En Zor 5 Mülakat sorusu ve uygun cevaplar
Neredeyse tüm mülakatlarda sorulan 5 temel yetkinlik alanı ile ilgili kritik sorular vardır…Bu sorular ile sizin;Esneklik,yenilikçilik,sonuç odaklılık,takımdaşlık(ekip çalışmasına yatkınlık) ve liderlik özellikleriniz değerlendirilir. Başvurulan pozisyona, sizin tecrübenize ve başvurduğunuz firmanın kurumsal yaklaşımına göre değişmekle birlikte, yetkinlik alanlarına dair sorular ve bu sorulara uygun olabilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir ;
1-Esneklik ve uyum
Soru ; Merhaba,hoş geldiniz.Ofisimizi kolay bulabildiniz mi?
Cevap önerisi;Burada öğrenilmek istenen sizin sızlanan ve şikayet eden birisi olup olmadığınızdır.Çok zor bulmuş olsanız bile,bu durumdan detaylı bahsetmeyin.Olumlu ve kısa cümlelerle kolay ulaştığınızı belirtin.
Soru ;İşle ilgili en son tartışmanızı kiminle neden yaşadınız,hatırlıyor musunuz?
Cevap önerisi ; Öncelikle dürüst olun ! Hepimiz iş yerinde fikir ayrılıkları ve tartışmalar yaşıyoruz.Bu soruya cevap verirken üzerinde durmanız gereken iki konu var;1- Sorunu kişiselleştirmediğinizi ,iş ile ilgili en verimli yöntemi ararken bu tür tartışmaların olabileceğini vurgulamak.2-Fikir ayrılıklarında yapıcı dil kullanılmasının ve öz eleştirinin önemine değinmek.
2- Yaratıcılık/Liderlik
Soru; Önceki işinizde veya okul yaşamınızda sizin önerinizle hayata geçen bir proje ya da bir aktivite oldu mu?
Cevap;Bu soruya evde çalışın çünkü kesin sorulacak ! Hem yaratıcılık hem de liderlik özelliklerinizin öğrenilmek istediği karma bir sorudur.Eğer iş hayatına yeni atılıyorsanız okul yaşamınızı,yer aldığınız kulüp ve dernek aktivitelerini aklınıza getirin.’Bu da söylenmez ki,çok basit bir örnek’ diye düşünmeyin ! Size göre küçük olan bu örnek,mülakatı yapanların tam aradığı bir cevap olabilir.
3-Sonuç Odaklılık/Analiz Etme
Soru;Sizi bugün işe alsak ve hiç bir eğitim vermeden yarın işe başlamanızı istesek,nereden başlarsınız,neler yaparsınız?
Cevap; Bu soru için de ön hazırlık yapın.Her firma sormaz ama,işi bilen uzman birisi kesin sorar. Bu soruyu cevaplamak için iş görüşmesine gitmeden önce şu konularda hazırlık yapın;
1-Başvurduğunuz pozisyonun görev tanımı.
2-Firmanın pazardaki durumu ve başvurduğunuz pozisyonun firmadaki yeri.
Bu bilgileri edindiniz ve soru geldi ! Şu içerikte bir yanıt vermeye çalışın; ’Başvurduğum pozisyon için yaptığım araştırmalarda,iş ile ilgili öğrendiğim şeyler var. Öncelikle işin görev tanımında yer alan sorumlulukları nasıl en iyi yapabilirim,onu araştırırdım.Bu konuda iş arkadaşlarım ve yöneticimin desteğini isterdim.Ardından,işimi yaparken,firmaya nasıl daha fazla katkı yapacağımın yollarını arardım.Çünkü sadece verilen işi yapmak değil,firmanın genel işleyişine artı değer katmak önemli diye düşünüyorum.’
4-Kavramsal Düşünebilme/Empati
Soru;Bir Başarısızlık hikayeniz var mı?
Cevap;Tabi ki var! Ama bunu nasıl olumlu bir şekilde ifade edeceğiz,sorun burada…Başarısızlık hikayenizi de evde çalışın ve dürüst bir şekilde anlatın.Anlatırken başarısızlık nedenleri olarak başkalarını suçlayıcı ve mazerete üreten cümlelerden kaçının.Ana temanız şu olsun;Yaptığınız işi en iyi şekilde yerine getirmek için bir takım yol ve yöntemler denediniz ancak,başarılı olamadınız.Bu başarısızlığı fırsat olarak gördünüz.Motivasyonunuzu bozmadan,o başarısızlıktan ders alarak tekrar denediniz.Unutmayın;Olumsuza ve negatif kelimelere fazla odaklanmıyoruz.Başarısızlık kelimesini dahi,’’başarısızlık demeyelim de, tecrübe diyelim’’önerisi ile değiştirebilirsiniz.Bu bakış açısı size artı puan kazandıracaktır.
5-Takımdaşlık/Ekip Çalışmasına Yatkınlık
Soru;Sizi eski firmanızdaki(veya okulunuzdaki)arkadaşlarınıza sorsak,en çok hangi yönünüze dair olumsuz geri bildirim verirler ?
Cevap ;Çok bıçak sırtı bir soru ,aman dikkat ! Bu soru da kesin gelecektir,ön hazırlık yapmalısınız.Öncelikle,çok yapmacık ve suya sabuna dokunmayan olumsuz yönlerinizi saymayın çünkü mülakatı yapan uzmanlar bu basit numarayı yemeyecektir! Her zamanki gibi yine olumluya odaklanın.Ne çok dikkat çekecek bir zayıf yanı(örneğin;’’benim için geçimsiz derler’’) Ne de mülakatı yapanların zekasıyla dalga geçecek basit bir zayıf yönü(örneğin; çok heyecanlı olduğumu söylerler’) ön plana çıkarmayın. Şöyle bir cümle uygun olabilir;’Analitik yönüm konusunda geri bildirim verebilirler.Kişisel gelişimim için, geçen yıl ekip arkadaşlarımdan geri bildirim almıştım ve analitik yönümün gelişmesi gerektiği sonucu ortaya çıkmıştı.Bu yönümü geliştirmek için ……. yaptım.Düzenli olarak arkadaşlarımdan yorum ve görüşlerini rica ettim.Bu alanda olumlu gelişim gösterdiğime dair pozitif eleştiriler alıyor olsam da,belki bazı iş arkadaşlarım için bu gelişim yeterli olmamıştır ve böyle bir geri bildirim verebilirler.Bu tür geri bildirimleri kişisel gelişimim için büyük fırsat olarak görüyor ve önemli buluyorum.’’
Soru; Eski firmanızda (veya okul hayatınızda) yer aldığınız bir proje oldu mu,eğer olduysa göreviniz neydi ve nasıl sonuçlandı?
Cevap; Bu soru da ekip çalışmasına yatkınlığınızı ölçmek için gelen sorulardan birisi. Yer aldığınız projede gösterdiğiniz bireysel başarıdan çok, ekip olarak nasıl uyumlu çalıştığınızı ,birlikte ne gibi başarılara imza attığınızı ön plana çıkarmanızda fayda var.
İlgili yazı: İş bulmanızı kolaylaştıracak 10 tavsiye!