Neden hep başarısız oluyorum?
İnsanı yaşama bağlayan umutları ve bu umutları gerçeğe döndürecek hedefleri vardır. Çoğumuz bu hedeflerimiz ve ideallerimiz uğruna mücadele eder ,emek harcarız.
Başımıza gelen en kötü şey ise,bu hedeflerin peşinden koşarken yaşadığımız hayal kırıklıklarıdır. Elde etmek istediğimiz şeyin, biz ona yaklaştıkça daha da uzaklaşması ,mutsuz ve umutsuz olmamıza neden olur.
Peki bizi başarısızlığa iten sebepler neler? Nerede hata yapıyoruz? Neden iş hayatında, özel hayatımızda hedeflerimizi yakalayamıyoruz?
Bu yazımda hedeflerimizi yakalayamama nedenlerini irdeleyip, başarısızlığa neden olan sorunları ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak önerilerde bulunacağım.
Başarısızlık nedenleri ve çözüm yolları
1- Çok fazla hedefe sahip olmak
Elbette onlarca ,yüzlerce hedefimiz vardır ve olmalıdır.Ancak karıştırdığımız veya atladığımız konu şu; uzun vadeli ve hayati öneme sahip hedeflerin fazla olması, hiçbirini gerçekleştirememize neden olur.
Önerim; Hedeflerinizi küçük/orta/ büyük olarak sınıflandırın. Her gruptaki hedeflerden belirli bir dönem için en fazla birer tane seçin. 6 ayda 5 kilo vereceğim / Gelecek yıl yurtdışına tatile çıkacağım/ 4 yıl içerisinde ev sahibi olacağım hedefleri bu sınıflandırmaya bir örnektir.
2- Yeterince tanımlanmamış hedefler belirlemek
‘’Daha arkadaş canlısı olacağım’’ , ‘’ Instagram’da fenomen olacağım’’ ,’’ Milletvekili olacağım’’ gibi yapılandırılmamış hedefler başarısızlığa mahkumdur. Bu iddialı hedefler elbette gerçekleştirilebilir ancak aşama ve basamaklar içermesi gerekir. Yukarıdaki hedefleri şu şekilde revize edersek sanırım daha sağlıklı ve gerçekçi olur; ‘’İlişkiler konusunda bir kitap okuyacağım’’ ,’’ Sosyal medyada fenomen olmanın yollarını araştıracağım’’ ,’’ Bir siyasi partiye üye olup aktif siyasete atılacağım.’’
3- Zaman planı olmayan hedefler belirlemek
‘’En kısa sürede kariyer yapacağım’’ , ‘’ Arabayı yenileyeceğim’’ gibi hedeflerin temel sorunu bir zaman planından yoksun olmalarıdır. En sık yapılan hedefleme hatası zaman ve süre planlaması yapmamaktır.
Tüm hedefleriniz için gerçekçi bir zaman planı yapmalı ve ‘’Ne zaman?’’ sorusunu net olarak yanıtlamalısınız.
4- Stratejik planı olmayan hedefler belirlemek
Büyük bir hedef strateji olmadan gerçekleştirilemez.Hedefinize yürürken geçeceğiniz yolları,olası engelleri ve riskleri hesaba katmalı ve bu duruma göre stratejik plan yapmalısınız.
5- Alternatif hedef belirlememek
Stratejik anlamda iyi yapılandırılmış bir hedeflemede dahi alternatif plan eksikliği olabilmektedir. Sıkça duyduğumuz ‘’B Planın var mı?’’ sorusu aslında alternatif hedeflemeyi kastetmektedir.
Stratejik planınızda her aşamayı detaylandırıp sağlıklı bir hedefleme yapsanız bile, öngörülemeyen sorunlardan dolayı yaşanacak başarısızlık durumunda hemen devreye sokulacak B,hatta C planlarınızda olmalı.