Facebook ‘un psikolojik ve sosyal zararları nelerdir?
Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen sosyal medya platformlarının başında gelen facebook,bazı psikolojik ve sosyal zararları ile bilim dünyasında tartışılmakta… Yapılan sosyal psikoloji deneyleri,facebook ‘un ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini gün yüzüne çıkarmakta.Özellikle çocuk,ergen ve gençlerin bu olası zararlardan etkilenmesi daha olası görünmekte.
Facebook kullanımının risk ve zararlarının farkında olmak,daha bilinçli bir sosyal medya kullanıcısı olmamıza yardımcı olabilir.Maddeler halinde facebook un olumsuz etkilerini ele alalım ;
Hayatınızın diğer insanlarınki kadar renkli ve heyecanlı olmadığını düşünmenize neden olabilir
Facebook da Gittiği bir eğlence mekanından resim paylaşımı yapan bir arkadaşınız veya yurtdışı tatilinin her karesini paylaşan bir akrabanız sizi kötü hissettiriyor mu? Cevabınız ‘’evet’’ise yalnız değilsiniz .Yapılan araştırmalar gösteriyor ki,kıskançlık olarak tanımlanmasa bile,çoğu facebook kullanıcısı arkadaş ve akrabalarının paylaşımlarına bakarak kendi hayatını onlarınkiyle kıyaslıyor ve mutsuz oluyorlar.Facebook maalesef gösteriş ve görgüsüzlüğün merkezi haline geldi.Elbette samimi ve abartısız paylaşımlar yapılabilir ama, öğle yemeğinin resmini paylaşmak işin biraz sosyalleşmeden çıkıp ego tatminine kaydığını gösteriyor.
Çevrenizdeki insanların başarılarını kıskanmanıza neden olabilir
İyi niyet veya gösteriş için yapılan bir başarı paylaşımı kendimizi kötü hissettiren bir diğer neden.’’Herkes kolay iş buluyor ben neden bulamıyorum.’’Arkadaşlarım müdür oldu ben hala olamadım’’ gibi sızlanma ve kıskançlıkların Facebook ortamında daha sık sergilendiği yapılan deneylerle kanıtlanmıştır.
Facebook sizi yanlış yönlendirebilir
Facebook ,Twitter ve diğer sosyal medya platformlarının çoğu kullanıcı tercihlerini kaydederler.Hobileriniz,ilgi alanlarınız,sosyal eğilimleriniz Facebook tarafından kaydedilip size uygun ürün ve hizmetlerin reklamları yapılır.Özellikle güvenilir olmayan facebook ürün reklamları zayıf bir anınızda sizi kandırabilir ve satın almanıza neden olabilir.
Unutmak istediğiniz insanları ve olayları hatırlatıp sizi mutsuz edebilir
Unutmak,mazide bırakmak istediğiniz ;Eş,sevgili,arkadaş veya akrabalar Facebook sayesinde karşınıza çıkıverir,eski tatsız anıları hatırlamanıza neden olabilir.Geçmiş bazen gerçekten geçmişte kalmalıdır.Kararlılıkla geçmişin üzerine bir sünger çekip ,geleceği tasarlarken karşımıza çıkan dürtme ve yılışık arkadaşlık istekleri huzurumuzu kaçırabilir,güçlü duruşumuzu zedeleyebilir.
İlişkinize zarar verebilir
Eşinizi veya sevgilinizi gereksiz yere kıskanmanız için basit bir facebook yorumu veya arkadaşlık isteği yeterli olabilir.Bazen kuruntudan bazen haklı nedenlerden dolayı evliliğiniz veya ilişkiniz bitme noktasına gelebilir.Facebook’a bağlı boşanmaların yüzdesinin her geçen gün artmasının başka bir açıklaması olabilir mi?
Gizliliğiniz ve mahremiyetiniz deşifre olabilir
Masum bir fotoğraf veya konum paylaşımı tüm hayatınızı alt –üst edebileceği gibi illegal bazı tehditlere maruz kalabilirsiniz.Özellikle hassas konularda veya gizli kalması gereken lokasyonlardan yapılan facebook paylaşımları bazı yasal sorunları da beraberinde getirmektedir.
Mahremiyetle ilgili diğer bir sorun ise, eski eş veya sevgilinin size ait resimleri intikam amaçlı paylaşmasıdır.Tüm bu nedenlerden dolayı fotoğraf çektirmek konusunda daha hassas olmanızı tavsiye ederim.
Bağımlılık yapabilir
Facebook ile ilgili en büyük tehlike bağımlılık yapmasıdır.Kabul edelim veya etmeyelim çoğumuz günde en az 3 kere facebook’a girip saatlerce zaman harcıyoruz.Facebook bağımlılığının tipik belirtileri şunlardır;
Facebook’a giremediğinde içine kapanmak,kendini mutsuz hissetmek,şartları zorlayarak bir fırsat yaratıp facebooka girmek.
Eğer yukarıdaki belirtilere sahipseniz ve günde bir saatten fazla Facebook’ da zaman harcıyorsanız,face bağımlısı bir kullanıcı olmanız yüksek ihtimal.Hatırlatmakta yarar var;Facebook bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Asosyal yapabilir
Sizi gerçek hayattan alıp,sanal dünyanın zahmetsiz ve sorunsuz ortamına kolaylıkla adapte eden facebook asosyal ve hayattan kopmuş bir insan olmanıza neden olabilir.Reel yaşamda iletişim kurmak,arkadaşlık ve dostlukları geliştirmek emek ister,özen ister.Facebook sizi kolaylıkla dost canlısı,paylaşımcı bir maskeyle gezinen zombiye dönüştürebilir.Eğer gerçek yaşamda insanlarla görüşmekten kaçınıyor ve onlarla iletişimi Facebook üzerinden sürdürmeyi tercih ediyorsanız,Facebook’un sanal arkadaş canlısı kullanıcılarından biri olma ihtimaliniz yüksek.
Hayat gerçekten yaşacanak kadar güzel…Sanal dünyanın sınırlarını iyi belirleyip bu hayatın güzelliklerinizi doyasıya yaşamanızı tavsiye ederim.
Not:Bu makale TAM Yaşam ve İlişki Koçluğu tarafından kaleme alınmıştır. http://tamkocluk.com