Gelin-Kaynana Sorunlarının Nedenleri Ve Önlemenin Yolları
Gelin kaynana anlaşmazlığı Ülkemizde sık karşılaşılan sosyal sorunlardan birisidir. Gelin – kaynana tartışmalarının çoğu ise çzöülebilecek niteliktedir. Yeter ki biraz esneklik gösterelim..
Bu yazımda, ’’gelin-kayınvalide kavgaları,çatışmaları neden olur, nasıl önlenir?’’ sorusuna bilimsel ve uygulanabilir cevaplar vereceğim…
Öncelikle, sorunun sebeplerini ana hatlarıyla ortaya koyalım:
Annelik İçgüdüsü
Yıllarca bakıp büyüttüğü oğlunun başka bir kadın tarafından elinden alındığını düşünen anne,bilinçsizce bu duruma tepki gösterir. Çocuğunu korumak isteyen anne (farkında olmadan)başka şeyleri bahane ederek geliniyle çatışır…Gelinine kızan, dedikodu yapan veya kusur bulan kayınvalidelerin çoğunda esas neden bu dur.
Sosyokültürel Farklar
Gelin ve kayınvalidenin farklı sosyal ve ekonomik gruplardan olması, gelin-kaynana savaşlarının en önemli nedenlerinden birisidir.
Özellikle;Bölge, mezhep, eğitim seviyesi, ekonomik durum gibi nedenler, uzun süreli gelin kaynana anlaşmazlığı için ana aktörleridir.
Kuşak Farkı
Farklı jenerasyonlardan olmak, şüphesiz her iki tarafın da birbirlerini anlamasını engelleyen en önemli nedenlerden birisidir.
Psikolojik Sorunlar
Depresyon, kişilik bozuklukları, bipolar rahatsızlık başta olmak üzere, tüm ruh ve sinir hastalıkları gelin-kayınvalide iletişiminde sorunlara sebebiyet verir. Bu hastalıkların çoğunu insan kendine konduramadığı için teşhis edilemez ve çatışma genellikle başka bahaneler ardından gerçekleşir.
Aynı Evde Yaşamak
Daha çok ülkemize has bir kavga/anlaşmazlık nedenidir…Kayınvalidesi ile aynı evde yaşayan gelinler bir tür gasp edilme hissi yaşarlar. Aynı şekilde kayınvalide de aynı evde oturmanın sıkıntılarını yaşar ve gelinine yansıtır.
Kayınvalidenin kendi yaşadıklarını gelinine de yaşatma dürtüsü
Buna dürtü diyorum çünkü, bilinçsizce yapılan bir tür rahatlama eylemidir…Kendisi gelinken, kayınvalidesinden eziyet,hakaret ve hatta şiddet gören kaynana, aynısını oğlu ile evlenen kıza da yapar.
Özellikle taşrada yaşayan gelin-kaynanalarda sıkça görülen bir anlaşmazlık nedenidir.
Gelin-kaynana anlaşmazlığı nedenlerini genel olarak bu başlıklar altında topladıktan sonra,çözüm önerilerimizi sıralayalım;
Annelik İçgüdüsünü Anlamaya Çalışın
Bir annenin evladı için yapamayacağı şey yoktur…Onu tehlikelerden koruma adına (gelini dahi olsa) herkesle çatışabilir.
Bu noktada her iki tarafında bu korumacı anne hissini anlaması ve açık iletişim temelinde konulup sınırları belirlemesi faydalı olacaktır.
Sosyal ve Kültürel Farklılıklara Saygı Duymaya Çalışın
Biliyorum zor ama,hayatı herkes aynı şekilde yaşamıyor…Yıllarca alışık olunan bir düzene yeni birisinin gelmesi ve kendi kültürel değerlerini dayatması doğal olarak rahatsız edicidir. Ancak,çözüm çatışmak değil…Çünkü, başka birisi olsa yine sorun çıkacaktır.Unutmayın; Dünyada yaklaşık 8 milyar insan varsa ,sekiz milyarda farklı karakter var.
Kuşak Farkının Farkında Olun
İnternete giren, akıllı telefonla sosyal medyada vakit geçiren,temizlik ve düzen anlamında (eski kuşağa göre) nispeten daha rahat olan bir kuşak var…
Kayınvalidelerin unutmaması gereken nokta; Kendilerinin gelinlik zamanlarındaki gibi bir evlilik tanımı yok. Evet aile olmak önemli ama, herkes aile tanımındaki roller ve görevlerdeki değişimin farkında olunmalı ve bu durumu anlayışla karşılamalı.
Açık İletişim Kurun
Aslında en önemli madde bu…Toplum olarak maalesef bir sorun yaşadığımızda,karşımızdaki ile samimi ve açık iletişim kurmak yerine içimize atıyoruz. Veya arkasından dedikodu yapıyoruz…İçimize atsak da, dedikodu yapsak da sonuç aynı; müthiş bir öfke patlaması!
Samimi, komplekssiz ve bağırıp-çağırmadan kurulacak açık iletişim,emin olun sorunların çözümü için büyük fayda sağlar.Taraflardan birisi bu iletişim ortamını istemiyor osla dahi,bir taraf bu iletişimde ısrar eder ve sakinliğini korursa,emin olun karşısındaki de bir süre sonra aynı tonda iletişim kurmaya başlar.
Suçlayıcı Dil Kullanmayın
Daha önce bazı yazılarımda açıkladığım üzere,karşımızdaki insanı suçlayan ‘’sen ‘’ dili kullanmak,onun kendisini savunmasına ve karı saldırı yapmasına neden olur.Hal böyle olunca doğal olarak bir uzlaşma ortamı yakalanamaz…
Sadece gelin-kaynana sorunlarında değil,karı-koca,arkadaş,çocuk iletişiminde de suçlayıcı dil kullanmamak önemlidir. Suçlamak yerine,o tavır ve davranışın bizde bıraktığı hislere odaklanmamız en iyi iletişim yöntemidir.
Örneğin;’’Benim arkamdan konuşuyorsun,beni herkese şikayet ediyorsun!’’ türü bir çıkış yerine ‘’Seninle olan ilişkimizdeki sorunları başkalarından duymak beni üzüyor.’’ demek ve BEN dili kullanmak doğru olan iletişim yöntemidir.
Dilerim bu yazı, ”iyi geçinen gelin-kaynana” olmanıza yardımcı olur.
Sağlıcakla kalın…