Kahvenin sağlığa yararları
Kahve sağlığa faydalı mı,zararlı mı ? sorusu, cevabı en muallak sorulardan birisidir. Kahvenin sağlığa zararları ve yararları kesin olarak açıklanmasına rağmen, kişiden kişiye değişen kahve duyarlılığı ve damak zevki gibi nedenler, bu sorunun cevabını çelişkili yapıyor. Oysa,kahveye aşırı duyarlılığı olmayan insanların, belirli limitler içerisinde tüketeceği kahvenin sağlığa bir sürü yararı bulunmakta.
Kahvenin bilimsel çalışmalarla ispatlanmış bu yararlarını bir kez daha hatırlatacağımız bu yazının da tartışmayı bitireceğini düşünmüyoruz ama,yine de kahvenin sağlık için faydalarını tekrar açıklayalım:
Bilimsel çalışmalardan oluşan derleme yazımıza başlamadan önce, günde kaç fincan kahve içilmeli? Sorusunun cevabını verelim ki, aşırı kahve tüketimini teşvik etmiş olmayalım.
Bir günde kaç fincan kahve içilmeli?
Yaş,kilo,genetik faktörler ve kahve duyarlılığı gibi nedenlerden dolayı kişiden kişiye değişmekle birlikte,günde 2-4 fincan arası kahve içilmesi normaldir. Bu da yaklaşık 200-300 mg’ a denk gelir.
Kafeinin sağlığa faydaları nelerdir?
Kahve hafıza ve bellek fonksiyonlarının korunmasına yardımcıdır
Yapılan bilimsel bir çalışma, belirli limitler içerisinde tüketilen kahvenin, hafıza ve hatırlama gibi beyin fonksiyonlarını korumaya yardımcı olduğunu kanıtlamıştır.
Kahve böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardım eder
En iyi bitkisel diüretiklerden birisi olan kahve,iyi bir idrar söktürücüdür. Kahve içen insanların sık idrar yapmasının nedeni bu faydasından dolayıdır.
Kahve iştah kapatır
Bazı diyet listelerinde şiddetle önerilen kahve,öğün aralarında oluşan açlık hissini bastırmaya yardım eder. Özellikle,sabah kahvaltısından iki-üç saat sonra ve akşamüzeri içilen birer fincan kahve, diyet yaparken oluşan açlık hissini azaltır. Kafeinin diyet yapanlar için başka bir yararı da,diyet stresini önlemeye yardımcı olmasıdır.
Kahve yağ yakmaya ve metabolizma hızlandırmaya yardımcıdır
Obez ve diyet yapan insanlarla yapılan iki farklı bilimsel çalışmada, düzenli kahve içmenin yağ yakımını %10 oranında artırdığı, metabolizma hızını %3-11 arası yükselttiği kanıtlanmıştır. Ama hatırlatmakta yarar var; Kafeinin bu etkileri hemen ortaya çıkmıyor, uzun süredir kahve içen insanlarda gözlemlenen faydalar.
Kahve diyabet riskini azaltır
Yapılan farklı bilimsel çalışmalarda, düzenli kafein alımının şeker hastalığı(tip 2 diyabet) gelişme riskini %23 ila %50 arasında azalttığı kanıtlanmıştır.Kahve şeker hastalığını önlemeye yardımcıdır.
Kahve kanser riskini azaltır
Düzenli kafein alımının iki kanser türünün önlenmesinde faydalı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır.Bu kanser türleri;Kolon kanseri ve Karaciğer kanseridir.Günlük kahve içen insanların karaciğer kanserine yakalanma riskinin %40 düştüğü kanıtlanmıştır.Bir başka araştırmada ise düzenli kafein tüketiminin kolon-rektum kanserine riskini %15 azalttığı gösterilmiştir.
Kahve fiziksel performansı artırır
Sağlıklı yaşam veya kilo vermek için spor yapan insanların içtikleri kahvenin fiziksel performans ve dayanıklılığı artırdığı gözlemlenmiştir. Bu özelliği nedeniyle, sporcuların kanlarında belirli bir oranın üzerinde bulunan kafein doping olarak kabul edilmektedir.
Kahve dikkat ve algıyı yükseltir
Sınav dönemlerinde kahve içerek geceler boyu uykusuz ama dinç kalan öğrencilerin kahve tercihi boşuna değildir. Kafein kan beyin bariyerini kolaylıkla geçip, Merkezi Sinir Sistemini hızla uyaran bir maddedir.
Yukarıda sayılan faydalarının yanında, zengin antioksidan içeriği sayesinde cilt sağlığı açısından da önemli bir besindir kafein.
Kafein aldığımız en önemli kaynaklar ;Kahve,Çikolata ve Koladır.
Not: Kola ve enerji içeceğini kesinlikle önermiyoruz 🙂