Kolay iş bulmak ve kariyer yapmak isteyen öğrencilere 5 öneri
Öğrenim hayatınızın bitmesine az bir zaman kaldı…Yakında mezun olacak ve iş aramaya başlayacaksınız.Mezun olduğunuzda, iş görüşmelerinden başarıyla geçip,kolay iş bulmak ve devamında kariyer yapmak istiyorsanız,şu an yapmanız gereken bazı şeyler var! Öğrencileri mülakatlara ve iş hayatına hazırlayacak önerilerimiz şu şekilde;
1-Bağımsız düşünme ve üretme yeteneğinizi geliştirin:
Öğrencilikte aile ve arkadaşlarla kollektif bir yaşam süreriz.Genellikle yaptığımız şeylerde çevremizin desteğini alır,onlarla birlikte bir şeyler üretiriz.Öncelikle belirtmeliyim ki,bu çok güzel bir özellik ve bu yanınızı koruyun.Bununla birlikte,kendi başınıza yapabileceğiniz aktiviteler ve sorumluluklar bulun.Bu bir okul projeside olabilir,arkadaşlarla yapılacak bir aktivitenin organizasyonu da…Önemli olan bu yetkinliğinizi geliştirmeniz.Mülakatlarda yeni mezun adaylara sorulan sorulardan birisi de,’’Okul yıllarında tek başınıza gerçekleştirdiğiniz bir başarı öykünüz var mı?’’ veya aynı anlama gelen başka bir sorudur.
2-Geri bildirim almayı alışkanlık haline getirin;
Toplumsal bir eksikliğimizdir geribildirim almamak…Geribildirim almayı bir zaaf olarak görürüz.Mülakatlarda,öğrencilik hayatlarındaki başarıları anlatan adaylar genellikle,başarıya giden yolda geribildirim alma örnekleri vermezler.Neden mi? Çünkü böyle örnekleri yoktur.
Geribildirim ;
-Zihninizi açık tutar.
-Subjektif bakış açısından kurtulmanıza yardım eder.
-Yeni yol ve yöntemler öğrenmenizi sağlar.
-Yaratıcılığınıza katkıda bulunur.
Bugünden,hatta şu andan itibaren,arkadaşlarınızdan,ailenizden,sevgilinizden,hocalarınızdan kendinize dair geribildirimler isteyin.Örnek olarak,hocanıza,’’Sizce nasıl bir öğrenciyim,daha iyi bir öğrenci olmam için önerileriniz var mı?’’,arkadaşlarınıza,’Sizce arkadaşlık ilişkilerinde nasıl birisiyim,beni bu açıdan değerlendire bilirmisiniz?’’ diye sorular yöneltebilirsiniz.hatta basit bir anket oluşturursanız ve bu anketi saklayıp iş görüşmesinde firma yetkilileri ile paylaşırsanız,budurum sizi diğer adayların birkaç adım önüne çıkartacaktır.Anketiniz üç sorudan oluşsun ve şu sorular olsun;
-Sence/Sizce ben …… olarak nasıl birisiyim?(noktalı alan,arkadaş,sevgili,evlat,öğrenci olarak doldurulabilir)
-Sence/Sizce ……olarak gelişmem gereken alanlar nelerdir?
-Bana ….. olarak bir öneriniz var mı?
3-Takım çalışması yetkinliğinizi geliştirin;
Okul hayatınızda mutlaka ;bir proje takımında, sosyal yardım kuruluşunda, bir etkinlik takımında veya bir sosyal aktivite grubunda yer alın.Bu takımlarda aktif üye olun ve ekip üyeleri ile birlikte gerçekleştirdiğiniz başarıları not edin.Başarıya giden yolda neler hissettiniz ,göreviniz neydi,diğer ekip üyeleri ile iletişiminiz nasıldı,kimlere nasıl yardımcı oldunuz? Gibi soruların cevaplarını tuttuğunuz nota ekleyin ve saklayın.Ne kadar çok ekip çalışması başarınızı paylaşabilirseniz o kadar avantajlı olursunuz.İş hayatı ekip çalışmasından ibarettir.Spesifik alanlar dışında ekip çalışmasına yatkınlığı olmayan birisinin iş hayatında yükselmesi oldukça zordur. Takım çalışması yetkinliğinizi iş hayatına başlamadan önce geliştirin.
4-Soru sormayı öğrenin;
Şaşırmış ,’’Ne yani soru sormayı mı öğreneceğiz?’’ diye düşünmüş olabilirsiniz. Ne yazık ki,soru sormayı bilmeyen bir toplumuz. Oysa,soru sormak bilimin ve teknolojinin temelidir.İnsanoğlu bugünkü teknolojiyi tek bir soruya yakalamıştır: ’’Neden?’’ İş hayatında doğru soruyu soramayan insanlar kariyer yapsa bile,uzun süre devam ettiremezler. Nerede,hangi soruyu sormanız gerektiğini,ne tür soruların sizi nereye götüreceğini biliyor olmanız gerekir. Soru sorma teknikleri ile ilgili çok değerli kitaplar var.Eğer kitap okumuyorsanız,internette bazı kaynaklar da güzel bilgiler içeriyor. Doğru soruyu sorduğunuzda hemen fark edilirsiniz.
5-Farklı ilgi alanları edinin;
İş görüşmelerinde hobilerini sorduğumuz adayların %99 ‘u ; kitap,seyahat,sinema,alış veriş,spor diye sıralamaya başlarlar…İyi de, diğerlerinden farklı değilsen, ben seni neden tercih edeyim? Neden biraz ilgi ve çaba gösterip farklılaşmayı seçmedin bunca yıldır? İnanın,hobiler kısmında bu tip şeyler yazan aday hakkında akla gelen ilk sorular bunlardır…Zevk aldığınız farklı bir hobi veya uğraşı alanı edinin.O alanda mükemmel olmanız şart değil ! Yeter ki,içinizden gerek özverili bir şekilde o alanda emek harcadığınızı hissettirin. Farklı alanlara örnek olarak; amatör tiyatro,enstrüman çalmak(özellikle çok yaygın olmayanlar),az bilinen bir sporla uğraşmak,el sanatları(örneğin ebru sanatı veya amatör çömlek atölyesi),teknolojiyle ilgili hobiler(örneğin web tasarım,dijital medya,grafik animasyon ) sayılabilir. Bu yazdıklarım sadece örnek. Farklı ve özel olduğunuzu hissettirin!
İş hayatına başarılı bir başlangıç yapmak için diğer bazı yetkinliklerinizi de geliştiriyor olmanız gerekir ama,yeni mezun bir adaydan beklenen temel yetkinlikler bunlardır. Sağlam bir iş hayatı başlangıcı,hızlı kariyer yapmanın da temelidir.
Okulu bitir ve gel! Seni bekliyoruz 🙂