Bir insanın yalan söyleyip söylemediği nasıl anlaşılır?
Yalan söylemek zaman –zaman herkesin başvurmak zorunda kaldığı en pratik kurtulma yöntemlerinden birisidir.Bazı yalanlar durumu kurtarmak ve düzeni devam ettirmek için söylenirken,bazıları ise ağır sonuçlara neden olabilmektedir.
Evlilikte yalan söylemek çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bir insanı yalan söylemeye iten çok farklı psikolojik ve sosyal nedenler olabilir. Eşimin yalan söylediğini nasıl anlarım?’’ve ‘’Sevgilim yalan söyleyip söylemediğini nasıl anlarım’’ en klasik kadın sorularıdır.
Bir insanın yalan söyleyip söylemediğini anlamak,o insanın yalan konusundaki profesyonelliğine bağlı olarak değişir. Ama nasıl hiçbir cinayet mükemmel değilse,hiçbir yalan da mükemmel değildir. J
Yalan söylediğinden şüphelendiğiniz kocanızın, sevgilinizin söz ettiği şeylerin yalan olup olmadığını anlamanız için uzman psikologlarca geliştirilmiş yöntemler mevcuttur. Eğer dikkatli ve soğukkanlı bir gözlemciyseniz; Eşinizin, çocuğunuzun, sevgilinizin veya bir arkadaşınızın yalan söyleyip söylemediğini kolayca anlayabilirsiniz.
Bu yazımda,yalan söyleyen insanı ele veren davranışlar konusunda bilimsel ve etkili önerilerde bulunacağım.
Yalan söyleyen insan nasıl anlaşılır?
Hikayeyi tersten anlatmasını isteyin
Yalancı bir insan, kafasında söyleyeceği yalanın senaryosunu çok iyi kurgulamış ve hazırlık yapmıştır. Eğer sözünü kesmeden, anlattığı sıralama ile dinlerseniz, yalancı bir eş sizi kolaylıkla doğru söylediğine inandırabilir. Anlatılan konunun yalan olduğuna dair kuşkularınız var ise,o insanın yalan sıralamasını bozun. Beklemediği ve hazırlık yapmadığı bu çıkış, yalancıyı şaşırtır ve hikayesinin bütünselliği bozulur. Bu durumda panikleyip tutarsız şeyler söyler ve yalanı ortaya çıkar. Örneğin; Halı saha maçının ardından arkadaşları ile birşeyler içtiği için geç kaldığını anlatan bir eşiniz var… Ama, anlattıklarının doğruluğuna dair kuşkularınız var ise, sözünü kesip, bu konuyu filmi geri sarar gibi, sondan başa doğru anlatmasını rica edin.
İlgili yazı : Erkekler neden yalan söyler?
Göz kontağını kesmeyin
Yalan söyleyen insanlar suçluluk ve hatırlama gibi nedenlerden dolayı uzun süre göz kontağı kuramazlar. Hararetle bir şeyler anlatan sevgili, arkadaş veya eş ile anlattığı şey ne kadar hayret verici olursa olsun, göz kontağını kaybetmeyin. Dikkatlice gözlerinin içine bakın. Yalancı insan bir süre rahatsız olup gözlerini kaçırır. Göz kontağı konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer konular ise; Yalan söyleyen insanın gözlerini sağa kaydırması(beynin yaratıcı tarafını kullandığı için) ve bir şey anlatırken bir objeye uzun süre odaklanmasıdır.
Beklemediği yerden sorun
Yalan kurgusunu bozmak için, yalan söylediğini düşündüğünüz insana hazırlıklı olmadığı yerlerden soru sorun. Bu sorgu, anlatılan şeyin yalan olup olmadığını çözmenize yardım eder. Örneğin; Okul çıkışı arkadaşlarıyla her zaman gittikleri kafede oturduklarını, telefonu sessizde unuttuğunu ,aradığınızı görmediğini söyleyen bir sevgilinız var… ’Yemekte kaç kişi vardı, kim ne sipariş etti, yemeğini ilk kim bitirdi, sen ne yedin?’’ v.b sorular sormanız yalancının kafasını karıştırır. Eğer sevgiliniz doğru söylüyor ise, soracağınız her soruya sakin,panik yapmadan, samimi ve tutarlı cevaplar verir.
İlgili yazı: Aldatan erkek nasıl anlaşılır?
Kötü polisi oynayın
Yalan söyleyen bir insan, toplumun çoğunluğu tarafından desteklenen ve savunulan görüşler hakkında çok inandırıcı ama gerçek dışı şeyler söyleyebilir. Bu noktada, kötü polis veya şeytanın avukatı olmak, yalan söyleyen insanın size daha karmaşık ve gereksiz bilgiler vermesine neden olur. Özellikle iş hayatında söylenen yalanları açığa çıkarmak için iyi bir yöntemdir. Özel hayatta da, temel ahlaki değerler gibi genel geçer konularda ahkam kesen bir yalancıya zıt görüşler sunun. Panik yapmasına ve sizi ikna etmek için gereğinden fazla konuşmasına neden oluyorsa, yalan söylüyor demektir.
Reddedilme tepkisini ölçün
Yalan söylediğinde şüphelendiğiniz çalışanınız, eşiniz , çocuğunuz veya sevgilinizin en büyük korkusu, anlattıklarına inanmamanız ve reddetmenizdir. Doğru söyleyen bir insan sizi ikna etmek için olan biten ne varsa anlatır. Varsa sorularınızı yanıtlar ve istese de daha fazla bir şey yapamaz. Çünkü yaşadığını anlatmıştır. Siz onu reddetseniz, inanmasanız dahi yapabileceği bir şey yoktur. Ama yalan söyleyen insanı test etmek için reddederseniz,sizi ikna etmek için daha fazla bilgiyi ardı ardına sunar. Yani reddedilme tepkisi yalancıyı ele veren davranışlardan birisidir.
Duygu ifadelerini gözlemleyin
Yalan söyleyen insan genellikle duygu ve hislerine dair paylaşımda bulunmaz. Karşısındaki insanı ikna etmek birinci önceliği olduğu için duygusal tepkileri yok denecek kadar azdır veya yapmacıktır. Duygusuz paylaşımlar yalanı anlamanın bir diğer yöntemidir. Doğru söyleyen bir insan yaşadıklarını,korkusunu,kaygısını,o anlarda neler hissettiğini samimi olarak paylaşır.
Yalan söyleyeni ele veren beden dili belirtileri ise
Konuşurken burnu kaşımak, eli sürekli baş ve boyun bölgesine götürmek, kollar ve bacaklar çapraz kapatılmış şekilde oturmak, konuşurken sürekli sağ ve yukarı bakmak, bazen bir şeye uzun süre odaklanmaktır.
Yazımı iki öneri ile bitirmek isterim:
Birinci tavsiyem: Yalan söylemek kötüdür evet…Ama,her şeyin doğrusunu bilmek hayatı çekilmez kılabilir. Bazı masum yalanlara(onurunuzu kırmadığı sürece) göz yummanız sizi daha mutlu yapabilir.
İkinci tavsiyem ise; Karşınızdaki insanın yalan söylemesinde payınız olup olmadığını sorgulamanız, ilişkiniz ve sizin için yararlı olabilir.