Duygusal Şiddet Yöntemleri Ve Baş Etmenin Yolları
Duygusal ve psikolojik şiddet, hayatımıza son yıllarda giren kavramlardan birisidir. Özellikle evlilik ve sevgili ilişkilerinde sıkça dile getirilmeye başlanmıştır.
Fiziksel bir temas olmadan, yalnızca duygular ve düşünceler yoluyla uygulanan şiddete, psikolojik şiddet ismi verilmektedir.
Çoğu zaman insanların bizlere uyguladığı duygusal şiddetin farkında olmadığımız için depresyonda olabiliyor, değersiz hissedebiliyoruz…Bu yazımızda; Duygusal şiddet nedir? Duygusal şiddetin belirtileri nelerdir? Duygusal şiddete uğradığımı nasıl anlarım? Sorularının cevaplarını sizler için hazırladığımız yazıda vermeye çalışacağım. Hazırsanız başlayalım;
1-Lakaplarla hitap etmek
Her ne kadar samimiyet gösterisi gibi algılansa da esasen lakap takarak konuşmak, karşıdaki insanın özgüvenini zedeleyen bir şiddet türü olarak karşımıza çıkıyor. Sadece fiziksel özelliklerle ilgili de değil. Anlık veya dönemsel duygu durum hallerinizle de dalga geçilebilir. Örneğin; Üzgün hissettiğiniz anlarda ‘ağlak’, neşeli hissettiğiniz anlarda ‘fingirdek’ denilmesi.
2-Kişiliğinizin yok edilmesi
İnsanlar hata yapabilirler ve hatalar durumlar üzerinden konuşularak çözümlenir. Sağlıklı yetişkinler ortadaki probleme odaklanarak çözmeye çalışırlar. Ancak yapılan hatalar yüzünden kişiliğin suçlanması, ‘’sen zaten …’’ ile başlayan cümleler kurulması, bir başka duygusal şiddet belirtisidir. Bu noktada insanlar ortadaki problemin çözümüne odaklanmak yerine saldırıya geçerek onu ezmek ve üzerinde güç uygulamak istemektedir. Sağlıklı ilişkilerde birbirini suçlamak yerine ortadaki probleme odaklanılarak çözülmesi sağlanır ve kişiliğe hakaret edilmez.
3-Pasif agresif şiddet
Bazen siz karşı tarafın beklentisi yönünde davranmadığınızda karşı taraf sorunu çözmek yerine uzun süreler sessiz kalır… Kendini cinsellikten geri çekerek veya iletişim kurmaktan kaçınarak kendini geri çeker. Aslında öfke duyuyordur ancak sizinle yakınlaşmayarak, sizi cezalandırma yöntemine başvurur. Böyle şeyler ilk başta belirgin şiddetli bir öfke barındırmadığı için pek sorun değilmiş gibi görünür. Lakin, uzun vadede insanları yıpratan bir başka duygusal şiddet türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
4-Şakayla karışık şiddet
Kimi insanlar çok şakacıdır ve sırf şaka yaptığı için söyledikleri önemsizdir gibi düşünülür. Şakayla karışık kilonuzla ‘’sen de bir dünya olmuşsun’’ veya boyunuzla ‘’yukarda havalar nasıl’’ gibi cümleler kurarak dalga geçebilirler. Siz de ‘’neden öyle diyorsun? Bu dediğin beni üzdü’’ derseniz ‘’aman ben şaka yapmıştım, amma alıngansın!’’ derler. Bilinmesi gerekir ki Bu da bir çeşit duygusal şiddettir.
5-Kontrolcülük
Karşınızdaki kişi sizin telefonunuzu, nereye gittiğinizi, kimlerle olduğunuzu sürekli olarak kontrol etmek istiyor olabilir. Sağlıklı ilişkilerde izin alınmaz, sadece haber verilir… Çünkü insanlar birbirlerine güven duyduğu için, sorgulama ve kontrol etmek gereği duymaz. Eğer çok sık olarak kontrol ediliyorsanız orada bir duygusal şiddet olduğunu bilmenizde fayda var.
6-Çevrenizden izole etmek
Sevdiğiniz insan ‘’ben senin iyiliğini düşünüyorum’’ diyerek en yakın arkadaşlarınızı dahi kötülüyor; Ailenizle ilgili ‘’aslında annen şöyle, baban böyle’’ gibi şeyler söylüyorsa duygusal şiddetten söz edilebilir. Aslında sizi izole ederek sadece kendi himayesine almak istiyordur.
Unutulmamalıdır ki, birey olabilmiş sağlıklı yetişkinler sürekli olarak arkadaşlarınız, aileniz hakkında kötü konuşmaz, eleştiri yapmaz. Herkesin ailesinin ve arkadaşlarının kendisi için değerli olacağını bilir, buna saygı duyar.
Tavsiye:
İlişkiler sosyal bir varlık olan insan için olmazsa olmazdır. İnsanların hayatta kalabilmesi için sosyal olarak var olabilmesi, bunu yaparken de değerli hissetmesi çok önemlidir. Değersizlik hissi yoğun olduğunda depresyon ve beraberinde intihar dahi gelebilir.
Bazen sorun sizde değildir ancak yaşanan durumlardan dolayı kendinizi suçlama eğiliminde olabilirsiniz. Karşınızdaki kişinin sizin kilonuzla dalga geçmesi çirkin olduğunuz anlamına gelmez. Ortadaki hatalı bir durumdan dolayı karakterinize hakaret edilmesi, sizin gerçekten öyle olduğunuz anlamına gelmez. Kimseden izin almak zorunda değilsiniz, kimse sizin sahibiniz değildir, sizin tek sorumluluğunuz kendinize olan sorumluluktur. Durduk yere kontrol edildiğiniz bir ilişkide ardı ardına yaşayacağınız anksiyete sizi sadece kaygı dolu birisi haline getirir. Kıskanmak, kontrol etmek değer vermek anlamına gelmez.
Eğer bunlara maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, Kendinize bol bol şefkat gösterin. Değerli olduğunuzu, suçlu olmadığınızı ve hayatta iyi ilişkiler kurarak yaşayabileceğinizi unutmayın.
Şiddetsiz bir ilişki dileklerimle…