Neden hemen ağlıyorum?
Bazı insanlar üzüldüğünde veya mutlu olduğunda hemen göz yaşı dökerler…’’Sulu göz’’ , ‘’ağlak’’ gibi kelimeler, kolayca ağlayabilen insanları anlatan deyim ve kelimelerdir.
Peki bir insan neden diğer insanlarla göre daha kolay ağlar?
Halk arasında duygusal, içe kapanık ve melankolik insanların ağlamaya daha yatkın oldukları bilinse de, bilimsel anlamda kolay ağlamanın sebepleri tam anlamıyla açıklanabilmiş değildir. Bununla birlikte, cinsiyet, hormon seviyeleri, psikolojik durum gibi etkenlerin kolayca ağlamayı tetikleyen faktörler olduğu bilinmektedir. ’’Neden çabuk ağlıyorum?’’ sorusunun olası sebeplerini sırasıyla ele alalım;
Cinsiyet
Kadınlar, erkeklere nazaran daha kolay ağlamakta ve ağlama krizleri daha uzun sürmektedir. Bu konuda yapılan iki bilimsel çalışma, kadınların erkeklerden daha kolay ağladığını kanıtlamıştır.
Hormon seviyeleri
Kadınların kolay ağlamasını tetikleyen en önemli neden hızla değişen hormon seviyeleridir.Özellikle menopoz ve adet (regl) dönemi öncesinde hormonsal dengeler hızlı değişim gösterdiği için,bu dönemlerde kadınlar daha kolay ve sık ağlarlar.
Ayrıca, orgazm anında yaşanan biyokimyasal değişimler de bazı kadınların orgazm olurken ağlamasına neden olurlar.
Doğum kontrol hapları da kadınların hormon dengeleri üzerinde etki gösterdiği için kolay ağlamaya neden olabilmektedirler.
Stres
Kadın-erkek fark etmeksizin,aşırı stres bazı insanların kolayca ağlamasına neden olur.Stres nedeniyle ağlamanın,psikolojik olarak vücudun kendini koruma dürtüsü ile ilişkisi olduğu düşünülmektedir.Aşırı stres veya üzüntü nedeniyle ağlayan bir insana halk arasında’’ağla rahatlarsın’’ denilmesinin nedeni de bu koruma dürtüsü olabilir.
Uykusuzluk
Uyku sorunları olan ve yeterince uyuyamayan insanların daha kolay ağladıkları yine bilimsel olarak kanıtlanmıştır.Uykusuzluk nedeniyle gergin olan vücut,kendini rahatlatmak için ağlamayı tetikleyebilmektedir.
Ağlamanın fiziksel ve psikolojik bazı yararları olmakla birlikte,hemen her şey ağlayan bir insan olduysanız,sürekli ağlıyor olmanız sizi ve çevrenizdekileri rahatsız etmeye başladıysa düzenli yürüyüş,yoga,meditasyon,uyku kalitesi artırma gibi aktiviteler faydalı olabilir.Sorun hala devam eder ise,bir hekime (psikiyatrist) başvurmanız faydalı olabilir.