Bencil biriyle nasıl başa çıkılır?
Bu yazımın konusu bencillik ve bencil insanlar…İlk bakışta narsisizm (kendine aşık olma) ile bencillik aynı şey gibi görünse de, aslında birbirlerinden farklı başlıklardır. Bencillik hayatın her alanında kolayca sergilenebilen daha yaygın bir davranış iken, Narsisizm psikiyatrik anlamda tedavi gerektiren bir kişilik bozukluğudur…Narsistik kişilik bozukluğu hakkında detaylı bilgi edinmek için bu yazımı okuyabilirsiniz.
Bu kısa açıklamanın ardından konumuza başlayabiliriz;
Bencil insanları anlamanın ve sağlıklı iletişim kurmanın 4 yolu:
Bencillik nedenlerini bulmaya çalışın
Kadın – erkek fark etmeksizin,bencil davranışların kişisel ve çevresel nedenleri vardır. Eğer bir insan bencillik yapıyorsa, sürekli kendi ihtiyaçlarını ön plana çıkarıp diğer insanları önemsemiyorsa, büyük ihtimalle geçmişinde yaşadığı travmaların etkisi nedeniyle böyle davranıyordur.
Gençliğinde, çocukluğunda maddi ve/veya manevi doyumsuzluk yaşayan, ani ve büyük kayıpları olan insanların daha bencilce davranışlar sergilemesi anlaşılabilir bir durumdur.
Bencil bir eş,bencil arkadaş, bencil iş arkadaşları…Hemen hepsinin mutlaka geçmişten süregelen bir egoist öyküsü vardır…Siz bu öyküyü ne kadar iyi bilirseniz, bencil insanla iletişiminizde o kadar başarılı olursunuz.
Bencilliği kişisel olarak algılamayın
Özellikle karı-koca ve yakın arkadaş(kanka) iletişiminde bencillik büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntü yaratır…Bunun nendeni ise,her şeyimizi feda etmekten kaçınmayacağımız bu özel insanlardan aynı tavır ve davranışları bekliyor olmamızdır.
Oysa bilmemiz ve anlamamız gereken konu şu; Hep kendini düşünen bencil bir insan, en yakınındakinden en uzağındaki insana kadar tüm bireylere aynı şekilde davranır. Bu nedenle, bencillik kişiye özel sergilenen bir davranış değildir.
Bencil insanla iletişim halindeyseniz, davranışları sizi üzse dahi, bu davranışlarını sadece size yapıyormuş gibi algılamamanız önemli.
Varsaymayın ve içinize atmayın
Hemen tüm iletişim kazalarında yapılan iki temel hata; Varsaymak ve konuyu konuşmamaktır…Bir insan bencilce tutum ve davranışlar sergiliyor olabilir. Bizim yapmamız gereken şey, onun bu yaptığının normal olmadığını anlamasını sağlamak.
Onu suçlamadan ,incitmeden, kendinizden örnekler vererek empati yapmasını sağlamaya çalışın. Bencilliğin panzehiri empati, yani kendini karşısındakinin yerine koyabilmektir…Egoist insanlara doğru iletişim teknikleri ile empati yaptırmaya çalışın.
Diğer bir önemi nokta da,bencil insanlarla ilgili ön yargı ve varsayımlardır…’’Zaten hep bencillik yapıyor ,yine yapacak’’, ‘’Kesin kendi menfaati için böyle davranıyor.’’ gibi varsayımlar,ne bize ne de o insana bir katkı sağlar…
En doğru yol, ön yargısız bir yaklaşım sergilemek ,bencillik gördüğümüz noktada ise yargılamadan, suçlamadan empati yaptırma odaklı iletişim kurmaktır.
İlgili yazı: Empati nedir, nasıl yapılır?
Ölçülü bir bencilliğin normal olduğunu unutmayın
İnsanoğlunun bugünkü teknolojiye ve konfora ulaşmasındaki temel faktörlerden birisi de nefis,yani bir bakıma bencilliktir…Eğer insan kendini düşünmesyedi, soyunu devam ettirmesi dahi imkansız olabilirdi.
Bu nedenle, günlük yaşamda yaşadığınız, şahit olduğunuz bencilce tutum ve davranışlara çok takılmayın. Elbette paylaşım ve sevgi odaklı bir toplum olmak daha sağlıklı bir yol. Ancak, günümüzün tüketimi körükleyen yaşam tarzının bencil insanlar yarattığını unutmayın.
Sağlıklı bir yaşam dileklerimle…