Kadınlar ne tür iltifat severler?
Karşımızdaki insanı iyi hissettirecek, onun hoşuna gidecek söz ve eylemler bütününe iltifat veya kompliman denir. İltifat eden tarafın esas amacı, yaptığı iltifata karşılık olarak beklediği şeyi elde etmektir.
Bu beklenti;bazen bir terfi,bazen bir ilişki,bazen de bir maddi çıkar olabilir…Çoğumuz kabul etmesek de,iltifatın mutlaka bir amacı vardır.
İltifatın tanımını ve nedenini bu şekilde kısaca özetledikten sonra, erkeklerin kadınlara yaptığı iltifatı konu alan yazımıza başlayabiliriz.Yazımıza şu soruların bilimsel yanıtlarını vermeye çalışacağız;
- Kadınlar iltifattan hoşlanır mı?
- İltifat eden erkek kadına çekici gelir mi?
- Kompliman yapmak karşı cinsi etkiler mi?
- İltifat ederken nelere dikkat etmeli?
- Nasıl iltifat edilir?
- Eşime/Kız arkadaşıma/Hoşlandığım bir kadına nasıl iltifat etmeliyim?
Şimdi sırayla bu soruların cevaplarına bakalım;
Kadınlar iltifattan hoşlanır mı?
Kadın-erkek fark etmeksizin her insan okşayıcı ve güzel sözlerden hoşlanır. Çünkü psikolojik olarak iltifatın motive edici bir rolü vardır.
İltifat eden erkek kadına çekici gelir mi?
Çekici gelme iddialı bir alan,duruma ve kişiye göre değişir. Lakin,hoş ve güzel şeyleri usulünce söylemeyi başaran bir insan karşı cinste iz bırakır.Bu iz,bir dostluğun başlamasına da vesile olabilir,sonsuz bir aşkın ilk adımı da…
İltifat ederken nelere dikkat etmeli?
İltifatın ilk kuralı; İltifat konusu durum ve öncesi ile nedensel bir bağ kurabilmektir. Eğer bu bağ kurulamıyorsa,iltifat istenilen etkiyi yapmaz. Hatta itici bile gelebilir! Diğer bir deyişle, iltifat havada asılı kalmamalı, ayakları yere sağlam basıyor olmalıdır.
Bir örnekle ne demek istediğimi açıklayayım; Saç modelini değiştiren bir kadına ;’’saçlarınız çok güzel olmuş,size yakışmış.’’ Demek, baştan savma,sıradan bir iltifat algısı yaratabilir. Oysa;’’bu yeni saç modeliniz çok güzel olmuş,çünkü yüz hatlarınız yuvarlak ve bu model yüz hatlarınızı daha belirgin hale getirmiş.’’ Dersek,iltifatta nedensel bir bağ kurarak,istediğimiz etkiyi yaratabiliriz. Hatta bir sonraki sohbetin de açılmasına zemin hazırlamış oluruz.
İltifatın ikinci önemli kuralı, göz teması kurmaktır. İltifat esnasında samimi ve içten göz teması kurmak, konuyla alakalı mimikler kullanmak,karşı cinsin iltifatınıza vereceği pozitif yanıtı artırmaya yardımcı olacaktır. Göz teması kurmadan veya çok az kurarak yapılan jestler istenen etkiyi yaratmaz.
İltifatta üçüncü kural sıradanlaştırmamaktır; Herkese her zaman yerli-yersiz iltifat eden bir erkek algısı yaratmak,başınıza gelebilecek en kötü şeydir. Bir süre sonra kimse iltifatlarınıza aldırış etmez,hatta sizi yüzeysel bulup kaçarlar.
Dolayısı ile güzel sözlerinizi idareli kullanmalısınız…Gerçekten yeri ve zamanı geldiğinde kullanıldığında kullanılması gereken bir aşk silahıdır iltifat…Yersiz ve zamansız her kullanım onun etkisini azaltacaktır.
İltifatın dördüncü kuralı, görüş ve yorum katabilme becerisidir. İltifatla mutlu ettiğiniz insanı motive edecek bazı küçük öneriler,sizin o insana gerçekten emek ve değer verdiğinizin işareti olarak algılanır.
Örneğin; ’’Bu ayakkabılar kıyafetinizle çok uyumlu olmuş,güzel bir kombin yapmışsınız,tebrikler!’ dediniz…Hemen ardından ölçüyü kaçırmadan şöyle bir cümle kurabilirsiniz; ’’Elbisenin içindeki pembe tonlarla uyumlu pastel pembe rugan bir ayakkabı da hoş olabilir.’’
Görüş ve yorum bildirirken konuyu uzatmak, akıl verir gibi konuşmak ise en riskli alanlardır. Dozunda,kararında bırakmak gerekir.
İltifatın sırları ve püf noktaları bu şekilde özetlenebilir..