Grip aşısı yaptırmak gripten koruyor mu?
Havaların soğuması ile birlikte,grip sezonu ve buna bağlı olarak grip aşısı tartışmaları başlar…’’Acaba grip aşısı yaptırmak gerekli mi? Grip aşısı grip olmayı önler mi? Ben yaptırdım bir faydasını görmedim…Grip aşısı oldum daha fazla gribe yakalandım,Grip aşısı olunca gribi daha şiddetli geçirdim…’’
Bu tür soru ve yorumlar grip mevsiminin başlaması ile birlikte hemen her yerde duyulmakta…
Peki gerçekten grip aşısı bilimsel anlamda etkili mi,yoksa daha çok para kazanmak isteyen ilaç endüstrisinin bir oyunu mu?
Bu yazımda,son klinik çalışmalar eşliğinde grip aşısına dair tüm soruları yanıtlayıp,kafa karışıklığını gidermeye çalışacağım.
Grip aşısı nedir?
Grip aşısının içeriğinde canlı olmayan grip virüsleri vardır.Her yıl gribe neden olan virüs çeşitleri değişiklik gösterdiği için,sabit bir içeriği yoktur.O yıl toplumda grip salgınına neden olması muhtemel üç virüs türü Dünya Sağlık Örgütü tarafından (WHO) belirlenir ve üretici firmalar bu suşları (virüs) grip aşısına dahil ederler.
Yani,grip aşısının içeriği bir tahmine dayanarak her yıl farklı virüslerle hazırlanır.Diğer ilaçlar gibi sabit bir içeriği yoktur.
Ne zaman grip aşısı olmak gerekir?
Havaların soğuyup,gribin görülmeye başladığı Ekim ayının son iki haftası grip aşısı yaptırmak için en uygun zamandır.Önemli nokta;Grip salgını başlamadan ve grip olmadan aşı yaptırmaktır.Yoksa aşı bir işe yaramaz.
Kimler grip aşısı yaptırmalı?
Amerika Hastalıkları Önleme ve Korunma Dairesi(U.S CDC),Özellikle hamileler,yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere,6 aydan büyük herkesin grip aşısı olmasını önermektedir.
Grip aşısının sağlığa zararı var mıdır?
Grip aşısı yapıldığı gün halsizlik,ateş,mide bulantısı, ciltte alerji gibi hafif sorunlara neden olabilir.Bu tür şikayetler genellikle 24 saat içerisinde ortadan kaybolur.Bununla birlikte,Diyabet,tansiyon,kalp &damar gibi kronik hastalıkları bulunan insanların hekim onayı ile grip aşısı yaptırması gerekir.
Grip aşısı gerçekten gribe karşı etkili mi?
Yukarıda açıkladığım üzere,grip aşısı salgına neden olması beklenen şusların yer aldığı bir koruyucudur.Ancak o yıl aşı içeriğindeki virüslerin haricinde başka bir virüs salgına neden olur ise,grip aşısı işe yaramaz ve gribe yakalanabilirsiniz.
Lakin,grip aşısı ilk çıktığı günden beri,böyle bir olasılığın gerçekleşme ihtimali % 5 ‘in altında kalmıştır.
Grip aşısının faydalarına dair 2015 Ocak ayında yayınlanan bilimsel ve objektif bir çalışmayı paylaşarak yazımı sonlandırıyorum;
2010-2012 yılları arasında Pnömoni (Zatürre ) nedeniyle hastanede yatarak tedavi gören 2800 insanın hastalık nedenleri araştırılmış.Bu araştırma sonucu tüm zatürre hastalarının sadece % 6 ‘sının grip(İnfluenza) nedeniyle zatürre olduğu tespit edilmiş.
Zatürreye bağlı hastaneye yatışların ve ölüm riskinin grip aşısı olarak %57 oranında önlenebileceği bu çalışma ile kanıtlanmış.
Özetle,grip aşısı belki sizi gripten koruyamayabilir (düşük ihtimalde olsa) ama, gribe bağlı akciğer enfeksiyonuna yakalanma ve ölüm riskini azalttığı kesin bir gerçektir.