Kıskanç nedir tedavisi nasıl olur ?
Evlilikte kıskançlık konusunu tüm yönleriyle ele alıp, kıskançlığın üstesinden nasıl gelinebileceğini bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.
İlişkilerde yaşanan aşırı kıskançlık hem kıskanan hem de kıskanılan eş için hayatı çekilmez kılan bir durum. Çiftlerin yarıya yakını kıskançlık nedeniyle ciddi sorunlar yaşamakta. Kıskanç bir eş ;Kocasına veya karısına gerçekle bağlantısı olmayan kurgusal senaryolarla hakaretler savurabilir… Hatta şiddet uygulayabilir. Bu durum,kıskançlığın en ileri boyutudur ve tedavi edilmesi gerekir.
Kıskançlık nedir?
İlişkisine, aşkına dışarıdan bir tehdit geldiğini hissederek,eş veya sevgiliye karşı duyulan olumsuz hislerin, gösterilen tutum davranışların tümüne kıskançlık denir.
Kıskançlık neden olur?
Genellikle özgüven kaybı nedeniyle yaşanan yetersizlik hissi en önemli evlilikte kıskançlık nedenidir. İnsanlar çeşitli olaylar nedeniyle eşinin kendisini beğenmeyeceğini, başka birisini tercih edebileceğini düşünür. Gerçek olmayan senaryolar kurar ve kendilerini inandırırlar.
Diğer yaygın kıskançlık nedeni ise,çocukluk dönemi travmalarıdır. Anne veya babanın beklenmedik ani kaybıyla büyüyen çocuk, evlendiğinde eşini de aniden kaybetme korkusuyla yaşar, onu kıskanır. Örneğin, çocukluk döneminde babasını kaybeden bir kadının, evlendiği erkeği de babası gibi kaybedeceğini düşünüp,onu kıskanması,baskı altına almak istemesi sık rastlanılan bir durumdur.
Kıskançlık normal midir?
Dozunda biz kıskançlık normaldir ve ilişkiyi ayakta tutar. Eşlerin birbiri için değerli olduğunu, ilişkiyi sağlıklı devam ettirmek için çaba harcanması gerektiğini hatırlatır.
Kıskançlık ne zaman sorun olur?
Eğer kıskanılan eş durumdan şikayetçi ise kıskançlık ileri bir boyuta taşınmış demektir. Dozunda bir kıskançlıkta eşler bu durumdan şikayetçi olmazlar hatta, kıskanılmak hoş bile gelebilir. Ama aşırı kıskançlıkla,eşini veya sevgilisini sorgulayan,hakaret eden,takip eden,şiddet uygulayan bir eş için bunu söylemek mümkün değildir. Kıskanan kadın veya erkek hem kendisine, hem de kıskandığı eşine hayatı zehir etmeye başlamış demektir.
Kıskançlıkla nasıl baş edilir?
Kıskançlık duygusunu yenmek için herkesin yapabileceği birkaç şey var. Bu tavsiyeleri uygulayın, yine de kıskançlık duygusunu yenemezseniz,bir uzmandan destek alın. İşte yapılabilecekler;
- Öncelikle kıskançlık duygunuzun gerçek nedenlere dayanmadığını,bu durumun eşinizle ilgisi olmadığını, sizin sorununuz olduğunu kabul edin.
- Bu sorunla yüzleştikten sonra,eşinizi karşınıza alın, kıskançlık sorunu yaşadığınızı,bu sorunu yenmek için desteğine ihtiyacınız olduğunu söyleyin.
- Özgüveninizi ve kendinize saygınızı hep yüksek tutacak olumlu telkinlerde bulunun.
- Kimseyi kontrol edemeyeceğinizi kabul edin. Kıskançlık hiç kimseye yararı olmayan bir duygudur. Ne kıskanılan ne de kıskanan için bir çözüm yoludur. Hayatı zehir etmekten başka bir işe yaramaz.Şöyle düşünün;eşinizi aşırı kıskanmakta kendinizce haklı olsanız bile, kimseyi her an kontrol altında tutamazsınız. Eğer aldatmayı kafasına koymuşsa, hiçbir kontrol ve baskı aracı ile eşinizi kontrol edemezsiniz.O zaman bu eziyet neden?
- Bir ilişkinin ahlaki ve etik değerleri olduğunu unutmayın. Her şey seks veya cinsellikten ibaret değil ! Gereksiz kıskançlık gösterdiğiniz eşinize böyle yaklaşarak aslında onu bir seks düşkünü olarak değersizleştirdiğinizi kabul edin. Size böyle bir davranışta bulunulsa ne hissederdiniz?
- Son olarak; Kendi kaçamak yaptığı için, eşinden de böyle bir davranış bekleyen eş kıskançlık yapabilir. Eğer ihanet eden biri olarak, aşırı eş kıskançlığı sergiliyorsanız, psikolojik bir sorununuz olduğunu kabul edip, tedavi görmelisiniz.