Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır?
Tüm dünyada ünlüler aracılığı ile pazarlanan diyetlere bir yenisi daha eklendi…İsmi; ‘’keto diyeti’’ veya ‘’ketojenik diyet’’.
Peki,nedir bu keto diyeti?
Aslında,ketojenik diyetin ataları Dr.Atkins diyeti ve Dukan Diyetidir…Her iki hekimde,protein ağırlıklı bu diyetlerden hatırı sayılır miktarda para kazanmışlardır.
Keto diyeti,yukarıda söz ettiğim iki diyetin makyajlanmış halidir dersem sanırım abartmış sayılmam…
Şimdi ana hatlarıyla, keto diyeti nedir,nasıl yapılır? Sorusunu cevaplayalım;
Bilindiği gibi,vücudumuz enerji ihtiyacını karbonhidratlardan karşılıyor.Enerji için kullanılan karbonhidratlardan arta kalanlar ise yağ olarak vücutta depolanıyor.Özellikle göbek ve basen bölgesi olmak üzere,vücudumuzun tüm bölgelerinde depolanan bu yağlar,aç kaldığımızda kullanılmak üzere saklanıyor.
Yani,beynimiz vücudu en kötü şartlarda korumaya almak için yağ stoğu yapıyor! Stoklanan bu yağlar,enerji alacak karbonhidrat bulunamadığı zamanlarda depodan çıkarılıp enerji için yakılıyor.
Keto diyetinin esas mantığı,işte bu vücudun kendini koruma refleksini kullanmak! Ne kadar az karbonhidrat alırsan, vücudu o ölçüde yağ yakmaya zorlarsın.
Diyetin ismi de buradan geliyor zaten. Vücudun enerji için yağ yakma moduna geçmesine ketosis deniliyor. Karaciğer keton maddesi üreterek,insülin yerine kullanmaya başlıyor.
Keto diyetini bu şekilde özetledikten sonra,diyet listesine bir göz atalım;
Elbette bolca yeşillik ve protein var. Karbonhidrat alımı ise günlük 50 mg ile sınırlı! Hatta mümkünse 20 mg bile olmasını öneren diyetisyenler mevcut…Aşağıda, ketojenik diyet için önerilen yiyecekler ve içerdikleri karbonhidrat miktarları mevcut.
Konuya başlarken de söz ettiğim gibi, Keto diyetinin son yıllarda popüler olmasını sağlayan ana etken,Jenifffer Lopez,Kyle Jenner gibi ünlüler tarafından uygulanması ve hızlı kilo vermede etkili olduğunun iddia edilmesi.
Keton Diyetinin fayda ve zararlarına bakacak olursak;
Ketojenik Diyetinin Faydaları
Hızlı kilo vermeyi kolaylaştırıyor .Bazı hekimler bilişsel fonksiyonları artırdığını da iddia ediyorlar.
Keto Diyetinin Zararları
Vücudu sürekli asidik ortama maruz bırakmak, başta karaciğer ve böbrekler olmak üzere tüm organları olumsuz etkiliyor.Kolajen üretimini olumsuz etkilediği için cildin daha erken yaşlanmasına neden oluyor.benzer şekilde,vücudun asit seviyesi yükseldiği için kemiklerde kalsiyum kaybı yaşanıyor.
En önemli zararı ise;Karbonhidrata susamış vücut,diyet sona erdiğinde,hızla karbonhidrata yöneliyor ve verilen kilolar çabucak geri alınıyor.
Önemli bir tavsiye ile yazımı sonlandırayım;
Vücudun doğal ritmini ve dengesini bozan tüm şok diyetler zararlıdır. İdeal olan, bir uzman tarafından hazırlanan sağlıklı bir diyet programını uygulamak ve düzenli egzersiz yapmaktır.