İş ve özel hayatında başarılı olan insanların yaptığı 7 şey
Bir şeyi çok istemek ve elde etmek (gerçekleştirmek) olarak başarıyı tanımlamak mümkün…Peki bir işi başarmak,bir zorluğun üstesinden gelip hedefe ulaşmak gerçekten üstün meziyetler mi gerektiriyor? Neden bazı insanlar el attıkları her işi rahatlıkla başarırken bazıları başarısızlık yaşıyor?
Bu sorularının cevaplarını ”başarının felsefesi” temelinde vermeye çalışalım…
Başarılı olmanın sırları ve püf noktaları;
Başarılı insanlar hayatı bir yol kendilerini ise yolcu olarak görürler
Hayatın anlamını ‘’yolda olmak ‘’ olarak gören insan, her yaptığı işi de bir yolculuk olarak kabul eder.Başarılı insan için yolun sonu diye bir kavram yoktur.Her tamamlanan yolculuk(başarılan şey),yeni bir yolculuğunda başlangıcıdır aslında…
Başarılı insanlar her olumsuzluğu bir fırsat olarak ele alırlar
‘’Her kriz aslında bir fırsattır’’ gibi basmakalıp bir söylemden söz etmiyorum…Başarılı insan yolunda ilerlerken ayağının tökezlediği(geçici başarısızlık yaşadığı) her zorunlu durakta durup dinlenir.Çevresine ve kendine bakar..Mevcut imkanlarla bu zorunlu molayı nasıl en az hasarla atlatacağını düşünür.
Başarılı insan doğru soru sorma konusunda ustadırlar
Doğru soru sormak anlamanın ve çözmenin yarısıdır.Diğer yarısı ise planlanmış aksiyonlar almaktır.Üzerinde çalışılan veya üstesinden gelinmesi gereken zorluğu doğru tanımlamadan başarılı olmak imkansızdır.Doğru tanımlamanın yolu ise doğru sorular sormaktan geçer.
Başarılı insanlar hedefe ilerlerken güçlerini dengeli kullanırlar
Başarıya giden yol 400 metre koşusu değil bir maratondur…Ve siz maratonu 400 metre gibi koşarsanız,başarılı olmanız mümkün değildir.
Nerede hızlanacağını,nerede yavaşlayacağını,tehlikelerden kaçınmak için ne kadar risk alacağını bilmek ve gücü buna göre kullanmak,başarılı maratoncuların bir diğer ortak özelliğidir.
Başarılı insanlar sağlıklı iş/özel hayat dengesini kurarlar
Özel hayat /iş hayatı dengesi iş hayatı lehine bozulur ise psikolojik ve bedensel yıpranma,özel hayat lehine bozulur ise tembellik sonuçları doğar.Bu nedenle ibre tam ortada durmalı,her iki tarafa da eşit uzaklıkta olmalıdır.
Başarılı insanlar hayat yolculuğunda hep öğrencidirler
Onlar bir işi alınlarının akıyla başardıklarında bile kendilerini o işin ustası,master’ı olarak görmezler.Bilirler ki; ‘’Oldum demek,öldüm demek’’.
Başarılı insanların makam,mevki,koltukla işleri olmaz
Elbette başardıkları işin sonunda elde ettikleri maddi ve manevi kazanımlara sevinirler ama bu kazançlar onlar için hayatın anlamı değildir.Bilirler ki, yolda olan insan için bir sürü başarı ödülü vardır.Onlar ödül almak için değil,ödül almanın zevkini yaşamak için yola çıkan insanlardır.
Hırslı olmak,azimli olmak,sıkı çalışmak,disiplinli olmak gibi klasik başarı tanımlarına girmeyeceğim.Çünkü bu tür kavramlar hayatın bir alanındaki dönemsel başarıyı tanımlayan magazinel yaklaşımlardır.Başarılı olmanın felsefesi ise dönemlik veya geçici bir kazanç elde etmek değil,hayatı yürünmesi gereken bir yol olarak görmekten geçer.