Evlilik sorunlarının çözümü nasıl olmalı?
Evlilik sorunları yüksek oranda eşler arasında çözüme kavuşturulabilecek niteliktedir…Eğer çiftler çatışmaya neden olan sorunu iyi tanımlayıp, uygun çözüm yollarını bilirlerse, boşanmaya gerek kalmadan bu sorunların üstesinden gelebilirler.
Az önce belirttiğim gibi, atılması gereken ilk adım;tartışman nedenini doğru olarak belirlemektir. Ardından atılacak ikinci adım ise, bu nedene uygun olan çözümü üretmektir.
Biz de bu sıralamaya uygun olarak, öncelikle evlilik tartışmalarına ve kavgalarına neden olan sorunları sıralayıp, ardından çözüm yöntemlerini aktaracağız.
1-Evlilikte tartışma nedenleri
İletişim eksikliği
Evliliklerin en büyük sorunu iletişim eksikliğidir. Çok iyi anlaştığını iddia eden çiftlerin bile büyük kısmında iletişim eksikliği vardır. İletişim eksikliği, sorunsuz evlilik demek değildir. Genellikle sorun çıkmasın diye çiftlerden birisi veya her ikisi duygu ve düşüncelerini gizlemekte,sanki iyi anlaşıyor izlenimi yaratmaktadır. Oysa,kendini özgürce ifade ettiğinde sorunları konuşarak çözebilen çiftlerin evliliği iletişimi güçlü evliliktir. İletişim eksikliğinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir; Suçlanma,aşağılanma,hakaret,utandırılma,filli saldırı gibi temel nedenlerden dolayı ,çiftlerden birisi veya her ikisi duygu ve düşüncelerini içine atmaktadır.
Farklı kişilik yapısı
Duygu,düşünce,inanç,değerler,hayat görüşü,karakter gibi insanı insan yapan temel değerler normal olarak farklıdır. Bu farklılıkları tolare edemeyen ,karşısındaki insanın kişiliğine saygı göstermeyen kadın veya erkek, evlilikte tartışma ve krize neden olmaktadır.
Görev performansında farklılıklar
Evlilikte eşlerin belli rol ve sorumlulukları vardır. Çiftlerden birisinin bu rolleri yerine getirememesi veya beklentiyi karşılayacak oranda performans göstermemesi tartışma nedenlerinden birsidir. Sıkça dile getirilen’’eşim çok sorumsuz’’şikayeti de bu başlık altında değerlendirilebilir. Erkeğin,geçimi sağlayacak paradan daha az kazanması veya yatakta cinsel performansının düşük olması gibi nedenler, performans farklılığından kaynaklanan tartışmalara örnek olarak verilebilir.
Meydana gelen değişimler
Evlilik hayatında meydana gelen değişimlerde sık tartışan çiftlerin sorunlarından birisidir. Değişim,özellikle ani ve hızlı geliştiyse dengeleri sarsar. İş,şehir, semt, yaşam tarzı, gelir gibi konularda yaşanan değişimler bu başlık altında değerlendirilebilir.
Evlilik öncesi travmalar
Kadın veya erkeğin evlenmeden önceki hayatında yaşadığı psikolojik sorunlar,kişisel travmalar gizli tartışma nedenlerinden birisidir… Travma kaynaklı sorunların tanımlanması son derece zordur. Travmadan dolayı tartışmayı başlatan eş, genelde başka bir şeyi bahane edip evlilik öncesi yaşadığı travmasını gizlice dışa vurur.
Karar verme eksikliği
Çiftlerden birisi veya her ikisi karar alma ve alınan kararları uygulama konusunda sorun yaşıyorsa,tartışma kaçınılmaz olmaktadır. ‘Zamanında ben sana dedim…’’ ile başlayan çoğu tartışma bu gruba örnek olarak verilebilir.
Evlilik sorunlarının ana nedenlerini bu şekilde sıraladıktan sonra, bu problemleri çözmek için neler yapılabileceğini maddeler halinde açıklayalım:
2-Evlilik sorunlarının çözüm yolları
Kendinizi ifade edin
Sonuçları her ne olursa olsun,duygu ve düşüncelerinizi net olarak ifade edeceğiniz bir evlilik ortamı yaratmalısınız. Açık iletişim olmayan hiçbir evlilik sağlıklı değildir! Kendinizi ifade ederken dikkat etmeniz gerek noktalar ise;Suçlayıcı olmayın,yargılayıcı olmayın. ’’Sen’’diye söze başlamayın, söz kesmeyin,sakinliğinizi koruyun.
Ev işleri konusunda size yardımcı olmayan eşinizle konuşurken;’’Ev işlerine yardımcı olmamandan ziyade, hayatı paylaştığım, yol arkadaşım olan eşimden yardım alamamak beni üzüyor. Kendimi değersiz hissediyorum. Yoksa işler bir şekilde yapılır.’’ Cümlesi ideal bir açık iletişim örneğidir.
Sonuçlara değil, nedenlere odaklanın
Toplum olarak hemen her konuda yaptığımız hata, nedenler üzerinden değil, sonuçlar üzerinden tartışmaktır. Sonuç zaten olmuş bitmiş bir şeydir ve tartışmak olan şeyi yok etmez. Bunun yerine,o sonuca neden olan konuları masaya yatırırsak ve çözersek, sorunun tekrarlama ihtimalini önleriz.
Değerlere saygılı olun
Yukarıda da belirttiğim gibi, her insanın değerleri ve kişiliği farklıdır. İki kardeş bile karakter yönünden birbirinden farklı iken, eşiniz bile olsa başka birinin sizin değerlerinizi yaşaması zordur. Ahlaki ve yasal bir sorun yaratmadığı sürece kişilik ve değerlere saygılı olmak, anlayış göstermek gerekir.
Empati kurun
’’Sana nasıl davranılmasını istiyorsan sende o şekilde davran’’, ’’İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır.’’ gibi özlü sözler, empati kurmanın, yani karşımızdakinin yerine kendimizi koymanın en güzel örnekleridir. Eşiniz tartışırken empati kurmuyorsa bile, bunu yapan siz olun. İyi örnek her zaman fark edilir.
İki tarafında kazanacağı çözümlere odaklanın
Çatışma yönetiminin ve çözümünün bilimsel 3 yöntemi vardır. Bunlar;
- Kaybet-Kaybet; Her iki tarafında bir kazancının olmadığı,tarafların kendini kapattıkları ,yani sorunu görmezden geldikleri çözüm yoludur. Bu çözüm aslında çözüm değil,bir kaçıştır.
- Kazan-Kaybet; Bir tarafın kazandığı,diğer tarafın kaybettiği bu yöntemde,kaybeden taraf öfke duyar. Çünkü çoğu şeyi içine atarak bir çözüm sağlanmıştır. Bir süreliğine bu çözüme razı olan kaybeden taraf, daha büyük bir öfke ile başka bir sorunu başlatır. Sağlıklı bir yöntem değildir.
- Kazan-Kazan; İngilizcede ‘’win and win’’ olarak adlandırılan bu yöntem, en sağlıklı sorun çözme ve anlaşma yöntemidir. Her iki tarafında kazandığı bir çözüm kalıcıdır.
Başlarken de dediğim gibi, Evlilik sorunları çoğunlukla karı-koca arasında üstesinden gelinecek türdendir…Evliliğini korumayı düşünen, birbirini seven bir çiftseniz, bu yöntemleri denemenizi öneririm. Eğer kendi başınıza deneyecek tecrübe ve yeterlilikte olmadığınızı düşünüyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Sorunsuz bir yaşam dileklerimle…