Kolay iş bulmak için 10 tavsiye!
Bir işe başlamak veya iş değiştirmek istediğimizde hemen hepimiz benzer yolları kullanıyoruz…Ya eş dost aracılığı ile ya da iş ilanlarına başvurarak istediğimiz işe girmeye çalışıyoruz. Ancak ne yazık ki, iş bulmak veya değiştirmek her zaman kolay olmuyor.
Araştırma,başvuru,cevap,telefon mülakatı,mülakat gibi zorlu adımlardan oluşan işe başlama sürecini kolaylaştırmak için bazı önemli konulara dikkat etmek gerekiyor. Bu konularda atacağınız adımlar,sizi diğer adaylardan farklılaştırıp, bir adım öne geçmenizi sağlayabilir.
Kolay iş bulmak dikkat etmeniz gerekiyor;
Her iş ilanına başvurmayın
Türkiye gibi işsizliğin yüksek olduğu bir ülkede, iş arayanlar uzmanlık alanlarına bakmadan her türlü işe başvurmaktalar. Oysa bu tür başvurular zaman kaybı yaşatır. Ayrıca,başvurunuza hiç cevap gelmemesi veya olumsuz cevap gelmesi nedenleriyle, moralinizi bozar ,güveniniz yıpranır. İdeal olan; uzmanlığınız olan alanları iyi belirleyip, size uygun ilanlara başvurmanızdır.
İş başvurusu yapmaktan vazgeçmeyin
Son aşama olan mülakat aşamasında ,bir pozisyon için yaklaşık 15 adaya olumsuz yanıt verilmektedir. Bu gerçeklik bile, iş arayışında pes etmemenin önemini göstermekte. Önemli olan ise;yılgınlığa düşmeden,hatalardan ders alarak iş görüşmelerine gitmek.
Başvurunuza ön yazı ekleyin
Bir iş ilanına başvuran adayların yaklaşık %80’i sadece CV ile başvurmakta. İşe alım uzmanları gelen yüzlerce CV’yi değerlendirmekte ve olay sıradanlaşmakta…İş başvurunuza ekleyeceğiniz bir ön yazı,sizi oldukça farklılaştıracaktır.Ön yazı ile gönderilen iş başvurularının daha çok dikkate alındığı bir gerçektir.Bu sayfada yer alan,etkili bir ön yazının nasıl olması gerektiğine dair makaleyi okumanızı öneririz.
Görünümünüze özen gösterin
Hayatın her alanında olduğu gibi,iş görüşmelerinde de ilk izlenim önemlidir. İş görüşmesine uygun bir kıyafet seçmeniz,abartıdan uzak,sade ama şık kıyafetler giymeniz önemli.Ayrıca,iş görüşmesine giden kadın adayların makyajı da aşırı olmamalı.İş görüşmelerinde kıyafet seçimi ve makyajla ilgili yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Hikayeleriniz olsun
İş görüşmelerinde bazı yetenek ve tecrübelerinizi öğrenmek için sorular sorulur ve bu konuya uygun yaşadıklarınızı anlatmanız istenir.Okul,aile,önceki iş ortamı…Kısaca kendinizi başarılı bulduğunuz veya hata yapıp bunu fark ettiğiniz tüm örneklerinizi hazırlayın,gelen soruya uygun hikayenizi paylaşın.
Kendiniz olun
Sahte gülümsemeler,hazır cevaplar,size ait olmayan cümleler,işe alım uzmanları tarafından kolaylıkla fark edilecektir. Kendiniz olmak,samimi cevaplar vermek ,şansınızı daha çok artıracaktır.
Önceki işvereninizi kötülemeyin
Mülakatlarda yapılan en büyük yanlışlardan birisi de önceki işveren hakkında olumsuz konuşmaktır.Önceki yöneticiniz veya şirketiniz hatalı olsa dahi,konuyu profesyonel bakış açısı ile değerlendirip,uygun cümleler kurmak gerekir.
Doğru referanslar gösterin
Bazen iş tecrübemizle ve yetkinlikerimizle ilgili yeterli bilgisi olmayan insanları sırf kariyerinden dolayı referans gösterebiliyoruz. Örneğin,sağlık sektöründe çalışan bir aday, hiç birlikte çalışma şansı olmadığı bir yakınını referans gösterebiliyor. İşe ilk başlayacak yeni mezunlar için kabul edilebilecek bir referans olsa da,iş tecrübesi olan aday için çok hoş karşılanmayacak bir referanstır. Referans yazdığınız kişiler sizi iyi tanımalı ve size karşı tutumlarını iyi bilmelisiniz.
Özgeçmişiniz kaliteli ve güncel olsun
İyi bir özgeçmiş,sizi yansıtan en önemli şeydir.Kaliteli bir öz geçmişin nasıl olması gerektiğine dair bilginizi artırın.Bu konuda kaliteli iş bulma sitelerinde yer alan örnekleri ve önerileri okuyun.Ayrıca,olası işveren taramalarında daha kolay fark edilmek için CV’nizi güncel tutmanız önemli.