Çocuklara cinsel istismardan korunma eğitimi nasıl verilmeli?
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki,çocuğa yönelik taciz ve tecavüz vakaları yıldan yıla katlanarak artıyor…Sapkınlığın virüs gibi yayıldığı bir toplumda çocukları açıklaması en meşakkatli konulardan birisi olan cinsellik konusunda nasıl bilgilendireceğimiz ise diğer önemli bir sorun.
Bu yazımda,bilgi kirliliğine mahal vermeden,çocuk psikiyatrlarının ve pedagogların bilimsel tavsiyeleri eşliğinde çocuklara tacizden korunma eğitiminin nasıl verileceğini maddeler halinde açıklayacağım.
Çocuğumu cinsel tacizden nasıl korurum?
Yakın akraba ve komşularla ilişkisini gözlemleyin
Polis kayıtlarına göre çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüz vakalarının yarından fazlası akraba,arkadaş ve komşulardan gelmekte…Özellikle ergenlik ve gençlik çağındaki erkek çocuklarının cinselliğe artan ilgisi,masum bedenlere tecavüz olarak yansımakta.
Çocuğunuza sürekli hediyeler alan,sır tutmasını isteyen, çocuğunuzla yalnız kalacağı ortamlar yaratan çevrenizdeki insanları mercek altına almanızda fayda var.Elbette herkese ‘’potansiyel sapık’’ muamelesi yapmak doğru değil ama,tedbiri elden bırakmamak,mümkünse çocuğu 1. Derece akrabalar dışındaki(babaanne,anneanne,büyükbaba) insanlarla yalnız kalmamasını sağlamak en sağlıklı seçenek.
Çocuğa bedensel sahiplik eğitimi verin
Özellikle 3-9 yaş arası kız ve erkek çocuklarına derinlemesine bir cinsel eğitim vermek kolay olmayabilir…Bununla birlikte,herkesin bedeninden sorumlu olduğu,kimsenin izni dışında bedenine dokunamayacağı,her bireyin kendi bedenine sahip çıkması gerektiği oyunlar eşliğinde anlatılabilir.
Ayrıca;Eleştiren,sorgulayan,geri bildirim veren bir aile ortamı yaratmak,ezberci ve kuralcı yaklaşımlardan uzak durmak,çocuğun bedenini ve kişilik haklarını savunmasına büyük katkı sağlar.
Okul ve okul dışı arkadaşlıkları hakkında sohbetler yapın
Direktif veren,baskılayan,korkutucu bir yaklaşımdan ziyade,bir arkadaş gibi günlük yaşamında nelr olup bittiğini sorgulayın.Bir büyükten veya akranı tarafından cinsel istismara uğradığına dair emareler hissetseniz bile korku ve panik yapmadan sohbeti derinleştirin.Çünkü siz korkarsanız çocukta korkup içine kapanır ve olayı tam anlatmaz.
Cinsellik konusunda aşırı kapalı ve baskıcı olmayın
Cinselliği sürekli kötü ve ayıp bir şey olarak lanse ederseniz,çocuk maruz kaldığı cinsel istismarı saklamak eğiliminde olur.Bunun yerine,her yaşa uygun cinsel bilgiler ölçülü şekilde verilmeli,çocukların cinselliğe dair soruları asla baskılanmamalıdır.
Samimi sohbet seansları organize edin
Bir ailede samimi paylaşımların oranı arttıkça sırlar azalır…Anne veya baba,çocuğun cinsiyetine göre,her hafta dertleşme ve sohbet saatleri oluşturabilir.Doğal,yargılamayan,samimi bir ortamda gerçekleşecek bu sohbetler tüm aile bireylerinin katılımı ile de yapılabilir.
Ebeveynlerin özenle kaçınması gereken şey ise,sadece çocuğun konuşmasını beklemek olmamalı…En az çocuğunuz kadar samimi olup ona rol-model olmanız kritik bir konu.
Taciz ve istismarı öğrendiğiniz anda kontrolü kaybetmeyin
Tüm bu adımların sonucunda çocuğunuzun cinsel istismara uğradığnıa emin olduysanız panik ve öfkeye kapılmadan polise başvurun.Kendi intikamınızı almaya çalışmanız ailenizin geleceğini kökten değiştirebilir,bu zor süreçte yanında olmanız gereken çocuğunuzu yalnız bırakabilirsiniz.Kolluk kuvvetlerine yapılan ihbara paralel olarak,hemen bir çocuk psikiyatristine başvurun.Kesinleşmiş tüm çocuk tacizi vakalarında devlet bu imkanı zaten sunuyor ama siz yine de alanında uzman bir hekimle görüşün.
Son önerim ise,tacize uğrayan çocuğa üzüntünüzü,öfkenizi,çaresizliğinizi yansıtmayın.Onun en yakınında olun,dimdik ayakta durun ve bu zor günleri aşması için hep güçlü olun…Unutmayın;Siz çökerseniz çocuk yıkılır…
Bu makale TAM Yaşam ve İlişki Koçluğu tarafından yazılmıştır. www.tamkocluk..com