Kankayla küsme nedenleri ve barışma yolları
En yakın arkadaş olan kanka ile yaşanan tartışma ve küslükler, çoğu zaman sevgili veya aile ile yaşanan sorunlardan daha üzücü olabiliyor. Kankasıyla küsen bir genç kız veya kadın,hayata da küsüyor.
Özellikle haksız yere kankasının kalbini kıran,onu küstüren bir kızın yaşadığı vicdan azabı ve suçluluk duygusu ağlama krizlerine neden oluyor. Kankanın küsüp gitmesiyle ortaya çıkan ve yeri bir türlü dolmayan boşluk, hayattan izole olmaya ve yalnızlaşmaya neden oluyor.
Bu yazımızda şu soruların cevaplarını arayacağız; Kankayla yaşanan sorunların nedenleri neler? Kanka ile küslük nasıl sona erer? Kankamla küstüm nasıl barışırım? Kankamla nasıl eskisi gibi olurum?
Kanka ile yaşanan tartışma ve küslüklerin nedenleri çok farklı olmakla birlikte,ana sorun; Uyumlu bir dostluğun, sahiplenme ve karşı tarafın hayatını kontrol etme isteğiyle hastalıklı bir arkadaşlığa dönüşmesidir. Ülkemizde yaygın bir sorun olan hastalıklı ilişkiler,sadece dostluklarda değil,sevgili ve eş ile olan birlikteliklerde de karşımıza çıkmakta. Sahiplenici ve korumacı aile ortamlarında yetişen Türk insanı,ilişki belirli bir seviyeye geldikten sonra,karşı tarafı kontrolü altına almaya çalışır. Diğer bir deyişle karşıdaki gasp eder.
İlgili yazı: Dostluğu bitiren 5 hata
Eğer siz,aşağıdaki gasp etme nedenlerinden dolayı kankanızı küstürdüyseniz,onunla barışmak için bu yazıyı sonuna kadar okuyun. Eğer kankanız sizi bu nedenlerden dolayı küstürdüyse,onun hatalarını kabul edip düzeltmesini bekleyin. Kankayla barışmak adına sorunları görmezden gelmeyin.
Hastalıklı arkadaşlığın belirtileri ve çözüm yolları
Tartışmadan kaçınmak veya tartışmayı kankalığın sonu olarak görmek
Sağlıklı her insan aşk ve arkadaşlık ilişkilerinde tartışma yaşamalıdır. Eğer kimseyle tartışmayıp’’ sıfır sorun’’politikası izliyorsanız,çeşitli psikolojik nedenlerden dolayı bir şeylerden korkuyorsunuz demektir. Tartışma galip gelmek için değil,sorunu çözmek için yapılmalıdır. Siz veya kankanız tartışmaktan kaçınıyorsa, tartışma olduğu anlarda bütün gemileri yakmayı göze alıyorsa, bu sağlıklı bir yaklaşım değildir. Kanka olmak; Tartışmaktan kaçınmak değil, tartışabiliyor olmaktır.
Her zaman aynı mood da olmayı beklemek
Her insan dönem-dönem çeşitli nedenlerden dolayı içine kapanabilir,yalnız kalmayı tercih edebilir. Kanka olmak, birlikte olduğunuz her an ‘’eller havaya’’modunda olmak değildir. Yaşanan içe kapanmalara,sıkıntılara saygı gösterilmeli, yalnız kalma isteğine anlayış gösterilmelidir. Kanka olmak; Birlikteyken aynı mood da olmak değil, ayrı kalınan zamanlarda aynı hisleri taşımaktır.
Hep aynı görüşte olma beklentisi
Maalesef bu beklenti de oldukça yaygın… ’’Uyumlu bir çift’’,’’çok iyi anlaşan kankalar’’ olmak veya görünmek adına, karşımızdaki insandan, olaylara ve hayata bizim gibi bakmasını bekliyoruz. Oysa her insanın hayata bakışı,siyasi görüşü,olaylara yaklaşımı farklılıklar gösterir. Kanka olmak; Hayata aynı pencereden bakıyor olmak değil, birbirine yakın pencerelerden aynı yere bakıyor olabilmektir.
Masum bencillikleri kankalığın sonu olarak görmek
Çok iyi anlaşan dostlar arasında yaşanılan bencillik tartışmaları ve küslüklerinde atlanan bir nokta var;İnsan yapısı gereği bencildir. Kankalar arasındaki dostluğu güçlü kılan ise,bu doğal bencilliği %95 oranında baskılayıp,karşı tarafla çoğu şeyi paylaşabilmektir. Ama gözden kaçırılan %5 ‘lik bencillik insanın yapısı gereğidir ve normaldir. Eğer kankanızla bu %5 lik masum bencillikten dolayı tartışma ve kırgınlıklar yaşıyorsanız, bu bencilliği görmezden gelmenizi öneririm.
Değişimi ve gelişimi göz ardı etmek
İnsanlar büyür…İnsanlar büyüdükçe yaşama bakışları,algıları,verdiği tepkiler değişir. Değişimin bir diğer nedeni ise eğitim ve öğrenimdir.’ ’Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir’’ gibi bir bilimsel gerçeklikle mücadele etmenin ve bu nedenle kankayla küsmenin anlamı yoktur. Kanka olmak; İki kişinin hayattan ve değişimden kendilerini izole edip,değişime ve hayata meydan okuması değil, hayata ve değişimlere birlikte adapte olmalarıdır.
Kankayı sevgilisinden kıskanmak
Geldik kankaların en yaygın küsme nedenine…Eğer hemcinsiniz bir kankanız varsa ve lezbiyen eğilimleriniz yoksa, eninde sonunda ikinizin de karşısına erkekler çıkacak… Bundan kaçış yok! Karşı cinsle sağlıklı iletişim kuran, çıktığı erkekle güzel zaman geçiren bir kankanız varsa, bu durum sizi kötü değil,mutlu hissettirmeli. Kankanız bir erkekle sevgili olduğu veya evlendiği zaman size ayıracağı zamanın azalması moralinizi bozmamalı. Kanka olmak;Sürekli birlikte olmak değil, birlikteyken kaliteli zaman geçirebilmektir.
İlgili yazı: Kankamın sevgilisinden nefret ediyorum!
Özetle; Yukarıdaki nedenlerden dolayı kankanızı kırdınız ve küstürdüyseniz,içtenlikle özür dileyip,affetmesini isteyin. Eğer kankanız bu nedenlerden dolayı sizi kırdı ve küstürdüyse, hatasını anlamasını ve özür dilemesini bekleyin.
Tüm çabalarınıza rağmen dostluğunuz eski haline geri dönmüyorsa ,gereksiz zorlamalarla bu ilişkiyi devam ettirmeye çalışmayın. Kankayla yaşanan güzel anıları gülümseyerek hatırlamak, zorlayarak devam eden bir kankalıktan daha anlamlıdır…