Mutlu evlilik için yapılmaması gereken 3 şey
Sorunlu ilişkilerin çoğu, bazı davranışlardan vazgeçmekle veya bazı şeyleri yapmaya başlamakla daha yaşanılası hale gelebiliyor… Özellikle birbirini çok seven ama anlaşamayan çiftlerin hayatlarında yapacakları ufak değişiklikler, aşklarını daha huzurlu yaşamalarına zemin hazırlayabilir. Eğer mutlu bir evlilik veya ilişki yaşamak istiyorsak, sorunları kangren haline getirecek şu üç şeyi yapmaktan kaçınmalıyız;
1-Varsaymak
Çoğu iletişim sorunun altında yatan en büyük neden varsaymaktır…Eşimizin ;anladığını varsayarız,gördüğünü varsayarız,duyduğunu varsayarız,sevindiğini,üzüldüğünü….Bir çok şeyi varsayarız…
Oysa, varsayıp kuruntulara kapılmak yerine, karşısına çıkıp açıkça kendimizi ifade etsek? Basit cümlelerle derdimizi, söylemek istediğimizi anlatsak?’’Hımmm demek bana böyle davranmasının nedeni buymuş,benim bu halde olduğumu bildiği halde aramıyor bile…Demek ki benim üzülmem hoşuna gidiyor.’’ Diye düşünmek yerine açıkça, yapıcı bir diller konuşun. Kendinizi böyle ergen kuruntuları ile yiyip bitirmenin siz dahil, kimseye bir faydası olmaz.
2-Öfke anında sorun çözmeye çalışmak
Maalesef kadınlar bu hatayı daha çok yapıyorlar…Öfke patlaması yaşanılan anlarda karşısına çıkıp sorunu konuşmak veya çözüm aramaya çalışmak ,ilişkiye büyük zarar verir. Öfkeli tartışma ile öfke anında sorun çözmeye çalışmak iki farklı şeydir ve birbiriyle karıştırılmamalıdır.
Öfkeliyken tartışma zaten ilişkide sorundur. Bu tartışma anlarında bir çözüm aranmaz,herkes ağzına geleni söyler.
Öfkeliyken sorun çözmeye çalışmak ise farklı bir konudur ve tartışma yoktur. Bir örnekle açıklayayım; Eşiniz ev ile ilgili işleri sürekli eksik veya baştan savma yapıyor. Yine bir işi eksik yaptığını gördünüz ve öfkelendiniz.İşte tam da bu anda eşinizle konuşmayın. Biraz erteleyin,nefes alın,nasıl konuşacağınızı düşünün,ardından iletişime geçin. Bu şekilde davranırsanız söylemek istediklerinizi daha iyi anlatırsınız, böylece eşiniz istediğiniz davranış değişikliğini daha kolay sergiler.
3-Suçlayıcı konuşmak
Sorun çözümü için öfkenizin yatışmasını beklediniz ve konuşmaya karar verdiniz… Peki nasıl bir dille iletişime geçmeli? Suçlayan,eksik ve yetersiz hissettiren bir konuşma dili hiçbir işe yaramayacaktır! Kadın ve erkeklerin tartışma esnasında yaptığı en büyük hatalardan birisi suçlama dili kullanmaktır. Suçlama karşı tarafta daha büyük bir öfkeye neden olur. Söylediğiniz şeylerde yüzde yüz haklı olsanız bile istediğiniz sonucu elde edemezsiniz…
Eşinizin empati yapmasını sağlayacak bir üslup tercih edin.O davranışın sizde yarattığı olumsuz etkiyi anlatın.
Örneğin; Eşiniz size söz verdiği halde mutfak lavabosunun su kaçıran borusunu değiştirmemiş,tezgahın altı su içersinde…Bu sorunu çözmek için öfkenizin yatışmasını beklediniz ve uygun bir anda şu şekilde konuşmaya başladınız;’’Aşkım,su kaçıran borudan dolayı tezgahın altı su içerinde kalmış,halı bile ıslanmış.Kirli suyla temas eden her şeyi tekrar yıkamak zorunda kaldım.Yorgun bir halde bir de bu gereksiz eziyetle uğraşmak beni daha da yordu. Söz verdiğin halde boruyu değiştirmemiş olmandan dolayı hem fazladan yoruldum,hem de senin bana yeterli özeni göstermediğini hissettim. Eminim geçerli bir nedenin vardır ama,bu durumun bende yarattığı hisleri seninle paylaşmak istedim.’’
Böyle bir üslup,’’Beceriksiz adam! Sözünü bile tutmuyorsun! Senin yüzünden mutfakta her şeyi yeniden yıkadım!’’ türü bir üsluptan daha etkili ve sorunsuzdur.
Evliliklerde yaşanan sorunların büyük kısmı bu basit üç şeyi yapmayarak çözülebilir.İlk denemeleri hemen bugün yapın,sonuçları bizimle paylaşın.