Karımı / Kocamı çok kıskanıyorum ne yapmalıyım?
Eş kıskançlığı, evlilik veya ilişkiyi temelinden sarsacak kadar güçlü olumsuzlukların başında gelir. Ülkemizde boşanmaların önemli bir kısmının nedeni aşırı kıskançlıktır. Eşini veya sevgilisini kıskanan bir insan,bu duygusunun saçma olduğunu bilse de, kendisini kıskanmaktan alıkoyamaz.
Bu yazımda ,eş kıskançlığı nedenlerini ve baş etme yöntemlerini bilimsel tavsiyelerle ele alacağım.
Aşırı kıskançlık nedenleri
Düşük özgüven
Kıskançlığın en önemli nedeni özgüven eksikliğidir. Çeşitli nedenleri olan özgüvensizlik bir neden değil, bir sonuç aslında. Kendine güvenmeyen bir eş, bu güvensizliğini karısını veya kocasını kıskanarak yansıtır.
Nörotik kişilik yapısı
Duygusal, kaygılı, karamsar, endişeli yapıda olan nörotik insanlar aşırı kıskançlık gösterirler.
Güvensizlik ve sahiplenme duygusu
Eşini kontrol edip ele geçirmeyi isteyen kadın ve erkek bu amacına ulaşmak için eşini kısıtlamayı bir yöntem olarak seçer. Giyimine, kimle konuştuğuna, dışarıda neler yaptığına kadar eşinin her şeyini kontrol etmek ister.
Eşe karşı hissedilen yetersizlik duygusu
‘’ Kocama çok güveniyorum, beni aldatmayacağından eminim ama yine de onu kıskanıyorum !’’ diyen bir ana nedeni yetersizlik duygusuyudur .İlk başta çok göze batmayan, ancak doğru sorularla ortaya çıkarılan yetersizlik kaynaklı kıskançlık duygusu ülkemizde oldukça yaygındır.
Kısaca özetleyecek olursam; Eş kıskançlığının en önemli nedenleri özgüvensizlik, sahiplenme ve yetersizliktir hissidir. Tüm bu nedenlerden dolayı tetiklenen kıskaçlıkta temel güdü ise terk edilmemektir.
Diğer kıskançlık nedenleri ise kişilik bozukluğu, şizofreni ,psikopati v.b psikiyatrik hastalıklar olabilir. Kıskançlığın bu tür hastalıklardan kaynaklanması tedavi gerektirir.
Kıskançlıkla nasıl baş edilir?
Kıskançlığı yenmek için yapılabilecekler şunlardır;
Kıskançlık nedeninizi sorgulayın
Kıskançlık nedeninizi kendi başınıza tanımlayabiliyorsanız, sorunun çözümü için en önemli adımı da atmışsınız demektir.
Belki tek başınıza yapacağınız yüzleşmede nedeni bulamayabilirsiniz. Ama en azından bu adımı atarsanız, durumu daha sağlıklı analiz edip bir yol haritası çıkarabilirsiniz.
Kabullenin
Tanımlama aşamasından sonra yapmanız gereken, aşırı kıskançlık gösterdiğinizi, eşinize haksızlık yaptığınızı kabullenmektir. Bu kabullenme hem eşinizin size desteğini artırır, hem de siz çözüm için motive olursunuz.
Eşinizle iletişiminizi artırın
Açık iletişim çoğu evlilik probleminin kolayca çözülmesini sağlar. Eşinizi yargılamadan, suçlamadan, hakaret etmeden duygu ve düşüncelerinizi paylaşmalısınız. Eşinizin yardımı olmadan kıskançlık duygusunu yenmeniz çok zor olacaktır.
Risk faktörlerinden uzak durun
Özellikle Facebook,Twitter ve İnstagram gibi sosyal medya ortamlarında kocanızın veya hanımınızın aktivitelerini takip eden kıskanç bir eşseniz durum sizin için daha zor…Çünkü sosyal medya yanlış anlamalara ve gereksiz kıskançlıklara çok elverişli bir ortamdır.
Bu önerimi uygulamak zor farkındayım ama, sosyal medyadan uzak kalmak kıskançlık duygusunu yenmek için gereklidir.
En önemli tavsiyem ise: Telefonunu ve mesajlarını kontrol etme, takip, sahte sosyal medya hesabı ile eşi sınama gibi şeylerden uzak durun.