Hızlı ve Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri
Nasıl obezite ve şişmanlık sağlığımız için bir tehditse, aşırı zayıflıkta bir başka tehdit…Hatta yapılan bazı klinik araştırmalar gösteriyor ki,normal kilonun altında olmak,şişmanlıktan daha tehlikeli bir sorun.
Bu yazımızda bilimsel bir zayıflık tanımı yapacağız,ardından hızlı ve sağlıklı kilo almanın püf noktalarını açıklayacağız.Yazının sonunda ise ‘’kilo aldıran yiyecek ve içecekler neler?’’ Sorusunu yanıtlayacağız…
Zayıflığın tanımı
Vücut kitle indeksi 18,5 ‘in altında olan insanlar klinik anlamda zayıf ve sağlıklı kilonun altında olarak tanımlanır.
Zıttı ise;Vücut kitle indexi (BMI) 25 üzeri olan insanlar kilolu,30 ve üzeri olanlar ise obez olarak tanımlanmaktadır.
Zayıflık,kadın ve genç kızlarda, erkeklere nazaran daha yaygın görülen bir sağlık sorunudur.Örneğin A.B.D’de erkeklerin %1’i,kadın ve genç kızların ise %2,4’ü normal kilonun altındadırlar ve tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Aşırı zayıflık vücudun bağışıklık sistemini zayıflatma, kemik erimesine (osteoporoz),kalp hastalıkları ve ciddi enfeksiyon hastalıklarına neden olabilmektedir. Örneğin yapılan klinik bir çalışmanın sonuçlarına göre; Sağlıklı kilonun altında olmak erken ölüm riskini erkeklerde %140,kadınlarda ise %100 oranında artırabilmektedir.
Bu değerler, obezitenin neden olduğu erken ölüm risk değerlerinin yaklaşık iki katıdır! (obezitenin neden olabileceği erken ölüm riski %50).
Peki, bir insanın normal kilosunun altında olmasının ve istediği halde kilo alamamasının nedenleri neler?
Yaygın olarak görülen zayıflık nedenleri şu şekilde özetlenebilir;
Yeme bozuklukları; Tıp dilinde anorexia nervosa denilen yiyememe veya yeterince beslenememe hastalığı zayıflığın en önemli nedenidir…Diğer sebepler ise; Psikolojik hastalıklar (şizofreni,depresyon v.d),Çölyak hastalığı,Diyabet(şeker),Kanser, Tiroid hastalıkları ve HIV(AIDS) gibi bazı immün sistem hastalıklarıdır.
Ortada hiçbir hastalık ve neden yokken, çok yediği halde kilo alamayanların ortak sorunları ise;Hızlı metabolizma ve genetik faktörlerdir.
Eğer bir hastalığınız olmamasına rağmen ‘’çok yiyorum ama neden kilo alamıyorum’’ diyorsanız, şu tavsiyeler işinize yarayabilir;
Kilo alma yöntemleri
1-Yaktığınızdan çok kalori alın
Öğünlerin kalori değerini bilmek, sağlıklı kilo almanın en büyük sırlarından birisidir .İnternette kolayca bulacağını bir kalori hesaplama aracı ile zayıfken aldığınız günlük kaloriyi bir yere not edin. Ardından,her gün bu miktara 300-400 ekstra kalori eklemeyi deneyin. Eğer hızlı şekilde kilo almak istiyorsanız miktarı 700 kcal seviyesine çıkarabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta var;
- Birincisi; Hızlı kilo almak adına günlük aktivitelerinizi kısıtlayıp sürekli kalori depolamayın.Normal günlük rutine devam ederken,yaktığınızdan fazlasını almaya özen gösterin.
- İkinci konu ise, kilo almak için kola,sağlıksız atıştırmalıklar ve paketli ürünlerden uzak durmanız…Evet bu tür kalori bombaları kilo aldırır ama alınan kilo yağ olarak depolanır,ayrıca başka ciddi hastalıklara zemin hazırlarlar.
2-Protein alımını artırın
Protein hem kilo alma hem de kilo verme diyetlerinin ana besinidir… Çünkü, protein alınan kalorinin kaslarda depolanmasını sağlayarak normal kiloya sağlıklı yoldan erişmeyi ve bu kiloyu korumayı sağlar.
Protein yönünden zengin kahvaltı ve öğünler hızlı kilo almak için önemlidir…Et,süt,peynir,balık,yumurta, tahıllar protein açısından zengindirler. Yeri gelmişken,hızlı kilo almak isteyenlere bir tüyo vereyim; Her bir kilonuz için 2 gram protein almayı hedefleyin. Örneğin ağırlığınız 45 kilogram ise,yaklaşık 90 gram protein almanızı gerekir.
3-Sağlıklı yağ ve karbonhidrat tüketimini artırın
Kilo verme diyetlerinde öcü olarak gösterilen karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar, aslında vücudumuz için hayati öneme sahiptirler…Hele de kilo almak isteyen birisi için bu iki besin vazgeçilmez olmalıdır!
Doğal zeytinyağı, balık yağı, doğal üretim bitki yağları, patates,pirinç,bulgur ve makarna karbonhidrat ve yağ alımı yapılabilecek en sağlıklı yiyecek ve içeceklerdir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; Yapay, sağlıksız ürünlerden uzak durmaktır.
4-Öğün aralarında sağlıklı atıştırmalıklar tüketin
Canınız yemek istemiyorsa bile düzenli şekilde atıştırmalıklar tüketin.Aşağıda sağlıklı kilo aldıran birkaç atıştırmalık tavsiyem yer almakta;
Kuru incir,kuru üzüm,ceviz,badem,fındık,yer fıstığı,antep fıstığı,keçiboynuzu,doğal pekmez.
5-Kas ve ağırlık çalışması yapın
Günde 15 dk. Yapılacak kas ve ağırlık çalışması, sanılanın aksine kilo verdirmez…Aksine, alınan kalorinin kaslara depolanmasını sağlayarak sağlıklı ve hoş görünümlü şekilde kilo almanızı sağlar.Kendinizi fazla zorlamadan, ısınma hareketleri sonrasında 15 dakika çalışmanız yeterli olacaktır.
6-Diğer kilo alma tavsiyeleri
Bu bilimsel yöntemlere ek olarak şu konulara dikkat etmelisiniz;
Yemeklerden önce su içmemek, öğünlerde daha büyük tabak (porsiyon) kullanmak, Her gün 1 litre tam yağlı süt içmek, sağlıklı ve yeterli süre uyumak (günde 7-8 saat).