Topluluk önünde konuşma korkusunu yenmek için 12 tavsiye
Toplum önünde konuşma korkusu (Glossofobi),yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Okul yıllarında yapılan sunumlarda, öğretmen tarafından tüm sınıf önünde zor duruma düşürülme ile temelleri atılan bu rahatsızlık ,iş yaşamındaki performansı da olumsuz etkilemektedir. Toplum önünde konuşmakta zorlanan bir çalışan, etkili sunumlar yapamamakta, bilgi ve becerilerini layıkıyla aktaramamaktadır.
Özellikle sunum ve toplantılarda yaşanılan bu sıkıntıyı aşmak, yapılacak bazı şeylerle mümkün! Topluluk önünde sunum yaparken yaşanan korkuyu yenmek için neler yapılabilir? İşte, etkili sunum için yapılabilecekler;
1-Anlattığınız konuyu en iyi bilen siz olun
İnsan doğası gereği az bildiği veya bilmediği bir konu hakkında konuşurken bocalar, eli ayağına dolaşır, akıcı konuşamaz. Kendinize güveninizin yüksek olması için anlattığınız konuyu en iyi bilen siz olmalısınız. Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir sunumun ilk kuralı bu dur.
2-Dinleyicilerinizin kimlerden oluştuğunu analiz edin
Anlattığınız konu hakkında uzman seviyede bilgiye sahip insanlar var ise yeterli ve doyurucu bilgi vermelisiniz. Eğer sizi dinleyen topluluk konu hakkında yeterli bilgiye sahip değil ise,çok fazla bilgi yükleyip, ayrıntılarda boğulmayın.
3-Hazırladığınız sunum dosyası mümkün olduğunca anlaşılır olsun
Karmaşık, iyi okunmayan, gerektiği anda bilgiyi kolayca göremeyeceğiniz bir sunum sizi huzursuz edecektir. Özellikle ani gelen sorularda başvuracağınız datalara hemen erişemezseniz ,kaygı ve panik yaşamanız muhtemel. Bu nedenle basit ve anlaşılır sunumlar hazırlayın.
4-Cümleleri ezberlemeye çalışmayın
Çoğu sunum yapan insanın yaptığı hatalardan birisi de cümleleri ezberlemeye çalışmaktır. Heyecan anında unutulan bir ezber cümlesi, domino taşı gibi birbirini tetikler! Akabinde tüm sunumu unutmanıza, panik yaşamanıza hatta sunumu yarıda bırakmanıza neden olabilir. Ezberlemekten ziyade, konunun ana fikrine hakim olun, bu ana fikri anlatacak cümleler kendiliğinden aklınıza gelecektir.
5-Pratik yapın
Hazırladığınız sunumu önce kendi kendinize,daha sonra arkadaş ve ailenize sunun. Özellikle iş arkadaşlarınızla yapacağınız pratikler, gelebilecek olası soruları öngörmeniz açısından önemlidir. Sunum yaptığınız insanlardan geri bildirim almayı ihmal etmeyin.
6-Gelebilecek soruların cevaplarını hazırlayın
Çoğu etkili sunum teknikleri eğitiminde önemle üzerinde durulan bir konu da gelmesi muhtemel soruların cevaplarına çok iyi hazırlanmaktır. Bu hazırlık ve ardından gelen sorulara verdiğiniz doyurucu yanıtlar kendinize güveninizi artırır, giderek daha rahatlamanıza neden olur.
7-Şık ama rahat giyinin
Şıklık ve rahatlık kesinlikle bir arada olmalı. Abartısız ama şık bir kıyafet aynı zamanda mutlaka rahatta olmalı. Sıkan bir ayakkabı,çok dar bir gömlek huzursuzluğunuzu artırır…Kafanızı gereksiz yere meşgul eder, sunumunuza odaklanmanızı zorlaştırır.
8-Ne kadar heyecanlı olduğunuzdan söz etmeyin
Doğru bilinen bir yanlışta, sunuma başlarken heyecan ve korkunuzu dinleyicilerle paylaşmak olacaktır.Bu duygularınızın topluluk önünde bir kez daha dile getirilmesi,heyecanınızın artmasından başka bir işe yaramayacaktır. Özellikle tekrarlayan şekilde bu korku ve heyecandan bahsetmek, sizi dinleyenler için sıkıcı bile gelebilir.
9-Sunum yapacağınız salona 15 dakika önce gelin
Henüz katılımcılar gelmeden,tüm elektronik donanımı,bilgisayarınızı,sunumlarınızı kontrol edin.Yaşanabilecek aksilikler için,sunumunuzun kopyasını bir flash belleğe aktarın. Toplantı salonunda duracağınız yeri, izleyicilerin oturma pozisyonlarını ve görüş açılarını kontrol edin.
10-Bir bardak su yakınınızda olsun
Heyecandan dolayı yaşanabilecek ağız kuruluğu dil sürçmelerini de beraberinde getirecektir. Rahatça erişebileceğiniz bir yerde suyunuz hazır olsun.
11-Göz teması kuracağınız insanları belirleyin
İdeal bir sunumda her katılımcı ile göz teması kurmak gereklidir. Ancak bunu başaramayacağınızı düşünüyorsanız, önceden tanıdığınız veya size sıcak gelen insanları göz teması için seçin. Heyecanınız yatıştıkça diğer katılımcılar ile de göz teması kurmaya başladığınızı fark edeceksiniz.
12-Yavaş konuşun
İnsanlar gergin olduğunda hızlı konuşma eğilimindedir. Hızlı konuşan bir insanın yaptığı sunum ,katılımcıları gerer. Sakin ama dinamik bir ses tonuyla yapacağınız sunum heyecanınızı ve korkunuzu baskılamak için gereklidir. Arkadaşlarınıza yapacağınız pratiklerde, konuşma hızınız konusunda geri bildirim istemeyi unutmayın.
Toplum önünde konuşma korkusu ile baş etmenin garantili yöntemleri bunlar… İlave olarak ise şunu söyleyebilirim: Kimse mükemmel değildir… Her şey, pratik yaparak, zamanla öğrenililir.