Sosyal Medyanın Psikolojik ve Bedensel Zararları Neler?
Günlük yaşamanın ayrılmaz bir parçası haline gelen Facebook,Instagram,Twitter gibi sosyal medya mecralarının aşırı kullanımı bazı ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklara yol açmakta…Sosyal medyanın olumsuz etkilerine dair hemen her gün bir haber okuyor olmamızda tehlikenin boyutunu gösteren bir diğer emare…
Peki hangisi daha zararlı? En çok tahribata yol açan sosyal medya uygulaması hangisi?
Bilim insanları bu soruların yanıtını bulmak için, bireylerin sosyal medya platformlarında geçirdikleri zaman,yaptıkları etkileşimler ve psikolojik durumlarını analiz etmekteler. Çıkan çoğu sonuç birbirine benzer verilere sahip.
En zararlı sosyal medya siteleri sıralaması şu şekilde;
İlk çıkış amacı fotoğraf paylaşımı olan instagram, görsel güzelliğin en önem verildiği sosyal medya platformu olarak öne çıkmakta…Özellikle çocuklar ve gençler Instagram’da görsel açıdan kusursuz şeyler paylaşmaya gayret etmekteler.
Gerek çekilen selife’ler gerekse dış dünyadan diğer kareler mutlaka rötuşlu ve mükemmel olmalı…Yaşlı, üzgün, çirkin görseller (çok sanatsal olsa dahi) Instagram’da yok denecek kadar az paylaşılıyor.
Hal böyle olunca,Instagram,kullanıcılarını gerçek yaşamdan koparıyor. Herkes düşünsel ve duygusal yanı olmayan ama görsel anlamda güzel şeyler paylaşarak,reel hayatın gerçeklerinden kaçıyor. Kullanıcıların tek derdi sanal olarak beğenilmek, like almak,takipçi artırmak olarak ön plana çıkıyor.
Instagram insanları daha yapay, daha samimiyetsiz bir kişilik yapısına dönüştüren en zararlı sosyal medya platformu olarak ilk sırada yer alıyor.
En eski sosyal medya sitesi olan Facebook,ilk çıktığında referansla üyelik kabul ediyordu…Hem eski arkadaşları bulmak hem de yeni insanlarla flörtöz ilişkiler yaşamak için tasarlanmıştı.
Şimdilerde ise Facebook kullanıcılarının büyük kısmı nerede ne yaptıklarını ifade etmek için Facebook tercih etmekteler.
Facebook,en fazla zaman harcanan sosyal medya mecrası olarak ilk sırada yer almakta.Kullanıcı başına ortalama harcanan süre 1 saat civarı.
Kişiler arası çekemezlik, rekabet ve yarış gibi olumsuz düşünceleri en fazla körükleyen yine facebook…
Uzun zaman telefon veya bilgisayar ekranına bakıp yazışmak,psikolojik zararların yansıra; Boyun ağrısı,eklem rahatsızlıkları,fıtık,kireçlenme gibi fiziksel hastalıklara da neden olabilmekte.
Her geçen gün popülaritesi azalan Twitter,yine de önemli sayıda insanı esir almış durumda. Daha çok siyasi ve sosyal içerikli paylaşımlara uygun bir sosyal medya platformu olan Twitter, sınırlı (140)karakterle meramını anlatman gereken bir ortam.
Hal böyle olunca, twitter kullanıcı profilinin diğer sosyal mecra kullanıcılarına göre daha pratik zekalı olduklarını tahmin etmek güç olmayacaktır.
Twitter’ın en olumsuz yanı ise; İnsanları öfke ve strese sevk etmesi… Çünkü karşıt görüşte yer alan herkes birbirine bir şeyler söylemek için yarış halinde oluyor. Altta kalmama,haklı çıkma ve galip gelme gibi dürtülerle atılan tweetler elbette kimseye bir şey kazandırmıyor.
LinkedIn, Snapchat, Tiktok gibi farklı sosyal medya platformları da benzer zararlara sahip.
Özetle; Ölçülü,dengeli ve amaca uygun kullanım her alanda olduğu gibi Sosyal Medyada da önemli.Günde ‘’20-30 dk. yeterli,fazlası bağımlılık’’ diyor uzmanlar.
Sevgiyle kalınız…