Organik gıda bir kandırmaca mı?
Özellikle çocuklarının doğal yiyeceklerle büyümesini isteyen aileler başta olmak üzere, sağlıklı yaşamaya özen gösteren herkes organik ürünlere yönelmiş durumda.Organik ürünler o kadar popüler oldu ki,neredeyse tüm büyük marketler organik gıda reyonları oluşturmak zorunda kaldılar.
Normal yiyecek ve içeceklere göre %50-%300 arasında daha pahalı satılan organik ürünler bu şöhreti ve bu kadar yüksek fiyatları hak ediyorlar mı?
Organik ürünler konusunda bilim insanlarının görüşleri ve pazarlama uzmanlarının yorumları aksi yönde! Gereğinden fazla abartılmış bir organik ürün modasıyla karşı karşıya olduğumuzu belirten uzmanlar,bunun bir tür pazarlama manevrasından öteye geçmediğini belirtmekteler.
Bilimsel veriler ışığında organik ürün konusunu ayrıntılı olarak ele alalım;
Organik ürün nedir?
A.B.D Tarım Bakanlığı organik yiyecek ve içecekleri şu şekilde tanımlamaktadır;Üretiminden sofraya gelene kadar hiçbir aşamada pestisit,suni gübre ve genetiği değiştirilmiş organizmalardan yapılmış besin maddeleri içermeyen hayvansal ve bitkisel gıdalar organiktir.
Bir ürüne organik denilebilmesi için bırakın tarlayı,dağın başında yetişmesi gerekir! Nedeni ise basit;Tarlada doğal ortamında yetişen bir domatesi sulamak için kullanılan su,çevresel atıklarla kirlenirse,o domatese organik demek imkansızdır. Veya organik olarak satılan köy yumurtasını ele alalım;Siz tavuğu istediğiniz kadar kırda bayırda besleyin,GDO’lu yemler vermeyin,eğer o tavuk yan tarlada kullanılan kükürtlü tarım ilacına maruz kalmış otları yiyorsa,yumurtası da organik değildir.
Diğer önemli konu ise şu;Seri üretim olan hiçbir ürün organik olamaz! Marketlerin organik ürün raflarında hiç tükenmeyen,her gittiğimizde elimizin altında olan gıdalar nasıl oluyor da standart şekilde yüklü miktarlarda üretiliyorlar, doğrusu anlamak güç…
Organik ürünler neden pahalı?
Genel kanı,üretiminin zor ve masraflı olmasının,az miktarlarda üretilmesinin organik ürünleri pahalı yaptığı yönünde.Ama pazarlama uzmanları bu görüşte değil! İşte size bir örnek; Mintel, Pazarlama Analizi alanında uzmanlaşmış saygın bir şirkettir.Mintel’in organik ürünler konusunda yaptığı araştırmaya göre,insanların yalnızca %40’ı marketlerde satılan ürünlerin organik olduğuna inanıyor.İlginç olan ise,ürünlerin organik olmadığına inanan %60’ lık kesimden bile geliri iyi olanlar bilerek yüksek fiyatlı organik ürünleri alıyorlar.Mintel Gıda Analisti Billy Roberts bu çelişkiyi şöyle açıklıyor;Tüketicilerde ‘’ organik ürün pahalıdır ’’ algısı çok güçlü bir şekilde oluşturuldu ve halen bu yönde pazarlama stratejileri oluşturuluyor.İnsanlar organik ürün konusunda bir nevi edinilmiş çaresizlik yaşıyorlar.
Organik ürünlerle diğer ürünlerin temel farkı ne?
Yukarıda açıkladık ama marketlerde satılan doğal ürünler ve organik ürünler arasındaki temel fark aslında şu; Organik ürünler daha düşük tarımsal kalıntılar (pestisit) oranına sahipler.Peki yıllardır yediğimiz her şeyden aldığımız bu tarımsal zirai kalıntılar bizi öldürür mü?
Hayır! Diyor beslenme ve diyet uzmanı Liza Herzig ve devam ediyor;’’ Evet organik olmayan ürünler,organik olanlara göre pestisit açısından daha yüksek değerlere sahip ama,bu oranlar hala sağlık açısından riskli seviyenin çok altında.İnsanlar sağlıktan ziyade,manevi anlamda kendilerini iyi hissetmek için organik gıdalar tercih ediyorlar.’’
Organik gıdalar diğerlerine göre daha mı besleyici?
Bu sorunun cevabını ise dünyaca saygın bir kurum olan Mayo Klinik veriyor;Maya Kliniğin yaptığı bilimsel çalışmalara göre, organik ürünler diğerlerinden besin açısından daha zengin değiller! Neredeyse benzer besin değerlerine sahipler.
Organik ürünler hakkında bilmeniz gereken diğer bilgiler ise şunlar;
*Bir ürünün etiketinde %100 organik yazıyor ise,o ürün gerçekten dağ başında yetişmiş bir üründür ve çok kısıtlı miktarlarda bulunur.
*Bir ürünün etiketinde ‘’Organik’’ yazıyor ise o ürün %95 saf üründür ,% 5 katkı maddesi içerir.
*Bir ürünün etiketinde ‘’organik ürünlerden yapılmıştır’’ yazıyor ise o ürün %70 organik ürün,% 30 katkı maddesi içerir.
Sağlıklı ve doğal beslenme ile ilgili önerilerle yazımızı bitirelim;
*Pazarda veya markette satılan her organik etiketine aldanmayın.Organik diye satılan denetimsiz köy ürünleri daha fazla katkı maddesi ve ilaç içeriyor olabilir.
*Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin.
*Et ve et ürünlerini güvenilir bir kasaptan alın,büyük marketlerden hazır kıyma almayın.
*Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce sirkeli su ile yıkayın.
Sağlıklı bir yaşam dileklerimle…