilir. Arsenik ve kurşun içermektedirler. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) yapay renklendiriciler için bir sağlık riski görmese de,çocuklarda dikkat eksikliği,hiperaktivite,öğrenme bozuklukları gibi sorunlara yol açabilmektedir.
5-BHA ve BHT
Butile hidroksiansiol(BHA) ve Butile hidrozidtoluene (BHT)gıdaların raf ömürlerini uzatmak için kullanılırlar. Patates cipsi, sakız, şekerleme başta olmak üzere bir çok üründe kullanılan BHA ve BHT karaciğer hasarı, böbrek fonksiyon bozukluğu, kanser,psikolojik sorunlar, saç dökülmesi gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
6-Sodyum Nitrat ve Nitrit
İşlenmiş et ürünlerinin aroması ve raf ömrü için yaygın olarak bu iki katkı maddesi kullanılır. Salam,sosis,sucuk gibi işlenmiş et ürünleriyle mideye giden Sodyum nitrat ve Nitrit,mide salgılarının etkisiyle Nitrozamine dönüşür. Nitrozamin kanserojen bir maddedir. Nitrti ayrıca baş ağrısı,baş dönmesi gibi yan etkilere sahiptir.
7-Pestisitler
Tarımda kullanılan haşere ve böcek ilaçlarına pestisit denir. Çok farklı pestisit türleri olmakla birlikte,sağlığa en zararlı pestisitler haşere ve böcek ilaçlarının olduğu gruptur. Pestisitler erkekte sperm kalitesini, kadında doğurganlığı olumsuz etkiler. Ayrıca bir çok pestisit türünün kanserojen olduğuna dair çalışmalar mevcuttur.
8-Olestra(Olean)
Cips ve atıştırmalıklarda kullanılan bu yapay yağ vücut tarafından emilmediği için kilo sorunlarına yol açmayacağı iddiası ile öne çıkarılmaktadır. İddialara doğru olsa bile, Olestra bazı vitaminlerin emilimini engeller,ishale neden olur.
9-Trans yağlar
Yiyeceklerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan bir yağ türüdür. Trans yağlarda doymuş yağ oranı yüksektir. Trans yağlar kalp hastalıkları, kalp krizi, meme kanseri,kolon kanseri gibi pek çok hastalıkla ilişkilendirilmektedir.
Bunların haricide zararlı katkı maddeleri vardır. Ama en yaygın kullanılanlar yukarıdakilerdir.