Bazen biz heveslenip gönüllü oluruz,bazen yöneticilerimiz görevlendirir.Bazıları önemsenmeyecek derecede küçük,bazıları firmanın dönüşümünde hayati öneme sahip.
Önem derecesi ve içinde yer alma şeklimiz her ne olursa olursa olsun,başlangıcından sonlanana kadar çok titiz olmamız gereken bir konudur proje görevleri.Kişiliğimiz ve yetkinliklerimizle ilgili, algı oluşturduğumuz en önemli platformlardan birisidir.
Böylesine önemli bir konuda aşağıdaki soruların cevaplarını net olarak bilmemizde yarar var;
1-Bu proje yetkinlikleriniz için uygun mu?
Donanımlı olmadığınız bir konuda yapılan projede yer almanız,yetkin olduğunuz başka alanları gölgeleyebilir.Örneğin bir IT projesinde görev aldıysanız,teknik detayları bilmemeniz,sizin aslında iyi olan ‘’sonuç odaklılık’’yetkinliğinizi,gelişime açık bir alan olarak yansıtabilir.
2-Proje toplantılarının sıklığı ne olacak ve sizin bu toplantılara düzenli katılacak zamanınız var mı?
Çok önemli mazeretleriniz de olsa,düzenli katılamadığınız proje toplantıları sizin;Takımdaşlık,zaman yönetimi,aciliyet anlayışı gibi pek çok alanda farklı algılanmanıza neden olabilir.
3-Kişisel gelişiminize katkıda bulunacak mı?
Daha önce benzer bir projede yer aldıysanız,bu projeye gönüllü olmamanızda yarar var.Maalesef,çoğunlukla benzer projelerde yer alıyoruz.Bu konuda bazı yöneticilerde işin kolayına kaçıp,aynı grup projelere hep aynı isimleri öneriyorlar.
4-Proje ekibinin diğer üyelerini yeterince tanıyor musunuz ,bu insanlarla uyumunuz nasıl?
Çatışma anlarında ve kriz ortamlarında,sağlıklı müzakere yapamayacağınız,duygularınızı kontrol edemeyeceğiniz üyelerle birlikte olacağınız bir proje görevi ,sizin için bir felaket olabilir.Kuracağınız bir cümle,yapacağınız bir hareket,iş yaşamınızda telafisi olmayacak sorunlara neden olabilir.
5-Proje SMART mı?
Başı ve sonu belli olmayan ,yarım kalma olasılığı yüksek bir projede yer almak,o projede ne kadar üretken olursanız olun,sizi de başarısız proje ekibinin bir üyesi yapacaktır.
6-Projenin önem derecesi nedir?
Basit bir projede çok istekli olmanız,yöneticileriniz nazarında kolaycı olduğunuz ve işten kaçtığınız algısı yaratabilir.
Bu soruların yanıtlarını buldunuz ve proje ekibine katıldınız.Şimdi,projenin başlangıcından sonuna kadar yapmanız ve yapmamanız gerekenlere kısaca göz atalım ;
1-Gönüllü katılım veya yönetici görevlendirmesi hiç fark etmiyor. Bir şekilde bu projede yer aldınız ve bu aşamadan sonra isteksiz görünmemeniz önemli.
2-Proje toplantı tarihlerini ajandanıza not edin.Çok önemli bir mazeretiniz yoksa toplantılara katılın.Katılamayacağınız bir toplantı olacaksa,bunu tüm proje ekibiyle paylaşıp,bir katılımcıdan,giremediğiniz toplantıyla ilgili özet bilgilendirme rica edin.
3-Proje toplantılarında sürekli ‘’şeytanın avukatı’’ veya ‘’olur efendimci’’ görünmeyin.İtiraz ettiğiniz noktaları yapıcı bir dille,alternatiflerinizi sunarak dile getirin.
4-Savunduğunuz fikirlere taraftar toplamak için,hararetli tartışmalar yapmak yerine,kahve aralarında lobi faaliyeti yapın.
5-Toplantılarda söz kesmemeye özen gösterin.Sözünüz kesilirse, sakinlikle bu durumdan duyduğunuz rahatsızlığı belirtin.
6-Talep etmese dahi,tüm aşamalarda yöneticinizi bilgilendirin.Desteğini isteyin,görüşlerini alın.
7-Proje sizin sayenizde yaratıcı bir eksende şekillense bile mütevaziliğinizi koruyun.Ekip çalışmasına vurgu yapın.
8-Proje ekibiyle oluşturduğunuz firma içi iletişim ağını(network)koruyun.Proje bitince iletişimi devam ettirin.Bu yaklaşımınız imajınıza artı puanlar ekleyecektir.
9-IK departmanı çalışanları ile birlikte yer aldığınız projelerde,yukarıdaki tüm konularda iki kat özenli ve dikkatli olun.IK, yaptığı işin doğası gereği,gözlemler,analiz eder,yorumlar.Kötü hiç bir niyetleri yoktur ama iş tanımları böyle davranmalarını gerektirir.
10-Proje bitiminde,ekipte yer alan herkese birlikte çalışmaktan duyduğunuz memnuniyeti belirten kısa e- mailler gönderin.Sözel teşekkür etseniz bile,yazılı olması da önemli.