Hayata daha pozitif bakmanın yöntemleri
Karamsarlık toplum olarak ortak özelliklerimizden birisi… Acıya ,hüzne,drama daha yatkınız…Çok gülmenin, fazla eğlenmenin, kahkaha atmanın toplumsal değerlerimize göre ayıp sayılması da ,bu yatkınlığın bir göstergesi.
Melankoliye yatkın insanlar, doğal olarak karamsar olurlar. Yani, aslında çoğumuz hayata negatif pencereden bakan karamsar insanlarız. Hoş,karamsar olmayan,yaşam enerjisi yüksek insanları da kendimize benzetip, pesimist kalıba sokuveriyoruz!
Peki bu kısır döngüden çıkmak mümkün mü? Mutlu, güler yüzlü, olumlu bir insan olmak bu kadar zor mu?
Aslında biraz istek ve mücadele ile,daha pozitif ve hayata olumlu pencereden bakan bir insan olunabilir… Aşağıda,’ ’pozitif ve mutlu bir insan olmak için ne yapmalı?’’ Sorusunun bilimsel yanıtları yer almakta. Dilerim işinize yarar…
Karamsarlık nedenlerinizi tanımlayın
Atacağınız ilk adım, içinde bulunduğunuz genel olumsuz psikolojik durumun nedenlerini anlamak olmalı. Nedenler anlaşılır ise, sorun daha kolay çözülür. Sorunu tanımlamak için aşağıdaki soruları samimi olarak yanıtlayın;
Ne zaman karamsar oluyorsunuz? Neler sizi mutsuz ve huzursuz ediyor? Çok mutlu olduğunuz anlarda bile kötü bir şey olacak gibi mi hissediyorsunuz? Kendinizi çok mu eleştiriyorsunuz? Herkeste bir kusur bulup acımasızca yargılıyor musunuz? Konuya sürekli olumsuz tarafından mı yaklaşıyorsunuz? Hiç kendinize veya başka birisine yaptığı olumlu bir şeyden dolayı teşekkür ettiniz mi, ödül veya hediye verdiniz mi?
Bu soruların cevaplarına göre aşağıdaki adımları atın.
Karamsarlığınızı sonuna kadar devam ettirin
Diyelim ki, yukarıdaki sorulara göre genellikle arkadaşlarını acımasızca eleştiren,olaylara hep karamsar bakan bir insan olduğunuz sonucuna vardınız. Bir an için karamsarlığınızı gidebileceği en son noktaya götürün! Bakalım ne olacak? Aslında olacağı şu; Karamsar düşüncelerin en son varabileceği nokta tüm evrenin yok olduğu zirve noktasıdır…Bundan daha ileri bir düşünce olamaz.
Farkındalıkla devam ettirdiğiniz bu düşünce egzersizi ,aslında karamsarlığınız ve korkularınızla yüzleşmenize neden olur. Belirli bir süre sonra negatif düşüncelerle dalga geçmeye bile başlarsınız.
Olumluya odaklanın
İkinci aşamada yapmanız gereken şey, artık daha güzel ve olumlu şeylere odaklanmaktır…’’Her şerde bir hayır,her hayırda bir şer vardır’’ düşüncesi, çoğu zaman doğrudur.
Olumsuzluklardan ders almak, onunla mücadele etmek, umudu korumak atabileceğiniz adımlardır. Bazen de ortada karamsarlık ve negatif düşünmek için hiçbir neden yoktur ve evham yaparız. Eğer evham nedenli bir karamsarlık yaşıyorsanız, yapmanız gereken en önemli şey olumlu bakış açısını geliştirmektir.
Yargılamayı bırakın
Eleştiri tamam ama, insanları toleransız şekilde yargılayıp mahkum etmek,sadece size zarar verir…Derin bir yalnızlık ve değersizlik duygusu yaşayabilirsiniz. Yargılama hastalığı, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür.
Kabul etmeniz gereken şu; Hepimiz insanız ve hepimizin insanca bencillikleri olabilir. Nefis bazı insanlarda daha yüksektir. Hayatı çok olumsuz etkilemeyen hatalar herkes tarafından yapılabilir. Bağışlayıcı olmak, esneklik göstermek, o insanların hatalarını yüzlerine vurmaktan daha iyi sonuç getirirler.
Kendinize merhamet gösterin
Diğer insanların kusur ve hatalarına odaklanan çoğu birey aslında kendine karşı da oldukça acımasızdır. Kendini sevmeyen insan, bunu karşısındakine eleştiri ve karamsarlık olarak yansıtır. Bu noktada,başkalarına göstermenizi tavsiye ettiğim şefkat ve hoş görüyü kendinize de göstermenizi öneriyorum. Siz dahil, kimse mükemmel değil…
İlgili yazı: Kendinle barışık olman için 3 tavsiye!
Ödül ve teşekkür mekanizması kurun
Kendinize ve diğer insanlarla gösterdiğiniz anlayış ve hoş görünün devamı olan bu adımda yapmanız gereken en önemli şey,ödül ve teşekkürü hayatınıza dahil etmek olmalıdır.
Kocanız ,iş arkadaşınız, anneniz, babanız, çocuğunuz veya yabancı birisi…Herhangi bir insan güzel bir şey yaptığında teşekkür etmek, takdir cümleleri kurmak ve hatta ufak bir hediye vermek, karamsarlık duygusunu yenmenize yardım edecektir.
Bu ödül ve teşekkür sistemini kendi güzel davranışlarınız için de geliştirin. İnsanın kendisine verdiği değeri gösteren en önemli şeylerden birisi de kendini ödüllendirebilmektir.
Sizi karamsarlığa iten ortamlardan uzaklaşın
Sürekli eleştiren ve kulp takan bir arkadaş, acı ve dramın konuşulduğu ortamlar, ağır melonkolik dizi ve filmler…Hayata negatif bakmanıza neden olan ne kadar kişi ve ortam var ise, hepsinden uzaklaşın! O insanlardan uzaklaşma şansınız yok ise, durumun farkında olun ve onların enerjinizi düşürmesine izin vermeyin. Hatta o insanlar karamsar konular açtıkça, siz konunun olumlu taraflarını dile getirin. Bir süre sonra o insanlar ya pes edecekler ya da sizin yanınızda bu tür sohbetler açmayacaklardır.
Son söz; Unutmayın, hayat her şeye rağmen güzel ve bizler bu dünyaya geldiğimiz için çok ama çok şanslıyız…