Yakın bir arkadaşla iş yapmak hem keyifli hem de kazançlı olabilir.Diğer yandan,aşağıda yer alan 5 konuda çözemeyeceğiniz sorunlar veya fikir ayrılıklarınız varsa,işi bir kenara bırakın ve dostluğunuzun tadını çıkarın 🙂
1-Anlaşmazlık durumunda sizin ve arkadaşınızın yaklaşımı nasıl ? Herkes birbirinden farklı düşünebilir ve farklı şeyleri savunabilir.Buraya kadar her şey normal…Ancak,iş yaşamında beliren görüş ayrılıklarını bertaraf edip,iş yerinin devamını ve karlılığını sağlamak en önemli hedef olmalıdır.Kişisel öfke ve kaprislerden bağımsız düşünebilen,fikir ayrılıklarını yapıcı temelde ele alıp bunu bir zenginlik olarak düşünebilen iki arkadaş mısınız?
2-Arkadaşınızın sizi rahatsız eden davranış ve alışkanlıkları var mı? Sosyal hayatımızda dikkatimizi çeker ama çok üzerine gitmeyiz bu alışkanlıkların.Genelde görmezden geliriz.Ama, konu iş olunca emin olun arkadaşınızın bu olumsuz alışkanlıkları daha çok gözünüze batacaktır.İşte bir kaç olumsuz alışkanlık örneği;
-Dağınıklık ;Odasını,evini,arabasını hep dağınık ve kirli görüyor musunuz?
-Erteleme; Eğer sürekli ‘’sonra hallederiz’’ yaklaşımı varsa,iş kurmadan önce bu konuyu konuşmanızda yarar var.
-Gecikme; Arkadaşınız sizinle olan randevularına hep geç mi kalıyor? Size geç kaldığı zaman nasıl bir cümle kuruyor? Diğer randevularına geç kalmasıyla ilgili umursamaz diyaloglar mı kuruyor? Eğer sürekli geç kalan ve bu konuda farkındalığı olmayan bir arkadaşınız var ise,işe girişmeden önce bu alışkanlığını törpülemeye çalışın.
-Kaytarma: Arkadaşınızın iş baskısı arttığı zamanlarda bir bahane ile ortadan kaybolma eğilimi var mı?İş dışında bir konuda onda böyle bir şey gözlemlediniz mi? Sürekli kaytaran birisiyle iş yapmak çok yıpratıcı olabilir.
3-İşe ne kadar zaman ayırabileceksiniz? Sizin ve arkadaşınızın iş dışı sorumluluklarını göz önünde bulundurun.Diyelim siz bekarsınız,arkadaşınız evli veya tam tersi…Haliyle,evli ve çocuklu bir arkadaşın işe ayıracağı zaman daha az olacaktır.Bu konuda sizin ve arkadaşınızın toleransı yeterli seviyede olmalı.
4-İş alanı ile ilgili yeterli donanım ve tecrübeniz var mı? Şöyle düşünün;Bir mantı salonu açtınız.Dükkanın yeri,ortamı,kısaca her şey çok güzel.Fakat;Ne siz, ne de arkadaşınız mantı konusunda en ufak bilgiye sahip değil Bu iş fikrinin, diğer tüm şartlar uygun olsa bile,başarısız olma ihtimali yüksek.
5-Başarı kriterleriniz aynı veya benzer mi? Siz,’’az müşteri olsun temiz iş’’ yapalım düşüncesindesiniz,arkadaşınız ise ‘’herkese hitap edelim,çok kazanalım’’ anlayışında…Yaptığınız iş bu durumdan olumsuz etkilenecektir.İşe başlamadan önce,temel başarı kriterleri üzerinde mutabık olmanız çok önemli.
Bu konular dışında,işin maddi boyutunu,gider ve gelir paylaşımının nasıl olacağını,zaten net olarak konuştuğunuzu düşünerek yazmadım.
Paylaşmak güzeldir…Eğer,yukarıdaki tüm sorulara yanıtlarınız olumlu ise,arkadaşınızla büyük başarılar sizi bekliyor.:)