Kolesterol zararlı mı yararlı mı?
Yüksek kolesterolün sağlığa zararlı olduğunu savunan bilim insanlarının yanı sıra, faydalı olduğunu savunan bilim insanları da oldukça fazla. Bu tartışmayı konunun uzmanlarına bırakmak,internet ve medyada yer alan yalan yanlış bilgilere kulak asmadan,bilimsel verileri dikkate almak,izlenecek en doğru yoldur.
Kötü Kolesterol (LDL) ve iyi kolesterol (LDL) ayrımı yapmaksızın , kolesterol hakkında az bilinen bilimsel gerçekleri bu yazıda sizler için derledik.
1- Kolesterol sağlık için gereklidir
Belirli bir düzeyde kolesterol özellikle hücre sağlığı için zorunlu bir gerekliliktir.Zaten vücudumuz bu gereklilikten dolayı yağlardan kendi kolesterolünü üretir.
2- Yaşlandıkça kolesterol seviyeleri yükselir
Normalde yüksek kolesterol sorunu erkeklerde kadınlara nazaran daha yüksektir.Ancak yaşlandıkça durum tersine döner… Özellikle 60 yaşından sonra kadınlar erkeklere nazaran daha yüksek kolesterol seviyelerine sahip olurlar.
Bu sorunun nedeni tam olarak açıklanamamıştır ancak, ihtiyarlamaya bağlı olarak düşen östrojen seviyelerinin kolesterolün yükselmesiyle ilgili olabileceği düşünülmektedir.
3- Kolesterol içermeyen yiyecekler kolesterolü yükseltebilir
Özellikle sağlıklı olduğu iddia edilen fast food yiyecekler,paketli/ambalajlı gıdalar kötü koelsterolün yükselmesine neden olabilir.Bu tür yiyeceklerde yer alan trans yağlar,sağlıksız bitkisel ve hayvansal yağlar kolesterolün yükselmesini sağlayabilirler.
Örneğin, %2 trans yağ içeren bir besinin, kolesterole dönüşme oranı %20 ‘ dir !
4- Kolesterol ölçümü yaptırmak için acele etmeyin
Yapılan büyük çaplı bilimsel bir çalışmanın sonuçlarına göre, kolesterol (HDL ve LDL) değerlerini hemen ölçtürüp arından hızla tedaviye başlamanın kalp hastalıklarını önleme ile ilişkisi saptanamamıştır.
Özetle; Ne kolesterolü hafife alın, ne de yüksek LDL (Kötü Kolesterol ) ‘den dolayı endişeye kapılın…Eğer herhangi bir sağlık sorununuz veya genetik olarak kalp &damar hastalığı mirasınız yok ise, rutin sağlık kontrollerinizde çıkan kolesterol değerlerinize göre hekiminiz sizin için en uygun tedaviyi belirleyecektir.
Şu yazı da ilginizi çekebilir ; Kolesterole iyi gelen yiyecekler