1 haftalık gebelik
Çoğu kadın (özellikle hamile kalmayı düşünmeyenler) hamileliğin ilk haftasında durumun farkında değildirler.Adet gecikmesi ve adet düzensizliği yaşayan kadınlar,gebeliğe bağlı adet kesilmesini adet gecikmesi olarak algılayıp durumu normal karşılayabilirler.
Oysa hamilelik ilk haftadan itibaren çok dikkat çekici olmasa da bazı belirtiler verir.’’ Acaba hamile miyim?’’ , ’’Adetim gecikti , gebe kalmış olabilir miyim?’’ benzeri sorularınıza elbette en bilimsel cevabı gebelik testi yaparak alabilirsiniz. Bununla birlikte, vücudunuzda yaşadığınız ve hissettiğiniz bazı hormonsal değişimler gebelik ihtimaliniz hakkında fikir verebilir.İlk hafta hamilelik belirtileri şu başlıklar altında toplanabilir;
İşte,’’Hamile miyim?’’ ‘’ Gebelik belirtileri nelerdir?’’ sorularınızın cevapları;
Hamilelik Belirtileri
Kabızlık; Çoğu kadın normalde dışkılama sorunu yaşar.Ancak böyle bir sorun yaşamıyorsanız veya adetiniz geciktikten sonra kabızlığın şiddeti artıysa,gebe kalma ihtimalini düşünmelisiniz.
Yorgunluk; Artan yorgunluk ve halsizlik hissi de bir hamilelik belirtisidir.
Göğüslerde hassaslaşma ve büyüme ; Her ne kadar hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha çok artsa da, ilk haftadan itibaren yaşanan hormon değişimleri göğüsleri hassaslaştırabilir.
Değişken ruh hali; Ani duygusallaşmalar,öfke, 180 derece değişen ruh hali gibi psikolojik semptomlar da ilk hafta gebelik belirtisidir.
Tüm bu belirtilere rağmen,hamilelikte ilk hafta tatlı sıkıntıların henüz başlamadığı bir dönemdir.Bebeğinizi ve kendinizi riske atmadan bu haftanın tadını çıkarın,anne olmanın ilk adımını sevdiklerinizle kutlayın 🙂
İlk hafta cenin görüntüsü aşağıdaki gibidir
Hamilelikte ilk hafta yapmanız gerekenler
Eğer isteyerek hamile kaldıysanız, sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için yapmanız gereken bazı şeyler var;
-İyi bir jinekolog araştırın; Reklam ve tanıtımlara kulak asmadan,isminin büyüklüğüne aldanmadan,yakın çevrenizin önerdiği tecrübeli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanını doktorunuz olarak seçin.Doktor seçiminde dikkat etmeniz gereken diğer önemli bir konu ise; Kendinizi rahat ifade edebileceğiniz,iletişime açık bir hekim olması.
-Zararlı alışkanlıklarla vedalaşın;Eğer sigara içiyorsanız ,hamileliğinizi öğrendiğiniz an sigarayı bırakmalısınız.Aynı şekilde alkolde terk edilmesi gereken bir diğer zararlı alışkanlık.
-Hamileliğin ilerleyen haftalarında yaşayacağınız fiziksel ve psikolojik değişimler için bilginizi artırın,bilinçli hamile olun.
-Beslenmenize dikkat edin;Aşırı kalori içeren yiyecek ve içecekleri(özellikle kola ve diğer gazlı içecekler) tüketmeyi bırakın.Protein ve lif yönünden zengin gıdalar almaya özen gösterin.
-İletişiminizi artırın ;Kocanız,aileniz ve yakın arkadaşlarınızın desteği rahat ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için çok ama çok önemli.Onları sürece dahil edin,duygu ve düşüncelerinizi daha sık paylaşın.
-Eğer ilaç kullanıyorsanız ve çok hayati değilse doktorunuzla görüşmeden ilaç almayın.Çünkü çoğu ilacın hamilelikte kullanımı sakıncalıdır.
-Sakıncalı fiziksel aktivitelerde bulunmayın;Özellikle ağır kaldırmak,ani bedensel hareketler yapmak hamileliğin başından sonuna kadar kaçınmanız gereken bedensel faaliyetlerdir.
Tüm bunların haricinde; Sağlıklı ve mutlu bir gebelik dönemi geçirmenizi dileriz..Gözünüz aydın ! 🙂