Endişe ve kaygıyla baş etmenin yolları
Zaman zaman hepimiz bazı durum ve olaylar karşısında endişelenip korkuya kapılırız.Bu durum insanın kendini koruma güdüsüyle ilgilidir ve son derece normaldir.Ancak, ya sürekli kaygı ve endişeyle yaşıyorsak? Her an,her saniye bir şeylerden dolayı huzursuzluk hissediyorsak? İşte bu durumda hayat tam bir kabusa dönüşebiliyor.
Bu yazımda sürekli anksiyete (kaygı) yaşayan kişilik yapısındaki insanlar için kaygı ve korkularını yok etme önerilerinde bulunacağım.
Kaygıyla baş etme yöntemleri
Genellemelerde bulunmayın
Her şeyden kaygılanan insanların genel özelliği , bir durum veya olayı kendi sınırlarından çıkarıp,hayatın her alanına yaymalarıdır. Ne demek istediğimi bir örnekle açıklayayım; Matematik sınavından düşük not alan bir öğrenci , kaygılı bir kişilik yapısına sahipse, bu olumsuzluğu ‘’ Sınıfın en tembel öğrencisi benim, kesin sınıfta kalıcam !’’ benzeri düşüncelerle tüm öğrencilik hayatına yansıtır ve başarısız olur. Oysa sadece bir dersin bir sınavından düşük not almıştır ve ne hayatın ne de öğrenciliğinin sonudur bu not…
Bu basit örnekten de anlaşılacağı gibi, yaşadığınız olumsuzlukları genellemelerle hayatınızın her alanına yaymayın, olumsuzluğu kendi sınırları içinde değerlendirin.
Kaygınızın sizinle bağlantısını analiz edin
Anksiyete (kaygı ve endişe) duyan insanlar genellikle kendileri ile ilgili olmayan olaylarla ilgili de huzursuzluk yaşarlar.Karşı komşunun eşiyle yaşadığı sorun, marketin kötü giden işleri,işyerinde bir arkadaşın müdürü ile yaşadığı tartışma… Tüm bu ikinci ,hatta üçüncü derecedeki sorunlar bile kaygılı bir insanı olumsuz etkiler.
Endişe duyduğunuz olayın veya durumun kendinizle bağlantısını sağlıklı analiz edip kaygılarınızı azaltmayı denemelisiniz.
Zaman ve iş planı yapın
Eğer sürekli bir yerlere yetişmek veya bir işi zamanında bitirmekle ilgili durumlardan dolayı endişe yaşıyorsanız, ortada zaman planlaması ve iş yükü ile ilgili bir yanlışlık var demektir. Siz; ne her işi zamanında yetiştiren bir süpermensiniz ne de her yerde aynı anda olmanızı sağlayacak bir ışınlanma aletiniz var…
Günlük, haftalık iş planları yapmak, zamanlamalar belirlemek, trafik gibi kaygı nedenlerini önceden hesaba katmak görev ve zaman nedenli kaygıları daha az yaşamanıza neden olabilir. İş nedenli kaygıları gidermek için diğer iki önemli şey ise; Aşırı iş yükü altına girmemek ve görev dağılımı yapmaktır.
Stresinizi kontrol edin
İki farklı sorun olsa da, stres kaygıyı körükler. İş veya özel hayatınızda sürekli yüksek stres altındaysanız ve durum gereği hep stresli ortamlarda bulunuyorsanız,strese iyi gelecek şeyler denemelisiniz.
Örneğin; Sağlıklı uyku uyumak,sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek,düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak,hobilere vakit ayırmak,sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunmak maruz kaldığınız stresin kaygıya neden olmasını azaltabilir.
Farkındalığınızı artırın
Tüm bu adımlardan sonra yapmanız gereken son şey, sizi endişe ve kaygıya sürükleyen konuları ve olayları tanımlayıp: ‘’ Evet bu benim kaygıyla ilgili risk faktörüm. ,Dikkatli ve soğukkanlı olmalıyım.’’ diyebilmektir.
Sizi endişeye sürükleyen şeyleri ne kadar iyi tanımlayıp onlarla yüzleşirseniz onların olumsuzluklarını o kadar az hissedersiniz. Çünkü insan tanımlayabildiği şeylerden daha az korku ve endişe duyar.