Ailem sevgilimden ayrılmamı istiyor ne yapmalıyım?
İster müstakbel eş adayınız ,ister ciddi düşünmediğiniz erkek arkadaşınız…Konu ailenin sevgiliyi onaylamaması olunca ilişkinin boyutunun bir anlamı kalmıyor.
Anne ve baba ve diğer birinci derece akrabaların karşı çıktığı bir sevgiliniz var ise,üzüntü,stres,korku,bunalmışlık gibi hisleri yaşıyor olmanız büyük ihtimal. Bir yanda sevdiğiniz erkek, diğer yanda canınızın bir parçası aileniz…Peki nasıl bir yol izlemeli,bu kaosu en az hasarla atlatmak için ne yapmalı?
Bu yazımda, ailesi tarafından sevgilisi veya evliliği onaylanmayan kadınlara ve kızlara tavsiyelerde bulunacağım.
Sevgiliyi reddeden aile ile iletişimin adımları
1- Saygınızı koruyun
İlk ve en önemli kural, her ne olursa olsun ailenize karşı saygınızı korumanızdır. Bu yazdığımı uygulamanın kolay olmadığının farkındayım. Özellikle öfkeden deliye dönen bir baba,sinir krizleri geçiren bir abi veya anne ile iletişimde saygıyı korumak zor olabilir.
Ama bunu başarırsanız, ileride bu sorunlar ortadan kalktığında ailenize karşı utanç duymazsınız. Bir örnekle açıklayayım; Aileniz sevgilinizle evlenmenizi istemiyor ve ayrılmanızı istiyor. Varsayalım çok şiddetli tartışmalar yaşadınız,birbirinizin kalbini kırdınız,çok ağır hakaretler ettiniz…aSonrasında, ailenizi karşınıza alıp sevgilinizle evlendiniz. Bir süre sonra hayatınızın normale dönüp, birbirinizi affedebilmeniz böylesi bir aile içi travmada kolay değildir.
2- Onları dinleyin
Ailenizin itiraz ettiği şeyleri dikkatle,söz kesmeden,sakinlikle dinlemeniz onlarla aynı fikirde olduğunuz anlamına gelmez. Ne kadar şiddetli tartışma olursa olsun, söylediklerini dinleyin. Bu yaklaşımınız onlarında sizi dinlemesine neden olabilir. Sürekli birbirini ikna etmeye çalışan,saldıran ve savunan tarzında bir iletişim size ve ailenize bir şey kazandırmayacaktır.
Sağlıklı bir iletişim ortamı sağlandığı takdirde ,siz kendinizi daha iyi ifade edebilir, onların itiraz nedenlerini daha sağlıklı analiz edebilirsiniz.
3- İpleri koparmayın
Bir anlık dürtüsellikle ailenizden kopup sevgilinize sığınmayın. Bu belki de yapacağınız en büyük hata olacaktır. Neden mi? Kısaca açıklayayım;
Ailenizi reddedip sevgilinizle birlikte olduğunuzda veya evlendiğinizde o ilişkide kendinizi yalnız hissetmeniz yüksek ihtimal. En mutlu anlarınızda bile hep bir yanınızın eksik ve açıkta kalacağını unutmamalısınız. Bu tür gidişlerde dönmek veya dönmek zorunda kalmak da (boşanma,ayrılma )tam anlamıyla bir kabustur.
4- Sevgilinizin aile içi tartışmaya dahil olmasına izin vermeyin
Çok sevdiğiniz bir erkek bile olsa,sevgilinizi bu çatışmaya dahil etmeyin. Sevgilinizin babanızla tartışması, kardeşleriniz veya akrabalarınız ile kavga etmesi ileride telafisi mümkün olmayan sorunlara neden olabilir.
5- Onları anlamaya ve kendinizi anlatmaya odaklanın
Yukarıda da açıkladığım gibi,bu tür aile içi tartışmalarda herkes öfkeli ve kızgın bir tarzda bağırarak söylediklerinin anlaşılmasını bekler. Elbette böyle bir ortamda kimse kimseyi ikna edemez. Onları ve itiraz nedenlerini dinlemek istediğinizi tek şartınızın sakin bir ortam olduğunu aksi takdirde bu konuyu tartışmayacağınızı ailenize sakin bir dille bildirin. Teklifiniz kabul edilir ise,onların sevgilinizi onaylamama nedenlerini dinleyin. Dinlerken gerçekten haklı oldukları kısımlarda onaylayın. Bu onaylar onları yumuşatacaktır. Sözleri bitince kendinizi ,duygularınızı,sevgilinizle olan iletişiminizi sakinlikle anlatın. Sözünü kestikleri,bağırıp-çağırdıkları her anda susun.Karşılık vermeyin. Taa ki onlar susana kadar..
Bu anlama ve anlaşılma isteği ailenizi de bir süre sonra sakinleştirecektir. Bu sükunet ortamında onlara sarılın. Dokunmak çoğu aile içi kavgada en etkili barış aracıdır. Onlara olan sevginizi,sizin iyiliğiniz için böyle davrandıklarının farkında olduğunuzu güzel cümlelerle ifade edin.
İlgili yazı: Zor insanlarla baş etmenin yolları
Böyle bir yumuşama ve duygusallık anında sadece bir şans istediğinizi söyleyin.Bu konuşmanın ardından erkek arkadaşınızı hemen onaylatamazsınız ama ailenizin onu tanımasına ve sevmesine uygun bir zemin hazırlayabilirsiniz.