Adet gecikmesinin nedenleri
Adet düzensizliğinin en yaygın görülen şekli adet gecikmesi olarak karşımıza çıkmakta.Adet döngüsü bir adet döneminin başından diğer adet döngüsünün başına kadar toplam 28 gündür.
Çeşitli sağlıklı sorunları ve çevresel nedenler bu süreyi 21 gün ile 35 gün arasında değişen bir döngüye dönüştürebilmekte.21 günlük döngüden daha az sürelerde adet görmek(örneğin 18 günde bir adet görmek) sık adet görme olarak adlandırılır.35 günün üzerindeki döngülerde adet görmek ise(örneğin 37 günde)seyrek adet görme olarak tanımlanıyor.
Adet gecikmesi ise yukarıda açıklanan seyrek adet görmekten daha farklı bir sorundur.Adet gecikmesi,vücudunuzun süregelen adet döngüsünün bir veya birkaç nedenden dolayı 35 güne kadar gecikmesidir.
Regl periyodunun gecikmesine neden olan sorunlar
Gebelik
Adet gecikmesinin en önemli nedeni gebe kalmaktır.35 güne kadar uzayan adet gecikmesinde hamile kalma ihtimali dikkate alınmalıdır.
Aşırı şişmanlık veya obezite
Aşırı şişman veya obez kadınlarda adet oluşumunu tetikleyen hormonların miktarı ve kalitesi düşer.Şişmanlık adet düzensizliğinin majör nedenlerinden birisidir.
Stres ve ani gelişen sıkıntılar
Adet kanaması ve diğer önemli hormonların salgılanması ve düzenlenmesi hipotalamus(ön beyin) tarafından yapılır.Ani değişimlere bağlı oluşan aşırı üzüntü ve stres hipotalamusu etkiler.Bu olumsuz etkilerle hormon salımı ve hormon dengesi bozulur,adet gecikir.
Aşırı egzersiz
Spor sağlığa yararlıdır ama her şeyin olduğu gibi,sporunda fazlası fazla yapılması sağlığa zarar verir.Beyin,sürekli ve yoğun şekilde fiziksel aktivitelere maruz kalan vücudu korumak için,yumurtlamaya izin vermez.Çünkü beyin bu durumda hamile kalmanın bedeni tehdit ettiğini anlar. Yumurtlamak için gerekli olan östrojen hormonu yeteri miktarda salgılanmadığı için,kanama döngüsü gecikir.
Yeme bozuklukları
Anoreksiya(yemek yiyememek),az yemek yemek,sağlıklı ve yeterli mikarda protein ve vitamin almamak gibi beslenme bozuklukları da östrojen üretimini olumsuz etkileyip adet gecikmesine neden olur.
Tiroid bezi hastalıkları
Vücudun metabolizma dengesini sağlayan tiroid bezi, vücudun hormonal dengesinde önemli bir role sahiptir.Hiper veya hipo tiroid hastalığı olan kadınlarda adet gecikmesi ,geç adet görme ve adet kesilmesi görülebilir.
Doğum kontrol hapları
Bazı doğum kontrol haplarının bilinen ve sağlığa zararı olmayan yan etkisi adet gecikmesidir.
Bu ana nedenlere ek olarak;Kullanılan bazı ilaçlar,bazı sistemik hastalıklar,rahim ve yumurtalık hastalıkları da adet gecikmesine sebep olabilir.
Adet gecikmesi süreklilik gösteriyorsa ve 35 günün üzerine çıkan sürelerde adet görülmeye başlandıysa ertelemeden tedavi olunmalıdır.