Öfkeli (sinirli )insanlar için 5 sakinleşme tavsiyesi
Öfke kontrolü, insanların en fazla zorlandığı alanlardan birisidir…Aşırı sinirli ve kolay öfkelenen insanlar hayatlarının her alanında ciddi sorunlar yaşarlar. Bu sorunların başlıcaları;
- Aile fertlerini (eş,çocuklar,anne,baba) ve arkadaşları kırmak /küstürmek.
- İş arkadaşları ve yöneticilerle sorunlar yaşamak .
- Trafikte ve kalabalık sosyal ortamlarda kavga etmek ve devamında adli sorunlar yaşamak.
Olarak sıralanabilir…Öfkeli bir insan çevresine verdiği zararın çok daha fazlasını kendisine verir. Ruh sağlığı ve beden sağlığı ,öfke ve strese bağlı olarak ciddi zarara uğrar Kalp hastalıkları,yüksek tansiyon,bağışıklık sisteminin zayıflaması,depresyon,yalnızlık öfkeye bağlı yaşanan sorunların yazlnıca bir kaçıdır.
Peki ,öfkeyi kontrolü mümkün mü? En sinirli olduğumuz anlarda dahi kendimizi kaybetmemek için neler yapmalıyız?
Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, yaşam tarzında ve yaşama bakış açısında yapacağımız bazı ufak değişiklikler ile öfke kontrolü yapmak mümkün!
‘’Çok sinirlenince gözüm dönüyor, kendimi kaybediyorum!’’ ,’’Aşırı öfkeli olduğumda herkesi kırıp üzüyorum,sonra pişman oluyorum.’’ ‘’Öfkemi nasıl kontrol edebilirim?’’ gibi şikayetleriniz varise, bu yazı size iyi gelebilir.
İşte öfkeyi kontrol etme ve sakinleşme yolları!
Uyku sürenizi ve uyku kalitenizi artırın
Çabuk sinirlenen, hemen parlayan insanların katıldığı bilimsel bir çalışmada ,yeteri kadar uyumamanın veya sağlıksız uykunun öfke ile direkt bağlantısı olduğu kanıtlanmıştır. Çoğu insan günde 7-8 saat uyuduğu halde sinirli olabilirler. Bu noktada ele alınması gereken uyku kalitesidir. Derin uyumamak,apne,yatak odasının ve yatağın kaliteli bir uyku için elverişsiz olması, bazı sağlık sorunları kaliteli uyku uyumayı engeller.
Yeterince uyumayan veya derin uykuya geçemeyen insanlar gün içerisinde daha agresif,daha negatif ve daha saldırgandır. Uyku kaynaklı bir öfke kontrolü sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız, uzman bir hekimin desteği ile uyku laboratuvarında uyku testleri yaptırmanız yararlı olabilir.
Diyafram nefesi alın
Öfkeli ve kavgaya hazır bir insanın kasları gerginleşir,kalp atım hızı artar,sık nefes alır. Sık alınan nefes akciğer kaynaklıdır. Özellikle en kızgın olduğunuz anlarda akciğer nefesi yerine diyafram nefesi almayı deneyin. Burnunuzdan aldığınız nefes karın boşluğunuzu şişirsin ve yavaşça o nefesi bırakın .Arka arkaya alıp vereceğiniz 10-15 diyafram nefesi bile sinirlerinizin yatışmasına yardım edecektir.
Düzenli egzersiz yapın
Kapalı,oksijeni az spor salonlarından bahsetmiyorum… Akşam saatlerinde eşofmanınızı giyip 20-30 dakika yürüyüş yapın. Bu süre içerisinde kendinizle baş başa kalın…İnsanın kendini dinlemesi sakinleşmenin en önemli gerekliliklerinden birisidir.
Eğer tek başınıza yürümek size göre değilse aile bireyleri veya arkadaşlarınızı ikna edin. Öfke kontrolü konusunda onların desteğini işinizi çok kolaylaştıracaktır.
Düzenli yürüyüş ,tansiyon ve strese de iyi geleceği için size ekstra bir rahatlama sağlayacaktır.
İlgili yazı: Düzenli egzersizin 7 faydası!
Öfke listenizi yapın ve alternatif çözümleri bu listeye not alın
Sakin bir anınızda, sizi en çok nelerin öfkelendirdiğini bir kağıda not alın. Aklınıza gelen her öfke tetikleyicisini yazmayı unutmayın…Sonrasında bu kağıdı karşınıza alıp her öfke nedeniniz için bir alternatif yol bulmaya çalışın. Örneğin en çok trafikte öfkeleniyor ve diğer sürücülerle tartışma yaşıyorsanız, alternatif yol olarak, önünüze kıran aracın sürücüsü ile göz göze gelmemeyi onun seviyesine inmemeyi bir hedef olarak belirleyebilirsiniz.
Şekerinizi ölçtürün
Aniden hiddetlenip çevresindekileri kıran insanların önemli bir kısmı diyabet(şeker hastasıdır).Tanımlayamadığınız öfke krizleri yaşıyorsanız veya eşiniz, çocuklarınız son zamanlarda aşırı sinirli olduğunuzdan şikayet ediyor ise bir hekim tavsiyesi ile kan şekerinizi ölçtürün.
Tahlil sonucunuza göre hekiminizin uygulayacağı tedavi ,öfkenizin yatışmasına büyük katkı sağlayacaktır.
Hayat kısa…Çevrenizdeki insanları kırarak, kendinizi yiyip bitirerek yaşamı kendinize zehir etmeyin…Öfkenizi kontrol altına almaya çalışın ve huzurlu yaşamaya gayret edin.