Aşağılık Komplesi nedir, belirtileri nelerdir?
Halk arasında aşağılık kompleksi olarak bilinen yetersizlik duygusu çocukluk döneminde gelişir. İlerleyen yaşlarda hayatı olumsuz etkileyen duygu, düşünce ve hareket bütünü olarak karşımıza çıkar.
Erkeklerde yetersizlik hissi isimli yazımda, aşağılık kompleksi yansımalarını ele almıştım… Bu yazımızda ise aşağılık kompleksinin belirtilerini ve çözüm önerilerini açıklayacağım.
Aşağılık kompleksinin belirtileri ve yenmenin yolları
1-Sorulana kadar fikrinizi söylemiyorsanız
Herkes her konuda bildiği bilmediği şeyleri söylüyor, siz ise çok iyi bildiğiniz bir konuda bile fikrinizin sorulmasını bekliyorsunuz.. Bu tavrınız bir aşağılık kompleksi nedeni olabilir.
Öneri; Cahil cesareti ile bilip bilmediğiniz her konuda balıklama atlamayın ama,bildiğiniz konularda da meydanı boş bırakmayın! Kendinizi ifade etmeniz,bilgilerinizi uygun bir dille paylaşmanız için size söz verilmesini beklemeyin. Bu şekilde davranmaya devam ederseniz belki de hiçbir zaman fikriniz sorulmaz…
Neden yorum ve düşüncelerinizden ,bilginizden insanları mahrum bırakasınız ki? Aşağılık kompleksi üzerine gidilerek aşılacak bir duygudur. Görüşünüz, yorumunuz, bilginiz sorulmasa da söze girmeyi deneyin. Başarısızlık yaşadığınız ilk denemeler sizi vazgeçirmesin.
2-Yüzleşmekten kaçınıyorsanız
Başkalarının sizi üzen söz ve davranışlarını söyleyemiyorsanız, ilişkilerinizin bozulmaması uğruna her şeyi sineye çekiyorsanız bu bir komplex işareti olabilir.
Öneri; Ne kadar daha bu duruma katlanabileceksiniz? Çoğu ilişkinizde yaşadığınız bu sıradanlaştırma ve değersizleştirmelerin yükünü uzun süre taşımanız olanaksızdır. Çoğu danışanımda gördüğüm sorunların temelinde herkesle iyi geçinme isteği yatmaktadır.
Kendinizden ödün vererek, yaşamınızdan taviz vererek, aslında kimseyle iyi geçinemezsiniz. Yaptığınız sadece kendinizi kandırmak ve diğer insanların sizi kullanmasına izin vermektir.
Ölçülü, dengeli ve sakin bir tarzda insanlara kendinizi ifade etmelisiniz. Duygu ve düşüncelerinizi paylaşmalısınız. İlk başlarda eski halinize alışık olan insanlar(eş,çocuk,arkadaş,aile) bu halinizden doğal olarak hoşnut olmayacaklardır. Ama siz kendinizi iyi hissettikçe onlarda bu yeni tarzınıza saygı duyacaklardır.
3-Başkaları için önemli olan şeyler sizin içinde önemli ve değerliyse
Elbette evlilikte,arkadaşlıkta,aile hayatında önemli ortak değerler vardır…Bunlardan söz etmiyorum. Ama, çevrenizdeki insanlar için özel olan çoğu şeyi dayatılıyorsa ve siz bu duruma sessiz kalıyorsanız, bir aşağılık kompleksi belirtisinden söz edilebilir.
Öneri; Varsayalım klasik müzik seven bir kankanız var ve aslında siz klasik müzik sevmiyorsunuz. Sırf onun için önemli diye ses çıkarmadan o konser senin,bu konser benim dolaşıyorsunuz…Tahammül edilemez noktaya ulaştınız… Artık kankanızı karşınıza alıp konuşma vaktiniz gelmiş demektir!
Onu kıracağınızı düşünmeyin çünkü,siz onu nasıl bu müzik zevkiyle seviyorsanız o da sizi mevcut halinizle sevebilmeli. Zaten konuştuğunuz anda sizden soğudu ise yine kaybettiğiniz bir şey yok! Çünkü o insan gerçek dostunuz olamamıştır. Unutmayın; Aşağılık Kompleksini yenmek için gerekli olan ilk şey cesarettir.
4-Hayır diyemiyorsanız
Hayır dediğinizde insanların size küseceğini, yalnız kalacağınızı düşünüp, içinize sinen-sinmeyen her şeye evet diyorsanız, kompleksi bir düşünce yapısına sahip olma ihtimaliniz yüksek.
Öneri; Hayatta her şeye ‘’evet’’ diyerek mutlu olan bir tek insan bile yoktur. Herkesin hayata bakışı ve tarzı farklıdır. Hayır demek kimseyi kırmak demek değildir.
Şöyle düşünün; Size değer veren insanların her söylediğine evet diyerek aslında o ilişkide kendinizi saklıyorsunuz ve o insana hak ettiği özeni göstermiyorsunuz. Uyum, bir tarafın diğerine teslim olması değildir.. Uyum, iki tarafın farklılıkları birer zenginlik görerek sağlıklı ve mutlu bir ilişki kurabilmesidir. Bu nedenle, uyumlu görünmek adına kişiliğinizden tavizler vermeyin, gerektiğinde hayır demeyi öğrenin.
5-Yaptıklarınız az,hayalleriniz çok ise
İnsan hayal kurmalı…Çünkü, hayalleri olmayanın ümitleri de olmaz. Madalyonu ters çevirdiğimizde ise, aşırı hayal kurmak bugünü yaşamadığınızın, kendinizi geri çektiğinizin belirtisi olabilir.
Öneri; Hayal kurmak, plan ve projeler yapmak,geleceği düşünmek iyi güzel… Lakin, hep hayal ve proje alanlarında yaşamayın. Gerçekleştirilebilecek hayalleriniz için harekete geçin. Ne kadar çok üretirseniz o kadar kendinizi ifade etmiş olursunuz. Sürekli hayallerden söz etmek ezik, pısırık, çekingen, korkak, içine kapanık gibi kelimelerle yaftalanmanıza neden olabilir. Bir hedefiniz olsun, projelendirin ve başarın!
Sağlıklı bir yaşam dileklerimle…