Etkili İletişim Teknikleri: KONUŞ yöntemi
Etkili İletişim kuramayan bireylerden oluşan firmalarda; Huzursuzluk, güvensizlik ,iş gücü kaybı,verimsizlik gibi çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilmekte…Bu sorunlara zamanında müdahale yapılmaz ise, firmalar için telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir.
İletişime dair birkaç çarpıcı veriye göz attıktan sonra, KONUŞ yöntemiyle etkili iletişim metodu üzerinde duracağım.
-Ortalama bir çalışan zamanının yarısını iletişim kurmak için harcıyor.
-İş başarısının %85 ‘i doğru iletişim ve kişisel iletişim becerilerine bağlı.
-İletişimde dinlemeye ayrılan zaman %45.
-Yazışma,iletişimin sadece %9 ‘unu oluşturuyor.
-Etkin iletişimin %75 ‘i sözel olmayan kısımlardan oluşuyor.
Etkili iletişim için belirlenen başlıkların ilk harflerinden oluşan KONUŞ Yöntemini birlikte inceleyelim:
Bu yöntemde,iletişime geçmeden önce, cevaplarını bulmamız gereken sorulara dikkat çekiliyor. Bu cevaplar sonrasında sağlıklı bir iletişim ortamı kurulabileceği vurgulanıyor.
Kiminle; İletişim için doğru kişiyle mi irtibata geçtik?Eğer doğru kişi ise,Kişilik özellikleri,tutum ve davranışları hakkında bilgimiz var mı? Bu kişiyle iletişim kurarken,onun kişilik özelliklerine saygılı davranacak mıyız?
Ortam; İletişim için doğru ortam burası mı?Daha iyi bir alternatif olabilir mi? Çevresel faktörler bu iletişimde kazaya neden olabilir mi?(gürültü,kalabalık v.b)?
Ne zaman: İletişim için doğru zaman mı? Acaba benim ve karşımızdakinin kendini daha iyi hissedebileceği alternatif bir zaman yaratılabilir mi?Konunun önemi açısından belirlenen zaman uygun mu? Konu önemli ise,öncesinde zaman deklarasyonu yapıldı mı?
Uzmanlık; İletişime geçeceğim konuya dair yeterli uzmanlık bilgim var mı? Mevcut bilgimle karşımdakilere yeterli olabilecek miyim? İletişim kuracağım insanın konuya hakimiyet derecesini biliyor muyum? Onun bu konuda yeterli bilgiyi almasını sağladım mı?
Şekil; İletişim için doğru yöntemi mi kullanıyorum? Başka bir şekilde iletişim kursam, daha verimli olur muydu ? Bu konu yüz yüze görüşmeyi mi gerektiriyor olabilir mi ? İş başı eğitimiyle ilgili iletişim için,uzaktan bağlantı daha iyi bir seçenek olabilir mi?
Yukarıda açıklanan 5 KONUŞ başlığındaki soruları,iletişimden önce kendimize sormamız ve yanıtlarını sağlıklı olarak verebilmemiz gerekiyor.
Unutmayalım ki,iş başarısının %85 ‘i etkili bir iletişimden geçiyor.
İlgili yazı: Etkili liderliğin sosyal psikolojik boyutu