Geveze insanlardan kurtulma yöntemleri
Çok konuşan, geveze diye tabir edilen insanlar hepimizin hayatında bir veya birkaç tane vardır.. Kadınların çok konuştuğu söylense de,yapılan bilimsel anketler gösteriyor ki, çok konuşan insan oranları her iki cinste de aynı seviyede.
Geveze bir kadın veya erkeğin bize en olumsuz etkisi enerjimizi düşürmektir. Eğer bu tür insanlarla doğru iletişim yöntemini bulamazsanız hayat sizin için tam bir kabusa dönüşebilir.
Bu yazımda, aşağıdaki soruların yanıtlarını bulacaksınız:
- İş arkadaşım çok geveze, zamanımı çalıyor ne yapmalıyım?
- Eşim çok geveze, dinlemeyince de alınıyor ,bu durumla nasıl başa çıkabilirim?
- En yakın arkadaşımı çok seviyorum ama aşırı konuşuyor. Sırf bu nedenle ondan kaçıyorum, nasıl davranmalıyım?
Geveze insanlarla doğru iletişim kurma adımları
1.Adım: Dinlerken düşünün
O size hararetle bir şeyler anlatmaya başladığında dinleyin. Dinlerken de şunu düşünün ;’’Ne anlatmak istiyor,konun ana fikir ne?’’. Aktif ve ilgili olarak onu dinlediğiniz süre en fazla 5 dakika olmalı.
2.Adım:Duyduklarınızı özetleyin
Anlatmak istediği şey kafanızda az-çok şekillendiği anda müdahale edin. Ne anladığınızı özetleyin. Geveze bir insanın sözünü kibarca kesmekten çekinmeyin. Çünkü bu tür insanlar sözlerinin kesilmesine alışıktırlar. Siz konuşurken müdahale etmeye kalkışabilir…Bu durumda da ;’’Bir saniye henüz bitirmedim’’ diyerek sözünüzü kesmeni engelleyin.
3.Adım: Tekrara izin vermeyin
Geveze diye tabir edilen bir insan, bilerek veya bilmeyerek söylediklerini tekrar etme eğilimindedir. Eğer sizin konuşmanız bittiğinde tekrar aynı şeyleri söylemeye başlarsa; ‘’Bunu az önce anlatmıştın ve ne dediğini anladım.’’ Gibi bir cümleyle daha fazla tekrar yapmasını önleyin.
İlgili yazı: Dedikodu yapma nedenleri ve uzak durmanın yolları
4.Adım : Konuşmayı yönetin
O konuştu, siz dinlediniz,tekrar yapmasına izin vermediniz…Sıra geldi en kritik noktaya; Konuşmayı yönetmek! Bu aşamaya kadar sağlam ve dik durduğunuzu gören geveze bir insan mutlaka geri adım atacak ve sizin konuşmanıza -istemese dahi- izin verecektir.
Sözü aldığınızda, anlattığı şeyler hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi samimi şekilde paylaşın. Bu konuşmada,derinlemesine psikolojik analizlerden ve tartışma yaratacak polemiklerden uzak durun. Mümkün olduğu kadar sade, basit ve kırıcı olmayan bir üslupla görüşünüzü belirtin ve konuyu kapatın.
5.Adım : Son atakları karşılayın
Aşırı konuşkan bir insan ,üzerinde konuşulan konu bitikten sonra; Ya konun devamı olabilecek polemik yaratmak ister ya da, hemen başka bir konu açmak ister.
İşte bu aşamada çok sağlam durmalısınız! Aksi takdirde en başa dönersiniz. Polemik (laf salatası) başlattığını veya yeni bir konu açtığını gördüğünüzde; ’’Üzgünüm şu an daha fazla konuşacak durumda değilim. Hem başım ağrıdı, hem de yapılacak işlerim var. Daha sonra konuşabilir miyiz?’’ diyerek bu girişimlerini önleyin.
Bu tür bir şey söylemek size kaba gelebilir ama unutmayın ki, eğer müdahale etmezseniz o kendini iyi hissedecek, istediğini alacak… Siz ise enerjinizi ve zamanınızı kaybedeceksiniz. Herkesin yaşam alanı kendine özeldir ve korumak için gerekli adımları atması doğaldır.
Yeterli konuşulan ilişkiler yaşamanız dileğiyle …