Sürekli erteleyen insanlara 6 tavsiye
Görev ve sorumluluklarını sürekli erteleyen,yaptığında ise üstün körü ve yarım yamalak yapan insanlar hem kendilerine hem de çevresindeki inanlara büyük zarar verirler.
Gerek iş hayatında gerekse sosyal yaşamda sıkça karşımıza çıkan oyalayan-erteleyen insanlar,yaptıklarının farkındadırlar ve bu durumdan kendileri de suçluluk duyarlar.
Yetişkinlerin beşte birinde,öğrencilerin ise yarısında görülen erteleme hastalığı aslında tam anlamıyla psikiyatrik bir hastalık değil,diğer bazı sorunların yansımasıdır.Genellikle pasif-agresif kişilik bozukluğu olan insanlarda sık görülen erteleyici yaklaşım,kişide mutsuzluk,öz saygının azalması,stres ve depresyona neden olabilir.
Bu yazımızda,pasif –agresif kişilik bozukluğu dışında kalan erteleyici yaklaşımları ele alıp nasıl üstesinden gelebileceğinize dair önerilerde bulunacağım.
Erteleyicilik nedenleri ve çözüm önerileri
Bireyin kendine karşı sevgi ve şefkat eksikliği
İşleri sürekli erteleyen,’’yarın yaparım’’ diye oyalayan kadın ve erkeklerin büyük kısmında öz saygı ve şefkat eksikliği vardır.Bu tür bireyler kendileriyle mutlu değildirler veya sürekli kendilerini suçlama eğilimindedirler.
Çözüm:Yapmanız gereken ilk şey kendinizle samimi ve dürüst şekilde konuşmaktır.Kendinizi ne kadar çok dinlerseniz o oranda bireylik saygınız artar.Bu konuşmalarda olumluya odaklanmak,öne çıkan yanlarınızı vurgulamak yararlı olacaktır.Şefkat ve sevginizi artırmak için ve zamanında bitirdiğiniz bir iş nedeniyle kendinizi ödüllendirmekte işe yarayacaktır.
Rol/Model alınan insanın erteleyici olması
Örnek aldığınız anne,baba,öğretmen veya herhangi birisinin oyalayıcı/savsaklayıcı yapıda olması,sizi de aynı şekilde davranmaya itmiş olabilir.
Çözüm:Rol/Model aldığınız insanın ertelemeci yaklaşımı sonucu yaşadığı ve yaşattığı sorunları aklınıza getirin.Her ertelemenin kişide ve görevi zamanında teslim etmesi gereken insanlarda yarattığı tahribatı sağlıklı gözlemleyip,kendinize başka birisini örnek alın.
Yapılacak şeyin bir işe yaramayacağına inanılması
İş yerinde müdürünüzün veya aile ortamında eşinizin sizden istediği şeyin gerekliliğine ve önemine inanmıyorsanız o işi erteleyip son ana kadar yapmamanız ,yaptığınızda ise istediği gibi işi bitirmemeniz yüksek olasılıktır.
Çözüm:Herkes gibi o insanlara da bir şans verin…Siz görevi layıkıyla yerine getirin,bittiğinde gerçekten işe yaramaz ise,o zaman kendi çözüm önerinizle karşısına çıkın.Bu şekilde bir yaklaşım o insanları farklı yöntemler denemeye daha kolay ikna edecektir.
Yapılması istenen işi bilmemek veya eksik bilmek
Her insan bilmediği alanda bir görev verildiğinde huzursuz olur.Bu gayet normaldir.Ama istenilen şeyi ertelemeye veya yapmamaya mazeret olmamalıdır.
Çözüm:Bilgi ve tecrübenizin verilen görev için yeterli olmadığını düşünüyorsanız,görevi veren insanla duygu ve düşüncelerinizi paylaşıp yardımını isteyin.Onun veya size destek olacak bir insanın yardımı işi zamanında yapmanızı sağlayacaktır.Eğer görevi verenden yardım istemenize rağmen bir çabası olmadı ise,o konuda tecrübeli başka insanlardan yardım isteyin.Bilmediğiniz bir alanda kendi çabanızla uzmanlaşıp verilen işi layıkıyla yapmanız görevi veren insan tarafından da takdir edilebilir.
Mükemmeliyetçi yaklaşım
Hayatın her alanında mükemmeli arayan insanlar,ne yazık ki bu arayışlarından bir şey elde edemeyip,heyecanla başladıkları işi yarım yamalak teslim ederler.Özellikle günümüzün hızlı ve karmaşık ilişkiler ağında mükemmeliyetçi yaklaşım tüm işlerin ötelenmesiyle eşdeğerdir.
Çözüm:Yoğun iletişim ve rekabet çağında olduğumuzu unutmayın.Hızlı olmanız kaçınılmaz.Siz mükemmeli ararken,vasat bir işle rakipler sizi geçebilir.Unutmayın;Siz dahil,evrende hiçbir şey mükemmel değil…
Bugünü değil geleceği yaşamak
Böyle bir nedenle işleri erteleyen insanlara genellikle ‘’ileri görüşlü’’,’’çağımıza ait’’ değil v.b yakıştırmalar yapılır..Oysa ileri görüşlü ,ufku geniş insan bugünün işini tam yapar ve geleceği şekillendirir.
Çözüm:İleri görüşlülük ile ertelemecilik arasındaki farkı fark edin.Geleceği istediğiniz gibi şekillendirmek için günün görev ve sorumluluklarını yerine getirmenin önemini içselleştirin.
Bu önerileri daha önce denediniz ve işe yaramadı ise,tüm hayatınızı alt üst eden seviyede erteleyici yaklaşımlar sergiliyorsanız,bir psikiyatri hekimine başvurmanızı tavsiye ederim.